понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Назад във времето! Най-важните игри в историята
Назад във времето! Най-важните игри в историята

Назад във времето! Най-важните игри в историята

Георги Иванов 'BigBoxEmc'

От хиляди години настолните игри са били начин за забавление за хората по света. Днес ние им се радваме, поради завладяващите теми, красивия арт и динамичните механики, но всъщност техните предци не са били толкова лъскави. Доказателства за съществуването на настолни игри показват, че те предшестват дори писмеността и в много култури се появяват с голямо религиозно значение. И въпреки, че материали като камък, дърво, пръчки или семена са били компонентите на всяка една от тях, това не е пречило те да бъдат популярни, образователни и завладяващи. Ах, колко прозаично! Стига с лиричните отклонения, днес искам да ви запозная най-важните настолни игри в древната и съвременна история. С две думи “майката и бащата” на нашето хоби.

Tafl

Tafl

Tafl е древна игра от времето на викингите, която е все още популярна. Целта е единият играч да придвижи царят си от средата на игралната дъска до един от краищата й, докато другият играч трябва да направи всичко възможно да го залови. Тази игра е своеобразен викингски шах, в който обаче единия играч разполага със защитници (за своя крал), а другия с нападатели. Tafl се е разпространила в цяла Европа и се е превърнала в шаха на своето време, като дори благородниците са я играли, за да се похвалят със своите умения. Интересен факт е, че именно тази древна викингска игра е била вдъхновение за издадената през 2002г. игра THUD, базирана на серията Света на Диска от Тери Пратчет. Дори днес все още се правят световни турнири по Tafl, но имайки в предвид, че те се провеждат на остров с население от 68 човека е малко съмнително да говорим са истински световен шампионат. Както и да е, важно е да поддържаме традициите живи!

The Landlord’s Game

The Landlord’s Game

The Landlord’s Game или в свободен превод “игра на наемодатели” е създадена през 1903г. от актрисата Лизи Маги. Игралната дъска представлява квадрат, разграфен по външната си страна на правоъгълни имоти, които играчите могат да закупуват. Играта е разполагала с различни имоти, включително железопътни линии, комунални услуги, затвор, а в единият от ъглите на борда е бил разположен сектор наречен “Labor Upon Mother Earth Produces Wages” (поради дългото име накратко разбирайте „начало“), при който всеки играч получава 100$ преминавайки през него. Всичко това звучи ли ви познато? Да, точно така! Това е началото на днешното Монополи. Само почакайте обаче да чуете цялата история! The Landlord’s Game е патентована три десетилетия преди Чарлз Дароу да “измисли” Монополи. Оригиналната игра, която е наречена по-късно Prosperity била замислена и предназначена да илюстрира социалната несправедливост между заможните собствениците на земя и налаганите наеми за нея върху бедната част от населението по онова време.

Също така играта е предлагала едно образно решение на проблема с тази несправедливост, като е давала възможност на играчите да събират наемите от своите имоти в общ комунален фонд, от където те можели да бъдат разпределяни между всички и така нещата да бъдат по-добре за играчите (тоест да има равенство). Голямата ирония на тази история е, че когато идеята е била открадната от Дароу, идеалът за просперитет на всички играчи бил напълно отстранен от играта и заместен от идеята за голямата победа, насърчавайки играчите да доведат своите опоненти до несъстоятелност. Ах, този капитализъм! Имоти, печалби, пари… Играта Монополи продължава да се играе от милиони души по света, но вече изгубила основният си замисъл, с който е била създадена. Какво да се прави, всяко нещо с времето си!

Vaikuntapaali

Vaikuntapaali

Vaikuntapaali или още позната като Leela е индийска игра от 16 век, която служила като инструмент за обучение на морала и духовността. Това е и първообразът на познатата ни днес игра Snakes and Ladders (змии и стълби). И ако днес гледаме на тази игра като детско забавление, едно време никак не е било така. В оригиналната версия изкачването по стълбите е показвало на играчите стойностните и добри дела в търсене на просветлението, а змиите са имали за цел да олицетворят падението чрез различните пороци, носещи само духовна вреда. След като в края на 19 век играта била пренесена в Англия, викторианците променили тези морални учения. В крайна сметка, древният индийският замисъл за игра водеща до духовно съвършенство бил сменен от британските възгледи, като крайната цел станал просто успехът да си първи на финала. Край на всички врели некипели за доброто и злото! Така тази игра се превърнала в това, което я знаем и днес – състезание между играчите кой ще бъде пръв. Голям успех!

Nine Men’s Morris

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Предшественик на морският шах, Nine Men’s Morris е игра, в която пулчета се поставят и придвижват върху решетка. По време на игра пулчетата могат да бъдат придвижвани с едно положение на всеки ход, а когато единият от играчите образува ред от три свои пулчета, отстранява от играта едно от тези на противника си. Първият играч останал само с две пулчета губи. Тази игра е позната в България като “дама” и може би много от нас са играли като малки нейни варианти. Аз лично имам спомени за най-малко два-три такива. Истината е, че тогава нямахме компютри и телефони, но пък сме играли хилядолетни игри. В древността хора от целият свят са играли Nine Men’s Morris, а за това свидетелстват доказателства от 1440г. пр. Хр., намерени изсечени в скалите на Шри Ланка. Открити са такива от бронзовата епоха в Ирландия и дори в древна Троя. Може би именно простотата на тази игра я е направила толкова разпространена. И както днес определени настолни игри стават популярни и набират все повече фенове, така дори и в древните времена е имало хитови игри. Само че издълбани в камък…

Senet

Senet

Senet (Сенет) е най-старата настолна игра известна до днес! Тя е възникнала в Древен Египет около от 3500г. пр. Хр., откривана в египетски погребални камери, включително четири такива игри в гробницата на Тутанкамон. Сенет представлява дъска с тридесет квадрата, разположени на три реда по десет, като всеки от играчите е стартирал с от 5 до 7 фигури за игра. За жалост, оригиналните правила на играта са изгубени във времето, но все пак има общи предположения, че целта е била играчите да придвижат една от фигурите си през цялата дъска, като за определяне на броя ходове са хвърляли пръчки вместо зарове. Въпреки, че играта се е зародила като средство за забавление, по-късно е придобила и религиозно значение за египтяните. За това свидетелстват квадратите по игралната дъска, маркирани с различни символи на богове и такива олицетворяващи задгробният живот. В съвременният свят сме свикнали да гледаме на игрите като форма на забавление, но при Сенет играчите са считали играта като ритуално сливане с богът слънце. Така е било в древен Египет, днес само гледаме да прецакаме останалите! Къде отиде божественото, за Бога!

Mancala

Mancala

Някои доказателства сочат, че именно Mancala (Манкала) е най-старата игра на света, предхождаща дори Senet, но все още това не е доказано. Крайно време е археолозите да запретнат ръкави и да търсят доказателства! Всичко, което е необходимо да играете манкала са няколко дупки в мека почва или пясък и шепа семена или камъчета. Редици с дупки се правят една до друга, а играчите разпределят и местят семената или камъчетата едновременно по тях в определен ред. Играта бива открита и издълбана в камък или дърво, като основата остава същата. Кой с каквото е разполагал! Има различни начини за победа в манкала, но в основата си, за да победят играчите е трябвало да смятат наистина бързо. Тази игра не е била разпространена в Европа и Америка сравнително доскоро, а института Смитсониън я описва като “националната игра на Африка”. Нещо с което африканците наистина могат да се гордеят! Между другото, много от съвременните игри ползват принципа на Манкала, като в днешно време просто се нарича Манкала механизъм.

Chaupat

Chopat

Индийската игра Chaupat е от вида игри с напречно свързани кръгове, по които се придвижват пионките на играчите. Най-известният пример за такава игра днес е “Не се сърди човече”. Основната цел е позната на всеки, като в миналото, за определяне движенията на фигурите по игралното поле, са се мятали малки рапани вместо зарове. В този старинен вид на играта фигура на опонент е можело да бъде заловена, ако се намира в същото поле с такава на противников играч. Дори е имало правило, при което ако две фигури на един играч бъдат в едно и също поле, той можел да ги събере в една “супер фигура”. Любопитен факт е, че императорът Акбар Велики е играел играта на гигантски борд, използвайки вместо фигури живи роби. Как точно два роба са се сливали в една супер фигура не става много ясно, но този въпрос може да оставим на историците за по нататъшно разискване. Все пак различните хора гледат на забавлението по различен начин, може пък и на робите да им е било забавно. Кой знае?

Chaturanga

Chaturanga

Играта Chaturanga (Чатуранга) заслужава да бъде известна, дори и само поради огромното наследство, което е оставила. Тя е датирана около 6 век сл. Хр. отново с корени от Индия и е прародител на всички съвременни версии на шаха. И все пак има няколко игри, които до днес са известни като игри на шах. Такива са не само познатата ни версия в Европа, но и игри като китайският Xiangqi, японският Shogi и други подобни в Корея, Тайланд и Индия. Шахът много често е използван като аналог на живота, а в популярното мислене е символ на гениалност. И до днес игровата дъска и повечето фигури използвани за игра на Чатуранга са в общи линии същите както при създаването си, но точните правила от тогава, за съжаление, са забравени. В крайна сметка създателите й са открили игра, която все още продължава да се разпространява по света. Една игра с почти безкрайна сложност, с огромен размах и красота. Каква прилика с реалният живот!

The Royal Game of Ur

The Royal Game of Ur

The Royal Game of Ur (Кралската игра на Ур) е най-старата игра, успяла да запази оригиналните си правила и до днес. Това е една истинска реликва в света на настолните игри. Най-старата от този вид е била открита през 1920г. в кралската гробница на Ур, намираща се в Ирак и датира от 2600г. пр. Хр. Това е състезателна игра (много приличаща на Senet), в която играчите хвърлят зарове, за да придвижват своите фигури по игралната дъска. Играта е била смятана за отдавна загубена и в последствие заместена от познатата ни табла преди около 2000г., докато ентусиаст в игрите на име Irving Finkel (между другото, открил правилата й издълбани в древна каменна плоча) не попаднал на изненадваща снимка на настолна игра от съвременна Индия. С малко детективска работа по-късно той срещнал пенсиониран учител, който играел игра в основата си същата като кралската игра на Ур. От там историята, правилата и всичко за нея били събрани. В крайна сметка това я направило и най-дълго играната от всички други игри в историята на света. И ако някога решите да поиграете The Royal Game of Ur не забравяйте, че тази игра е преживяла най-великите империи в света . Това е то силата на настолните игри!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Иванов 'BigBoxEmc'

Здравейте, казвам се Георги и въпреки, че съм инженер все още не мога да си обясня много неща. Ама това e една друга история, тази е за настолните игри, които поне си идват с правила! Не помня коя беше първата игра, с която се запалих по хобито, но със сигурност си свърши работата. Помня само, че беше преди няколко години и от тогава активно запълвам рафтовете и все си мисля за по-голяма маса. Останалото е добре прекарано време и постоянни открития. Коя ли ще е се следващата игра? Скоро ще разберем!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers