четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » Наръчник на изгубения борд геймър
Наръчник на изгубения борд геймър

Наръчник на изгубения борд геймър

Георги Иванов 'BigBoxEmc'

Ако и вие сте отново в поредната дилема… Каква игра да си купя? , ако сте  изгубени в търсене на точния избор за вас, ако не сте сигурни, кое от безкрайните заглавия да бъде новото бягство от реалността, значи сте на правилното място! Днес ще ви запозная с “Наръчник на изгубения борд геймър”. Той ще ви помогне при решаването на тези жизненоважни за феновете на настолните игри проблеми.

question-mark-xxl

Как избираме следващата игра, която да добавим в нашата колекция? Ако имаме вече набелязана, добре. Изборът е предварително направен, остава само да я купим. „Вземи тези пари, дай ми новата игра“. Happy End! Но тъй като нещата не са толкова прости, колкото изглеждат, винаги има момент, в който наистина не знаем какво искаме. „Е, знаем де! Искаме нова игра. Но коя? Дали да е тази, за която наскоро четох, че е с много добра механика? Ама май не ми допадна нещо темата! Или онази, на която гледах ревю в Youtube. Като че ли не си заслужава! Абе онзи ден играхме с Пешо и Иван една, която си беше истинска зараза… И все пак вече я играх, а пък и Пешо я има! Най-добре да си купя нова, да взема да си направя кефа. Нова игра, нов късмет! Но… коя?“ .

Лично аз имам няколко критерия за търсене и намиране на нова придобивка, с която да си осигуря много часове в мятане на зарове и разбъркване на карти. Дали ще спасявам света, дали замъци ще строя? Ще ъпгрейдвам оръжия или ще събирам дърва. В крайна сметка, според настроението… войник, моряк, извънземно. Каквото дойде! Време е да търся, а пък все нещо ще изкочи.

Цаката обаче е в пресяването. На пазара има много игри, от които една част доста известни и голяма част неизвестни. За много от тях сме чували, за други сме чели или гледали ревюта и може би поради тези причини крайният избор винаги е труден. Най-добре щеше да е, ако можехме да имаме всички игри, които искаме. Само, че нямаше да я има тръпката! И ако не сте готови да се хвърлите на сляпо и да купите първата игра, която ви е попаднала пред очите, четете и нека игрите бъдат с вас!

С “Наръчника на изгубения борд геймър” ви предлагам три лесни стъпки, за които мога да кажа, че винаги ме улесняват при избора на нова игра. Следвайте ги и няма да останете разочаровани от резултата. Време е да започваме…

Набелязване и селектиране

target

Първоначалното набелязване може би е най-дългата, но пък за сметка на това ключова част от избирането на нова игра. Преди всичко е добре да определите конкретна тема или механика, според която да започне вашето търсене. След това, спрямо този избор гледате какво се предлага и селектирате. Нови и стари игри, нашумели или добри класики, има достатъчно от всичко. Разгледайте любимите си сайтове за настолни игри, спомнете си игри, които сте видели тук или там, потърсете в google, както ви е удобно! Някои могат да заложат на сигурно, а други на нещо ново и различно. Изборите варират според това какво търсите. На този етап лично аз разчитам на първото впечатление: дизайн, арт и рейтинг. Накрая е добре да сведете финалната селекция до две, максимум три игри.  Примерно набелязване може да протече така: Избирам конкретна тема, да речем игри с корабокрушенци и след кратко търсене две такива ми хващат окото: Castaways и Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island. След това идва по-лесната част: да приложа стъпка две от наръчника и да си избера едната. Не е толкова трудно, нали? В друг случай обаче нямам конкретни предпочитания за темата, но пък със сигурност искам да си купя игра с поставяне на работници. Този път разглеждането ще е малко по дълго в предвид многото предложения, но накрая се спирам върху три различни: Caverna, A Castle for All Seasons и Archipelago. Остава само отново да следвам стъпка две и да избера коя от тях ще бъде моя. Звучи толкова лесно…

P.S. В редки случай, ако наистина не знаете какво искате, разглеждайте на случаен принцип и все нещо ще изскочи, а след това… продължете нататък.

Тук на помощ идват и предложенията от екипа на BigBoxGamers: Препоръки

Проучване и избиране

icono_lupa_azul_460x460

След като сте готови с финалната селекция започнете да проучвате избраните игри. Тук трябва да отделите време за четене на ревюта и ровене по форумите за мнения. Да вземем за пример някои от игрите, които споменах по рано, може да прочетете повече за тях тук: Robinson CrusoeA Castle for All SeasonsArchipelago. Ако пък държите да видите как изглежда бъдещата ви придобивка, прегледайте каналите за настолни игри в youtube. Обясняват, показват, не се налага да четете, а и представата някак си е по-цялостна. Едни ще изберат конкретна игра заради темата, други поради плавната механика, зависи от предпочитанията. И все пак не забравяйте… С кого ще играете? Няма как да пренебрегнете хората, с които прекарвате часове наред в ожесточени битки и планиране на ходове. Нали не искате новата ви игра да събира прах, заради абсурдният избор, които сте направили, а останалите уклончиво да ви казват: „Може другият път да я видим или Казахме ти, че тези зомбита са тъпи!“. Подчертавам: играенето на настолни игри е групова форма на интелектуално забавление.  Подчертах. Не бъдете егоисти и задължително се консултирайте с останалите.

Придържайки се към по-горните съвети, в края на тази стъпка ще сте достигнали до финалният си избор. Остава само да похарчите малко пари, да звъннете два-три телефона и да разчистите масата. Който търси – намира!

P.S.  Ако евентуално след цялото това търсене, набелязване и проучване не сте си харесали конкретна игра. Съжалявам! Променете критериите и започнете отново със стъпка едно. Айде пак отначало!

Закупуване

pT7KEnzgc

 Сега… от кой магазин да си купим играта? Мен ако питате, поръчвайте онлайн! Не че съм мързелив, ама ще взема да отида до магазина за вече избраната игра, ще се загледам по други и отиде цялото проучване на вятъра. После пак да се чудя коя и каква! Освен това ако сте от “щастливците”, които нямат до себе си физически магазин за настолни игри, това е най-добрата опция. Плюс е и факта, че в различните сайтове може спокойно да разгледате и сравните цените, на които играта се предлага. Не забравяйте, че постоянно има намаления и току виж изборът се окаже по-евтин.

BoardGames.BGBigBag.BG Pikko Games

И още нещо! Може би не сте успели да достигнете до консенсус коя точно игра да купите или пък не ви се занимава да търсите и проучвате, няма страшно.  Има ли във вашия град магазин за настолни игри, задължително си направете една разходка до него! Най-вероятно там ще ви помогнат. Нали са хората с многото игри, все трябва да знаят коя е точно за вас. 🙂

Купувайте, играйте и се гответе за следващия избор. 

P.S. Ако сте харесали няколко игри, чудили сте се коя от тях да изберете, но не сте взели крайно решение… Купете ги всичките! Няма такъв кеф!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Иванов 'BigBoxEmc'

Здравейте, казвам се Георги и въпреки, че съм инженер все още не мога да си обясня много неща. Ама това e една друга история, тази е за настолните игри, които поне си идват с правила! Не помня коя беше първата игра, с която се запалих по хобито, но със сигурност си свърши работата. Помня само, че беше преди няколко години и от тогава активно запълвам рафтовете и все си мисля за по-голяма маса. Останалото е добре прекарано време и постоянни открития. Коя ли ще е се следващата игра? Скоро ще разберем!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers