вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Import / Export – игра за геймъри!
Import / Export – игра за геймъри!

Import / Export – игра за геймъри!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Не съм играл Glory to Rome, но играта, за която днес ще говоря е сравнявана с доказалата се класика. I/E е игра от популярния вид игри с карти, в които всяка карта може да се ползва за най-различни неща. В торбата е хвърлено и избиране на роли и последване тип Race for the Galaxy и подобни, така че само от това трябва да знаете, че ви очаква чисто геймърско изживяване.

Dark Flight отлично разбират своята целева група и не се опитват да го прикриват. Това си личи най-вече от слабата към никаква визуална презентация, чак до скучната тематика за внос и износ на контейнери по портовете. В The Wire си взеха поука и в трети сезон почти никой вече не помнеше това странно полско отклонение. В Import/Export обаче хората са се постарали да ни „тематизират“ де що намерят из компонентите. От евтиния трик – единствените илюстрации да са контейнери, че до контейнерната форма на кутията и контейнерната форма на парите. Доколкото съм чувал, I/E е също сравнявана с игра, наречена Container, и въпреки че нея дори не бях чувал, то само от козметиката на I/E, бих могъл виртуално да се съглася.

Както вече се досетихте, в Import / Export вие ще внасяте и ще изнасяте. Но също така и ще пиратствате… което е доста безнаказана и всъщност съвсем прилична опция в играта.

Всеки играч има свое депо, където ще развива свой „двигател“. Там ще слага ресурси, специални умения и допълнителни действия, които да задвижат неговите тактически и стратегически решения за напред в играта.

В базовата игра има 100 напълно уникални карти, а като добавите и разширенията (и трябва), картите едва ще се побират в иначе дребната кутийка.

Повреме на вашия ход, вие можете да направите едно от няколко основни действия:

 • Зареждане на контейнер върху ваш кораб
 • Строене на нов кораб за контейнери
 • Внасяне на стоки във вашето депо
 • Зареждане на депото с полезни действия
 • Пиратстване на контейнери от плаващи кораби или от пазара
 • Бартер (ако играете с едно от разширенията)

За да направите едно от тези действия, вие трябва да играете карта с това действие. Ако имате бонуси, можете да направите това действие дори няколко пъти. След вас обаче и другите играчи имат възможността да ви следват, ако и те изиграят карта с такова действие или просто използват бонусите си.

Няма да навлизам в конкретните действия, но динамиката на играта е следната. Вие искате да заредите кораби и да ги пратите да плават. Когато това се случи, получавате специално умение и печелите доста пари. След това искате да внасяте или пиратствате от всички кораби, които са пратени в морето (и от вашите и от тези на другите играчи). Пиратстването е лесно – просто вземате който искате контейнер. Внасянето обаче става посредством сляп търг с останалите и бихте могли на теория да спечелите много повече контейнери, които после да се превърнат в ресурси (които в края на играта се точкуват по комплекти) или в бонуси, които да ви дават допълнителни действия в играта.

Корабите са допълнение и не вървят с базовата игра.

Залагането обаче е риск, защото парите са и крайната цел в играта. Освен, че всяка паричка е точка, но и те са условието за завършване на игра. Щом някой стигне определена сума, всичко свършва.

Вместо тях, в базовата игра получавате карти.

Сами разбирате, че щом парите редовно варират – ту имате – ту нямате, края на играта също е непредвидим и може както да се проточи, така и да дойде внезапно.

И като говорим за „проточи“, първата ви игра ще бъде опознавателна, тъй като Import/Export ще ви изненада с дълбочината си. В тази игра има безброй комбинации от умения и действия и ако не следите добре останалите, може и да изостанете доста.

Самите умения не се усещат напълно балансирани, тъй като някои определено са по-ситуационни от други, трети са видно слаби, а четвърти звучат направо мощно. Е, нямам толкова богат опит с играта все още и е възможно всяко едно от тези решения за умения да имат оправдания. А и не се оплаквам. Аз обичам силни и счупени умения.

Всичко в играта води към едно прекрасно геймърско изживяване… но почти не мога да преглътна просто ужасните компоненти. Липсата на добри илюстрации може и да е оправдана, но е „липса“. Но дори и това щях някак си да го понеса. Качеството на бордовете и на картите обаче е потресаващо лошо. Бордовете приличат на нещо, което бихте си го принтирали на домашния принтер, а картите… са толкова зле, че ако не си сложите протектори, едва ли ще ви издържат дълго. Кутията е малка и въпреки че-може-би-евентуално бихте събрали всичко на едно място, то би ви било трудно.

Заключение

Import/Export е претенциозна игра. Казвам претенциозна, защото липсата на усилие за добри компоненти означава, че геймплеят трябва да безпощадно добър. И е добър, наистина. Не знам дали е сред най-добрите на годината, но си заслужава.

Това е чисто геймърска игра, в която всеки един избор е важен, но не е чак толкова тежък и стържещ мозъка, че да забави играта.

В играта има над сто умения и всеки път ще се усеща различно. Дълбочината на тактическите възможности и стратегическата насоченост по оригинален замисъл ще ви дадат шанс за сериозна битка.

Трябва да си дадете сметка, че играта е скъпа и щом видите какво пристига в малката кутийка може и да се разочаровате. Ако дадете шанс обаче, гарантирам, че Import/Export може да влезе под кожата ви.

О, и разширенията може и да не са задължителни, но ако искате безкраен живот на играта, вземете си ги и направо ги смешете   всички в тестето. Дори няма да усетите разлика в сложността, но преиграваемостта чупи козирки.

ПЛЮСОВЕ:

 • Над 100 напълно уникални карти с уникални умения
 • Дълбок геймплей с интересни избори
 • Почти безкрайна преиграваемост

МИНУСИ:

 • Ужасни компоненти
 • Цената е по-висока от това, което бихте очаквали

Трудно бихте открили Import/Export в момента, но скоро може и да се появи на пазара. Засега – тичайте към сайта на производителите.

Dark Flight

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers