петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Hero Realms – пристрастяващо елегантно бижу!
Hero Realms – пристрастяващо елегантно бижу!

Hero Realms – пристрастяващо елегантно бижу!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Който е играл Star Realms вероятно е припознал заглавието. Hero Realms е кажи-речи претапицирана версия на Star Realms с едно-две нови неща. Сега обаче мисля изобщо да не наблягам на приликите и разликите, въпреки че на финала може и да мушна някое друго изречение по темата.

Hero Realms е класически „дек билдър“ и под „класически“ имам предвид, че спазва всички стандарти на това, което можете да очаквате от „дек билдър“ и надгражда с много малко механики, което в този, а и в повечето, случаи е чудесно. За тези от вас, които не са запознати с термина „дек билдър“, това е игра, в която всички играчи започват с еднакво тесте и по време на играта се сдобиват с нови карти, така че към края всеки ще има напълно различно тесте с напълно различен „двигател“.

Ако сте запознат с това какво е „дек билдър“, тогава вие можете да навлезете в Hero Realms за по-малко от 5 минути! Правилата са изключително изчистени и спокойно мога да вкарам играта в така клишираната категория „елегантни игри“.

Hero Realms е дуелна игра, в която играчите трябва да се пребият до нула кръв и като такава, тя е замислена основно за двама играчи. Въпреки, че работи най-добре с тази бройка, нищо не ви пречи да цъкнете и трима, а защо не и четирима (има дори и отборен вариант). Не, не си го измислям аз – в книжката ви го пише. Признавам си, все още не съм пробвал тези варианти, но на теория, всичко, което ще се измени е времетраенето и „скочи на ушите на лидера“ ситуация.

И като заговорих за времетраене… Приятели, тук говорим за 15-20 минути, макс – 30 минути! Hero Realms е светкавична игра и въпреки това нямате усещането, че тъкмо сте започнали и е свършила. Напротив – играта продължава точно толкова, колкото трябва. Причината се дължи в силните и вълнуващи умения на самите карти. Всяка карта е изключително мощна и ако се комбинира с други ваши карти може да се случи така, че играта да свърши за нула време.

Основният принцип е следния – всеки играч започва с няколко карти, които му дават пари и няколко, които му дават мощ. В средата на масата винаги има пазар от пет карти, откъдето можете да купувате с парите си. По време на хода си играете колкото искате карти, но така или иначе в края на хода изхвърляте всички.

С парите си купувате нови карти от пазара и си ги слагате в купчината с изхвърлените (която доста бързо ще се върне в игра), а с биткаджийските карти (тези с мощ) правите щети на опонента си.

И така всичко продължава, докато някой не изяде достатъчно обилни и окончателни шамари. Никога обаче не трябва да се отказвате, защото в играта има и начини да се лекувате. Дори в една от игрите ми се случи аз да остана на 1 кръв, а опонента ми да е на около 20 и да обърна битката, след което да унизя отсрещния задоволително… Ицо.

Да, в играта има и единици, които могат да ви предпазват, както и такива които да ръгат противника, екшън карти за оригинални и еднократни умения и всякакви други вкусотийки, но най-оригиналната част на играта е комбинативността между картите.

Почти всяка карта е съставена от две умения. Едно базово умение и още едно, което се активира, ако този ход изиграете определен вид/цвят карта. По този начин играчите се профилират, като събират конкретни карти малко по малко и палят двигател, който само за няколко хода може да опуши тъжното лице на опонента им.

Преди да мина към заключението съм длъжен да вметна и едно-две изречения за приликите и разликите със Star Realms. Основната разлика, разбира се, е темата. Честно казано, и двете теми са банални и стандартни, но лично за мен фентъзи тематиката ми е малко по-приятна и по… подходяща от пиу-пиу космосрлъците.

Друга разлика е в качеството на илюстрациите, което е в пъти по-добро от „бля“ арта на Star Realms. И последната разлика е в различните модове за повече от двама играчи, които до колкото ми е известно, не работят добре в Star Realms. Ако имате две копия на Hero Realms можете дори да играете още един оригинален мод, в който няма да навлизаме сега.

Заключение

Hero Realms е един от най-добрите дек билдъри, които съм играл, което не се дължи нито на оригинална тема, нито на иновативни механики. Точно обратното. White Wizards Games са изчистили всичко, което може да усложни или удължи играта и са я превърнали в елегантно бижу, което можете да разцъкате за 15-20 минути без да се натоварвате, но което ще ви създаде достатъчно удовлетворително усещане, че да искате веднага да изиграете още една игра… и още една игра… и още една игра.

Освен това Hero Realms е портативна и можете да я носите навсякъде. Правилата се обясняват за минути и можете да играете с повече от двама играчи, което е най-големия плюс на Hero Realms пред Star Realms.

Цената, която ще платите за базовата игра си заслужава, защото ще получите много живот в тази малка кутийка, като трябва да се има предвид, че вече съществуват разширения, а и се очакват още.

Единственото ми мрънкане за Hero Realms е свързано с начина, по който се отбелязват точките живот. Това се прави с две карти, които се налагат една върху друга и е точно толкова дървено, колкото си представяте. Твърде е вероятно да разбутате картите и е още по-вероятно да сте забравили на колко живот сте били преди това. Препоръчвам ви да използвате някакви токъни или зарове да следите живота си.

Но това е малък проблем. Не. Това е единственият проблем.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отличен арт
  • Познати, но елегантни механики
  • Светкавичен, но задоволителен геймплей
  • Варианти за повече от двама играчи

МИНУСИ:

  • Нищо твърде различно от Star Realms
  • Начинът за отбелязване за живот е пословично дървен

Играта можете да откриете както в сайта нашите приятели от Pikko Games, така и във физическия им магазин на ул. Неофит Рилски №31  Или просто можете да цъкнете на бутона отдолу.

Купи: Hero Realms

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

2 коментари

  1. Кръстьо Кръстев

    🙂 Прекрасно ревю, но бутона „Купи: Hero Realms“ не работи 🙂

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers