четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dino Twist – изненадващо добър филър
Dino Twist – изненадващо добър филър

Dino Twist – изненадващо добър филър

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Dino Twist е лека семейна игра, която според мен може да се играе и от малко по-големи деца (които в повечето случаи сме ние геймърите) и е с изключително лесни правила… които на хартия трудно се обясняват.

Както виждате от заглавието, в играта става въпрос за динозаври. И има някаква врътка.

Въпреки сладкия арт по картите, Dino Twist е напълно абстрактна игра с карти, в която играчите се опитват да съберат колкото се може повече точки по няколко различни начина. Най-добрият начин е да имат пред себе си, в края на играта, карти с висока стойност, защото стойностите на самите карти са точки. Бонус точки се получават и от конкретни символи, както и от това, ако човек запълни всички места около острова си.

Какъв остров?! Еми… Всеки играч има карта с остров пред себе си. Около тази карта има осем зони, които играчите ще запълват с карти. Когато върху една зона се слага втора карта, тя просто измества долната.

Картите се събират от подобен остров, който е в средата на масата. В Dino Twist има нещо като „трик тейкинг“ (игри със събиране на взятки), но не точно. Всеки играч има определен брой карти в ръката си с различна стойност и различен вид. Видовете отговарят на определени карти от тези в средата на масата. Всички избират една или две карти от един цвят и ги слагат с лицето надолу. Едновременно ги обръщат и се гледа кой има най-високо число от всеки вид.

Малките числа винаги са първи (защото са малки и бързи динозаври), но обикновено бихте искали да сте последни. Защо? Защото картите от средата се вземат единствено, ако сложите карта от същия вид на нейно място, но с по-голяма стойност. И така, малките числа ще вземат първи картата, но големите ще вземат втората карта, която със сигурност ще е с по-голямо число. След това тези карти се слагат върху личните острови.

Ако двама или повече играчи дадат една и съща карта, тогава има сблъсък и никой не взема карта от средата, но всеки си прибира сблъсканата карта в „Гробище“, където всяка карта носи точка. Да. Още един начин за точки.

И така играта продължава определен брой рундове. Може би най-интересната част от играта са събитията, които се обръщат всеки ход и променят начина, по който се играе определения рунд. Не само, че самите промени са интересни (в повечето случаи – без ураганът, който размества всички карти в средата и става досадно мазало), но реално в игра влизат само малка част от голямо тесте със събития.

Огромното тесте със събития. В игра влизат само 8 карти.

Всъщност, Dino Twist е чудесна филър игра, с която дори геймърите могат да се сдобият за чисто леко запълване на времето или завършване на вечер. Правилата са лесни, а времето лети, защото ходовете са бързи и краят се види след петнайсетина минути.

Основният проблем на играта обаче са цветовете. След две-три игри се свиква, но О, дали първите ви игри няма да са ад. Всяка карта има динозавър с определен цвят, а фона на същата карта е с друг цвят… и то в два отенъка!

Цветовете са важни, защото поставянето на картите около островите става посредством цветовете на фоновете. В това има два проблема. Първо – динозаврите са много по-фокусирани на картата и винаги гледате първо техните цветове (а не трябва), второ – някои от цветовете на динозаврите се намират и на фоновете на други карти, и трето (да, има и трето), фоновете отбелязани на самият остров, не са съвсем идентични с фоновете на картите. Тотална каша! Хората с трудно различаване на цветове изобщо да не се замислят да играят Dino Twist.

Заключение

Dino Twist е изненадващо добър филър. Рядко се впечатлявам от подобни игри, но тази ме остави с желанието да я играя и пак, и пак. Правилата са лесни и въпреки, че са трудни за обясняване, след ход-два всичко става ясно.Подходяща е за деца, за семейства, дори и за геймъри. Темата е готина, артът още повече, а петнайсетминутното неангажиращо времетраене позволява да се играе по всяко време.

Единственият проблем, който може да се окаже препъни камък за доста хора (особено за тези с проблемното различаване на цветове) е тотално омазаните цветове. Ако свикнете с това обаче ви гарантирам, че Dino Twist си заслужава!

ПЛЮСОВЕ:

  • Свежарски арт
  • Бърз и лесен геймплей
  • Голяма преигравемост
  • Подходяща както за деца, така и за възрастни

МИНУСИ:

  • Безумна каша от омазани цветове

Играта трудно може да се открие в момента, затова ви препоръчвам да посетите сайта на производителите и да си решите на къде ще поемете в  живота от там насетне. На добър час, странниче! 

Blackrock Editions

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers