понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Goblins vs Zombies – лека игра тип „Tower Defense“
Goblins vs Zombies – лека игра тип „Tower Defense“

Goblins vs Zombies – лека игра тип „Tower Defense“

Goblins vs Zombies е игра с карти за 1 до 3 играчи, в която участниците(гоблините) ще се опитват да спрат безмилостното настъпление на зомбитата. Играта е на дизайнера Jack Darwid(създател и на известната „of D“ серия от игри) и публикувана от Jack Darwid Games след успешен KickStarter.

Компоненти

  •  54 карти с гоблини
  • 36 карти със зомбита
  • 3 карти с Пазители
  • 3 карти с фазите на игра
  • 3 карти с уменията на зомбитата
  • 18 токъна за отбелязване на поражение

Развейте знамената, съберете клановете

 По своята същност Goblins vs Zombies е tower-defense игра, много подобна на известната Plants vs Zombies (с която признавам съм изгубил безбройни часове). 

Тук вашата цел, отново, е чрез внимателна преценка да изградите защитата си срещу неотказващите се зомбита, но има една важна особеност – можете да имате само три гоблина по едно и също време на полето. За това избирайте мъдро.

IMG_0037

Изборът ви трябва да е внимателен не само в това какво ще поставите на полето, но и какво ще използвате за да го изиграете, защото всеки гоблин си има цена и тя се плаща с карти от ръката ви. Дали ще изхвърлите гоблина, който може и да ви спаси в бъдеще или ще го задържите на цената на нещо, което може да ви помогне малко веднага?  Съдбата на селото е във ваши ръце.

IMG_0039

Както може би повечето от вас знаят, гоблините са сравнително изобретателни създания и много обичат да си играят с неща, които гърмят, затова не трябва да ви учудва че ще откриете гоблини яздещи огромни ракети, хвърлящи бомби, стрелящи с катапулти, както и такива, които си играят с фойерверки. Като цяло, картите на гоблините са много разнообразни и сред 24-те вида гоблини, определено ще намерите спасение за всяка ситуация…но дали то ще дойде, когато ви е необходимо?

IMG_0035

Но обикновените гоблини няма да са достатъчни, за да се справите с неспирния потоп от мъртъвци, който идва към вас, за това на помощ идват елитните Черни гоблини, в техните редици има ужасяващи викачи, убийци и мощни момчета, които помитат всички пред портите на селото. Те за жалост ще се нуждаят от своя пипер, за да могат да се включат в боя.

Идват бавно, но сигурно

 За да има толкова разнообразни и опасни войни сред гоблините, то значи заплахата не е малка. Зомбитата не са просто безмозъчни чудовища идващи за да ви изядат, те са подли и изкусни войни, които не отстъпват на защитниците на селото.

IMG_0036

Сред ордите от мъртъвци ще откриете подли окултисти, които ще вдигат армии от по-малки зомбита, ще се изправите срещу летящи магьосници, които с лекота ще влетят в селото ви, ако не внимавате, ще срещнете опитни войни джуджета, нинджи и гладиатори, както и много други неприятни нашественици.

Зомбитата ще бъдат безмилостни, ако достигнат вашите гоблини и с лекота ще ги неутрализират, тъй като вашите хора имат само една точка живот, а и повярвайте ми не искате да се стига до бой на портата на селото ви, тъй като дори и едно зомби да премине, то играта е загубена.

Варианти на игра

 Това, което създателите на играта добре са се сетили е, че основния начин за игра доста бързо ще омръзне и за това са вкарали няколко различни варианта, като Бой срещу някой от ужасните Шефчета, Последния оцелял, Кооперативна игра и дори вариант, в който единия от играчите поема ролята на Краля на Зомбитата и играе на тяхна страна.

IMG_0038

С две думи, след като разучите основните правила има с какво да се забавлявате още дълго време.

Заключение

 Goblins vs Zombies е приятна малка игричка, която успешно ще ви накара да изпитате напрежението от зомби орда, чукаща на вратата ви, защото зад лесните за научаване правила се крие доста трудна и предизвикателна игра, която ще ви накара да планирате и мислите внимателно преди да играете.

За да не бъде твърде ужасяваща и отчайваща играта, стилът на рисунките върху картите е доста комичен и забавен, особено на зомбитата. Също така, самите карти са с добро качество и както казах вече, доста разнообразни от към видове. Единствената ми забележка е към токъните за отбелязване на поражението, което е нанесено на зомбитата – разбирам, че по-хубави токъни са били част от специалното издание, но хартиените (каквито са в моето копие) са изключително лесни за повреждане и наистина развалят впечатлението от играта.

Нещо друго, което не ми хареса е, че много лесно може да загубите играта още след първите няколко хода, ако нямате късмет и изтеглите някое от по-силните зомбита. Това се случва главно заради малкото гоблини, които можете да имате на полето. Аз лично загубих няколко игри, защото изтеглих невероятно коравите джуджета и рицари зомбита на втория или дори на първия си ход. Това, разбира се, е въпрос на късмет и имах няколко игри, в които не ги срещнах въобще.

Това, което решава този проблем е възможността в играта лесно и без риска да я счупят да се вкарват „домашни правила“.

И като заговорихме за правила, в книжката с тях има някои неща, които не са напълно изяснени, като например някои символи върху зомбитата.

Но!!!

Въпреки всички тези неща, играта има много голям чар и след леки модификации трябва да отбележа, че определено ще остане в колекцията ми и ще продължа да я играя. Goblins vs Zombies е чудесен „филър“ или игра с която да запълните времето си, правейки няколко соло игри.

Линкове:

Официален сайт BoardGameGeek
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers