вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Eminent Domain – Здравейте, императоре!
Eminent Domain – Здравейте, императоре!

Eminent Domain – Здравейте, императоре!

Здравейте, Императоре! Фабриките работят в пълна сила, учените са много близо до ново военно откритие, скенерите са открили неутрална планета в сектор Таркин и флотата е в пълна бойна готовност. Какви са вашите заповеди?

Eminent Domain е декбилдинг игра с карти на Seth Jaffee за 2-4 играча, в която се опитвате да създадете своя собствена космическа империя. Ще откривате нови планети, които да колонизирате или да превземете със сила, ще произвеждате и продавате ресурси и ще откривате нови технологии по пътя към победата като най-силна и най-влиятелна империя! Но вашите решения няма да останат незабелязани, другите страни около вас ще имат глас във вашата дейност, така че внимавайте – действията ви могат да донесат победата на враговете ви!

Кои са тези планети и как ще ги превзема?

Отваряме кутията и вътре:

 • Плочка „централен дисплей” – тук стоят картите-роли, които са сърцето на играта
 • 162 карти – включват 96 роли, 27 планети и 39 технологиию
 • 6 плочки с начални планети – империята трябва да започне от някъде
 • 20 цветни дискчета – представляват ресурсите, които произвеждате и продавате
 • 35 бойни корабчета – с различни размери са, но това няма значение за сега (по-надолу ще ви кажа кога има значение)
 • 4 плочки “player aid”- плочки, на които е написана последователността на хода за улеснение на играчите
 • 32 токена влиятелност – точките в играта
 • книжка с правила – самите правила се събират на 3 страници, останалото най-вече описание на картите

По артът на играта е работил Gavan Brown и се е справил много добре – картите са шарени и лесно различими, а самите картинки създават атмосфера някъде по средата между абстрактна и тематична – планетите например са различни една от друга по вид и статистики, но са три вида – металните си приличат с други метални и така. Компонентите са добри, освен самите карти – от тънка хартия и лесно могат да се намачкат или одраскат. Ама пък корабчетата са готини!

Хайде тогава, да завземем Вселената!

По-опитните геймъри знаят, че по определение в декбилдинг игра започваш със слабо тесте от карти, което ще правиш по силно в хода на играта като си купуваш нови карти. В Eminent Domain хвърляме това определение през прозореца право в открития космос. В началото всеки получава тесте от 10 карти, което не е слабо по сила, просто не е фокусирано. Тези карти представляват роли и действия, които ще изпълнявате, и те не се купуват, а се взимат по една на ход от централния дисплей. Та, като изяснихме това, за самият геймплей. На всеки се дава началното тесте, начална планета и един player aid, като последният определя и първият играч – на гърба на една от плочките пише Start Player.

Този играч започва своя ход по трите фази – Action, Role и Cleanup. В Action фазата можете (не е задължително) да играете карта от ръката си за Action умението – всяка от ролите има такова умение. Следващата фаза е Role – в нея взимате роля от централния дисплей и можете да добавите карти от ръката си със същата иконка (горе в ляво), за да подсилите ролята си. След това другите играчи решават дали да се включат или да се откажат – ако се включат, играят карти от ръката си с нужната иконка; ако се откажат – теглят една карта, която ще имат за следващият ход. Този, които все пак е избрал ролята, получава Leader бонус. Накрая е Cleanup фазата – в нея изиграните карти отиват в купчината Discard и играча избира колко от останалите си карти да махне, след което тегли до размера на ръката си – в началото 5 карти, но това може да се промени. Ако са свършили картите в тестето се размесва купчината Discard и това става новото тесте. И е ред на следващият играч. Така всеки играч избира – ако се включи на чужд ход, ще остане с по-малко карти, ако се откаже, ще има повече. И в края на хода избира какво му трябва за следващия.

Самите роли са в сърцето на играта и от тях вие ще фокусирате вашето тесте, избирайки в кои роли да сте добри. Те самите са следните:

 • Survey – с нея теглите повече карти и откривате нови планети, които виждате, но още не сте превзели;
 • Warfare – с нея трупате военна флота (корабчетата!) и можете да нападате планети, като това е единият начин да ги завземете;
 • Colonize – с нея колонизирате планети, другият начин да ги присвоите към империята си
 • Produce/Trade – двете роли са на една карта, но избирате една от тях. С тези роли съответно произвеждате ресурси или ги продавате за точки
 • Research – с нея можете да махате карти перманентно от тестето си или да откривате нови технологии
 • Politics – получавате една в началото на играта и няма такива в централният дисплей. Тя е като жокер – използва се, за да я смените с която друга роля искате.

Технологиите са нови карти, които или влизат в тестето ви, или стоят пред вас като постоянен бонус. Те са разделени на три нива и имат своите изисквания – първо ниво (копане) искат 3 изиграни иконки Research и една планета от съответния тип (планетите са три типа – три технологични дървета), второ ниво (копане с багер) – 5 иконки и две планети, трето ниво (копане с два багера) – 7 иконки и три планети. Технологиите, които влизат в тестето ви, имат по две различни иконки и Action умение. В момента, в които откриете технология, тя влиза в ръката ви, за да я използвате на следващия си ход.

Всеки път, когато играч избира роля, той ще взима една от картите в централния дисплей и тази фаза е задължителна. Така постепенно картите ще намаляват, което води към единият край на играта – когато свърши една купчина от роли. Другият край на играта е когато свършат токените влиятелност – точките. Тогава всички получават по един последен ход, играта свършва и се броят точки. Точки се събират от планетите, които сте превзели, от второ и трето ниво технологии и от продаване на ресурси – така се трупат токените влиятелност, като една точка е много. Шокиращо за всички, който има най-много точки печели!

Искам да се чувствам като император!

Победителят наистина става такъв! Имайки предвид, че личното ми постижение в играта е 30 точки, знаете, че имате силна империя, когато правиш по 6 точки на ход. Въпросните точки се трупат по различни начини и тъй като чуждият ход може да ви бъде полезен, рядко ще видите двама да правят едно и също нещо.
Най-много ме впечатлява това, че играта е декбилдър, но е много по-различна от традиционните игри в жанра като Dominion. В началото няма строго по-силни карти – те се появяват по-късно под формата на технологии и за тях се искат няколко хода работа, преди да можете да си ги позволите. И за да не се оплетете в технологиите, на корицата на книжката има технологично дърво – там е всичко, което трябва да знаете. Ключът към играта е не да се напълниш с най-силните карти и да счупиш играта, а да избереш какво ще правиш… и като събереш добра комбинация да счупиш играта. Също така не можеш просто да редиш пасианс – имаш един Action и една роля, като от втората и другите може да намажат. За мен Eminent Domain оправя всичко, което не ми харесва в традиционния декбилдър – интеракция и скорост на игра.

Проблемите на играта са няколко, но са лесно преодолими. Картите наистина са с посредствено качество – леко се огъват. Повечето геймъри ще си сложат протектори и ще оправят работата, но това можеше да бъде избегнато с по-здрава хартия. Откъм геймплей, играта може да се провлачи. Ако някой се опитва да мисли за хода на другите, това е безумно трудно и донякъде става безсмислено. Или пък се появява една роля, която е нужна на всички играчи, но никой не иска да „се мине” и да я вземе той, а другите да я изпълнят с него. Като последен кусур, някой от вас ще кажат, че няма директна конфронтация в играта и това е вярно – някой може да ти вземе технологията или планетата, но веднъж като присвоиш нещо, никой не може да ти го открадне.

За последният проблем има решение и то се нарича Eminent Domain: Escalation. Накратко за раширението на играта – има от всичко по-малко (нови планети и технологии), но основно въвежда повече военни действия и има директно анексиране на чужди планети. Още включва и сценарии – начално тесте, различно от обикновеното и дава значение на различните корабчета. Малките стават обикнови бойни файтър-джетове, по-големите са унищожители, а най-големите са батълкруизери, които са способни да смажат планета сами!

Заключение

Ако ви харесват декбилдъри, но искате нещо различно, Eminent Domain е за вас! Играта работи при всеки възможен брой играчи, като разширението позволява и пети човек да се включи. Късметът в играта е намален до минимум – да, теглите карти и може да не ви дойдат както трябва, но вие избирате какво да оставите в ръката си накрая на хода и лесно можете да отделите Action фазата на разчистване на безполезни карти в тестето. И какъвто и път да изберете, другите около вас ще бъдат повлияни от това. Един ще иска да отказва всеки път и да си тегли карти, друг ще дебне да играе и на вашият ход.

Императоре, галактиката е готова за пристигането Ви!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За BigBoxSolo

Казвам се Теодор, от Шумен съм и в момента уча в СУ "Св. Климент Охридски". Настолните игри за мен започнаха с MTG преди няколко години, но магията на големите кутии ме обзе след Tabletop Day. Може би нямам толкова опит, колкото останалите, но пък от мен ще получите перспективата на един млад играч!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers