неделя, април 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » World of Tanks: Rush – една танкова игра!
World of Tanks: Rush – една танкова игра!

World of Tanks: Rush – една танкова игра!

World of Tanks: Rush е настолна игра, за 2 до 5 играчи, от дизайнера Николай Пегасов и публикувана от Аsmodee, през 2013г. Играта е … всъщност преди да ви кажа каква е играта, един бърз въпрос – и вие си представяте миниатюри на танкове пълзящи по бойно поле и стрелящи един по друг, подобно на компютърната игра, нали? Еми … не точно, WT Rush всъщност е deckbuilding игра. Тоест през цялото време вие ще събирате различни карти, с които в движение ще трябва да си постройте тесте, достатъчно добро за да победите противниците си.

Компоненти

 • 212 карти общо 
  • 15 Бази (по 3 за всеки играч)
  • 30 Стартови карти (по шест за всеки играч)
  • 48 карти с медали, по 12 за всяка страна (СССР, Германия, САЩ и Франция)
  • 100 карти с машини, по 25 за всяка страна (СССР, Германия, САЩ и Франция)
  • 12 карти с постижения
  • 5 карти за референции към уменията на машините
  • 1 карта за гробището
  • 1 карта за обозначаване на кой играч е първи
 • Правила

Подготовка за играта

На всеки играч се раздават по три бази и шест стартови карти, от които на всеки свой ход, той тегли три. От всички карти с постижения се изтеглят шест случайни и се нареждат на масата. Всички машини се събират в едно тесте, то се поставя на удобно за всички място и от него се теглят четири карти, които се обръщат с лицето нагоре и се нареждат до него – това е „пазарът“.
До тестето с машини се оставя място за картите, които излизат от игра. До изтеглените Постижения се нареждат тестетата с медалите, подредени по страни.
След като всичко това е готово, може да започнете играта.

Как протича играта

По време на ходът си, всеки играч може да си купи нова машина от „пазара“, да атакува или да използва умението на някоя от картите си. Първото нещо, което всеки играч прави, е да си изтегли три карти от тестето си. Това ще са картите, които той ще може да използва за този си ход. В началото, най – вероятно просто ще се опитвате да си купите някаква машина, с която да можете да атакувате. За тази цел може да използвате всяка карта, която в долният си десен ъгъл, има иконката показваща, че тази карта дава ресурс. Количеството ресурси, които една карта може да ви даде варира между 0 и 6. Картите, които дават нула ресурс и струват нула са малко по – особени, тъй като с първите не можете да си купите нищо, но за да си купите вторите трябва да дадете поне 1 ресурс. Цената на картите е обозначена най – долу вляво.

След като си купите нещо, всички карти, които сте използвали за покупката отиват заедно със самата покупка, обратно в тестето ви и то се размесва. След това най – дясната карта от „пазара“ излиза от играта, и се теглят нови, които да допълнят бройката до четири.

Ако вече имате някакви машини и сте ги изтеглили по време на вашият ход, то вие може да атакувате с тях, да си купите нещо от пазара или да използвате специалните им умения, ако имат такива.

При атака, вашата цел са или базите на противника или неговите машини. Ако унищожите машина, то вие получавате медал съответстващ на страната, от която е унищожената машината (СССР, САЩ, Германия и Франция), който на краят се брои към вашите точки. Битките между машини стават по следният начин – атаката на атакуващата машина (лявата цифра в горният десен ъгъл) се сравнява с живота на атакуваната (лявата цифра в същият ъгъл). Например, ако 1-1 напада 2-2, то вторият оцелява, тъй като 1 е по – малко от 2 (ХА! Изненадах ли ви?!).

Когато атакувате база, то тя си понася поражение и се тапва (обръща се на 90 градуса до следващият ход на притежаващият тази база). За да бъде унищожена една база, то тя трябва да бъде ударена два пъти, освен, ако не атакувате с тежък танк, който може с един удар да я унищожи. Класът на машината е означен в горният десен ъгъл, над атаката и живота.

Ако сте изтеглили повече от една машина, то вие може да атакувате само с една, освен ако те не са от една и съща страна.

Ако решите да използвате умението на някоя машина и то не ви казва да махнете тази машина от тестето си, тогава тя отива в защита на вашата база и противниците ви ще трябва да унищожат първо нея, преди да могат да атакуват базата, която защитава.

Играта продължава докато един от участниците не загуби всичките си бази. Или докато не свърши едно от тестетата с медали. След като това се случи, се проверява кой играч какви Постижения има, като всяко от тях носи точки. Изискванията за всяко от тях са пояснени в правилата.

На краят всички играчи си броят точките. Победител е събралият най – много.

 Моето мнение за играта

Добре, да започнем подред.

Правилата са лесни – както за разбиране така и за обясняване и факта, че ги има преведени на български допринася още повече за това.

Играта е deckbuilder, така че основното в нея са картите, а те както споменах вече са добре направени. И нямам предвид само чудесните рисунки, а също и разнообразието от машини, които ще видите върху тях. Дори съм почти сигурен, че специалните умения на някои от тях вероятно са обвързани с характеристиките на реалните машини.

Единственото което не ми хареса е, че в стремежа си всичко да е тематично свързано, различните тестета са кръстени с излишно (според мен) сложни и объркващи имена като гаражи, казарми, депа, резерви и какво ли още не. Но това е доста, доста малък и незначителен проблем.

С две думи World of Tanks: Rush е чудесна, бърза, военна игра за хора, които не искат или нямат възможност да се занимават с по – тежките й и сериозни родственици. Механиките работят добре, картите изглеждат чудесно. При почти всяка игра ще имате различно тесте.

Препоръчвам я на всички, които харесват тематиката и deckbuilding-a. Или дори само deckbuilding-a (като мен), мисля че пак ще се насладите на играта.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers