неделя, юли 14, 2024
Игри за двама

Игри за двама

На кутията на всяка игра ще видите написани няколко неща – времетраене на една игра (което често е по-дълго от написаното), препоръчана възраст (ако има много кървища в играта, 16+) и брой играчи. Тази последна характеристика е много важна когато дойде време за избиране на игра. Има заглавия за много хора, има и заглавия за малка група. Днес ще ви кажем за някои игри, които са подходящи за най-малката група – двама. Тези игри не са непременно само за двама играчи, но смятаме, че за това са най-подходящи. Дали за вечерното събиране е дошъл един човек или просто сте решили да играете с жена си, ние сме се спрели на:

BigBoxGamer препоръчва:

 Theseus

Три игри ми се въртяха в главата за тази категория. Theseus, Neuroshima Hex и Summoner Wars. От тези, две игри са на Portal Games, така че реших да уважа тях. От тези двете пък много повече съм играл Theseus. Въпреки това има и други причини защо смятам Тезей за най-добрата игра за двама.

Първо – играта има страхотна тема, което е едно от най-важните неща за мен. Това е светa на „Пришълеца“… в известен смисъл. По-скоро, доизмисления свят на „Пришълеца“. На космическата станция Тезей можете да срещнете примерно класическите сиви извънземни или пък роботи (от новия експанжън). Второ – механиките (макар и на моменти абстрактни) са динамични. ОТ една страна са бързи, защото имаш само няколко избора, от друга страна – критични, защото колкото и да са малко, ако не предвидиш ходовете си напред, пехотинците могат да попаднат на брутална засада от програмираните картечници на учените.

Играта може да се играе и от трима и четири, но също както в Neuroshima Hex – „кому е нужно!“. Тези опции са сложени за всеки случай, а реално жестоко не ги препоръчвам. Тезей си е игра за двама и то една от най-добрите!

За подробно ревюто кликнете на бутона отдолу!

Ревю на Theseus: The Dark Orbit!

BigBoxSolo препоръчва:

Crokinole

Моят избор за игра за двама бих нарекъл неконвенционален. Играл съм много игри срещу един противник (или с един съюзник) и в крайна сметка Crokinole излезе първа в моя списък, тъй като съм я играл с най-много хора и винаги съм се забавлявал. Не се изисква да разчиташ играта ход след ход, нито да сглобяваш сложна стратегия за игра – просто трябва да си точен с един пръст.

Играта е невероятно лесна за научаване – всеки може да седне и да се пробва с пулчетата. И като кажа всеки, имам предвид буквално всеки – мога да играя Crokinole с баща си или с племенника си. Играта също така е бърза – една „врътка“ отнема пет минути. Самият край на играта се случва при достигане на 100 точки, което може да отнеме време или да приключите бързо. Тъй като се пише разликата в точките на двамата играчи дори опонента да е на 95 точки винаги имате шанс! Аз се пристрастих, тъй като след всяка игра ставах по-добър – моят опонент също.

Crokinole може да се играе от трима или четирима, което също е забавно, но много по-хаотично. Играта е най-изчистена и приятна, когато от двете страни на дъската са седнали двама. Единственият кусур е, че може да бъде доста шумна – ударът на дърво в дърво може да накара съседите да се карат.

Освен всичко останало, за Crokinole има и турнири, като ежемесечният такъв в клуб The Game. За подборно ревю на играта натиснете бутона!

Ревю на Crokinole!

BigBoxTyr препоръчва:


pic1997078_mdMarvel Dice Masters

В повечето случаи, когато ми се случи да играя с някой друг, поради изчакване на други играчи или защото имаме да „убием“ малко време, бих предпочел някоя бърза игра. Нещо „дуелно“, което да не отнема много време и да предразполага за следваща игра след това или някоя друга игра, която предлага интересна механика или тема. С горните съображения игрите, които съм играл с друг човек са Dungeon Roll, Ascension, Armadora и Marvel Dice Masters.

pic2018312Защо ви препоръчвам Marvel Dice Masters? Играта е бърза, правилата се обясняват лесно и starter set-a се пренася лесно в раничка ;). Също така, след няколко игри, играта просто ви предизвиква да пробвате с нови герои и стратегии. За пример бих дал брат ми. Имахме време за „убиване“ и реших да му покажа MDM. След 2 игри беше награбил героите и искаше да си прави свои отбор и да експериментира.

За да разберете повече за играта, можете да гледате видео представянето ни или като прочетете ревюто от BigBoxGamer чрез бутоните!

Видео предстаявне на Marvel Dice Masters! Ревю на Marvel Dice Masters!

BigBoxExplorer препоръчва:

BattleCON: Devastation of Indines

Помните ли едно време когато за пръв път се докоснахте до Mortal Kombat или Street Fighter, или някоя друга бойна игра? Беше супер яко, защото можеше без кой знае какви умения да седнете с някое другарче и да си посчупите клавиатурата/джойстика докато се млатите. За мен лично доста по-късно се появи разбирането, че в тези игри всъщност има доста мисъл – не е просто мачкане на клавиши и каквото стане. Играчите се опитват да предвидят следващото движение на опонента си и да го контрират максимално болезнено за него; някои човечета предпочитат да стоят на разстояние, а други предпочитат да са точно в лицето на опонента и най-различни други тънки моменти, които отделят добрите играчи от масата.

Препоръчвам ви BattleCON системата (към момента има 2 игри от тази серия, като до края на годината трябва да станат 3), като може би най-добрият продукт в момента е BattleCON: Devastation of Indines. Тази настолна игра пренася същия този боен жанр на масата пред вас и премахва чевръстите пръсти, които биха ви били нужни пред екрана, и оставя само надиграването на опонента на бойното поле. Всеки опонент избира дадена атака за рунда, като я сглобява от две различни карти – основната атака (удар, изстрел, избягване и т.н.) и стила, който я модифицира (ускорява, прави по-силна или увеличава зоната ѝ на поражение). Основните атаки са еднакви за всички бойци (има по една уникална на човече), а стиловете са изцяло различни между тях. Това води до настина, ама НАИСТИНА, различен начин на игра между различните бойци (които към момента са около 50ина).

Тази игра е с нивото на контрол на шаха. Няма нито 1 нещо, което не е под пряк контрол на играчите – нищо не се случва на случаен принцип (дори в шаха има късмет за това кой ще играе първи …). Това води до изключително задоволителни мачове когато научите играта и започнете да контрирате атаките, които опонента ви се опитва да хвърли срещу вас – усещането наистина е за лична ваша победа, която се дължи изцяло на умението ви.

 

1544365_10201013477161499_141849456_nBigBoxTea препоръчва

Robinson Crusoe the Board GameRobinson-Crusoe-game-in-play (1)

Когато ще играем двама, за мен е много важно да има силна интеракция между играчите и същевременно постоянна активност, а не изчакване на другия. „Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island“ се нарежда на челно място в класацията ми, по няколко причини. Първо, играта е кооперативна и няма дразнещо чакане, а напротив – постоянни разговори и решения. Второ, играта е доста по-трудна за двама, а и усещането за самотния остров е по-автентично! Освен всичко останало, накрая, при евентуална победа, остава усещане за екипна работа и добра комуникация… ако същевременно не ни е изял някой тигър, затрупал ни е сняг, останали сме без храна и островът е изгорял… едновременно.

Ревю на Robinson Crusoe

Ако не сте съгласни с нас или искате да ни допълните, моля дайте своите предложения в коментарите! Също така не забравяйте да гласувате за препоръка за другата седмица. Анкетата е в дясната лента.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За BigBoxSolo

Казвам се Теодор, от Шумен съм и в момента уча в СУ "Св. Климент Охридски". Настолните игри за мен започнаха с MTG преди няколко години, но магията на големите кутии ме обзе след Tabletop Day. Може би нямам толкова опит, колкото останалите, но пък от мен ще получите перспективата на един млад играч!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers