петък, май 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Bohemian Villages или как трябва да изглеждат игрите
Bohemian Villages или как трябва да изглеждат игрите

Bohemian Villages или как трябва да изглеждат игрите

Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

 

Вчера отново беше тежък ден. Клиентите около пивницата все повече намаляват, не знам до кога ще има смисъл да работи. Междувременно не достигат работници за фабриките за стъкло. Поръчките са много, а работната ръка – малко… Ако не успея скоро да намеря работници за всички фабрики, отново ще изпусна поръчката и накрая сигурно ще ги уволня всичките. Е, така пък ще има клиенти за пивницата! Добре, че поне пекарната и месарницата вървят добре. Дали да не отворя и една мандра?

pic2890916_md

Сега вече разбирате колко много мисли минават през отрудената глава на всеки играч, седнал да се меси в разпределението на търговията и властта в Бохемските махали! (извинете твърде свободния превод на заглавието, но някак си ми се върза.) Всички тези решения не бива да ви карат и за секунда да си мислите, че играта е затормозяваща, трудна, изисква твърде много мислене или каквото и да било друго. Въобще, препоръчвам ви да махнете всякакво негативно очакване или мисъл около играта, защото тя е просто чудна. Нещата се случват интуитивно, решенията се взимат бързо и леко, а накрая остава приятно усещане за добре прекарано време. И макар играта да се вмества добре в шкафа с филърите, определено е добра и за леко и небрежно разцъкване в неделния следобед на терасата – или – както напоследък ще става все по-актуално – на някой приятен (и не особено ветровит!) плаж.

20160524_230111

И така, какво точно представлява Bohemian Village? Това е една спретната и пипната игра със зарове, в която всеки играч се стреми да се окаже най-богатия в края на играта. А забогатяването става по няколко начина – чрез търговия, производство, власт и религия. Не ви казвам нищо ново, нали? Е, във Bohemian Village нещата са супер издържани тематично. Хвърляйки четири зара, играчът решава каква комбинация ще използва – всичките четири или разделени 2 х 2 зара. Така според стойността (или стойностите) на заровете, играчът поставя „работници“ върху сграда със съответния номер. Всяка сграда има определено условие за печелене на пари. А щом работниците свършат, играта приключва и всички си броят пачките. Или поне визуално в нашия случай – стотинките…

DSCF0931

Играта е за до 5 играча и според броя се определя колко плочки със „селца“ ще влязат в игра. На тези плочки са и съответните сгради. Те са двустранни, красиви, прекрасни и много, много преиграваеми. Разположението на сградите е важно, защото например Пивницата работи само, ако има достатъчно клиенти (минимум три заети сгради около нея), а Кметството събира данъци, само ако всички сгради на плочката са заети. Има също така фабрики за стъкло и мелници, които плащат само тогава, когато са заети всички от същия тип на картата. Друг тип сгради са фермите – от тях е добре човек да има повечко – с всяка следваща се увеличава общият доход от фермите. Църквите получават според влиянието си – играчът с най-много църкви накрая взима най-много пари. А ако успее да вземе и папската шапка (когато хвърли еднакви зарове и вече има църква), ще получава и по 1 паричка всеки рунд, за всяка църква, която притежава.

20160524_230046

И макар всичко това сега да звучи леко усложнено и тегаво, абсолютно цялата необходима за игра информация е събрана на малка колкото карта плочка, която ще е пред вас през цялото време за справка. Така или иначе, ще имате нужда от справки само първата игра. После нещата се помнят съвсем лесно и вече може да настане време на опитване на различни стратегии.

DSCF0929

Компонентите на играта са като едни бижута сред често твърде правоъгълният свят на настолните игри. Е, в тази игра няма НИЩО правоъгълно. Самите плочки със селца имат меки и приятни извивки, а токъните са според формата на изображението. Работниците са в пет различни цвята, и както обсъжадхме наскоро – всъщност много привлекателни нюанси на въпросните цветове. Даже самите работници не са обикновени и познати мийпъли, ами са малко по-пипнати, дървени, имат си шапки и фешън панталони! Заровете също са дървени и готини, макар и аз самата (съвсем лично) да предпочитам мааалко по-тежки зарове.

20160524_230028

Ако трябва да коментирам арта… а трябва… мога само да кажа – УАУ! Много, много приятен, подробен, но ненатрапчив арт на сградите и селцата, а токъните са ясни откъм съдържание и меки на визия. Спокойно мога да кажа, че обичам точно такъв арт! С много спокойно настроение, без натоварване и с чиста, нежна естетика. Мога евентуално да притворя неодобрително очи към странния момък на кутията, но това сигурно има някаква идея, която не съм доразбрала. Ще го оставя  да гледа странно заровете в ръката си, или просто ще обърна кутията настрани… О, не. Пак е там. Навсякъде е. Да се притеснявам ли?!

20160524_230010

Bohemian Villages е достойно попълнение за всяка геймърска колекция и безспорно добър спътник за пътувания и почивки. Спокойно можете да я предложите и на хора, които досега не са имали досег с настолните игри (останаха ли такива?!). Спокойно можете и да я играете отново и отново, защото вариантите за развоя на нещата са наистина много. И така – трупайте пачки, приятели!:)

DSCF0930

ПЛЮСОВЕ:

  • Прекрасен арт
  • Прекасни компоненти
  • Лека и бърза, подходяща за пътувания и нови играчи
  • Споменах ли прекрасния арт?

МИНУСИ:

  • Странен тип отпред на кутията. Който всъщност е и отстрани. И навсякъде.

Играта е най-новото бижу на dlp Games. Това са хората докарали ни големия хит Orleans. Все още няма широко разпространение, но моето предположение е, че тази игра ще бъде хит сред филърите. Засега можете да я разгледате в сайта на производителите да си я поръчате от там, ако желаете. 

dlp Games

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Опитвам се да съчетавам домашното образование на децата, работата, хобитата и надеждите си, като обикновено в края на деня съм зверски изморена и с изпълнен на 28% списък със задачи:) Затова и напоследък не успявам да играя достатъчно от любимите ми стратегически игри, но пък имам все повече случаи да играя детски и семейни игри:) Тъй че се впускам в този сезон с голям ентусиазъм и се опитвам да извлека максимална полза от времето за игра - най-добре да се съчетава забавление и учене чрез игра!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers