събота, май 18, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Необичайните Топ 7 – Игри с камили
Необичайните Топ 7 – Игри с камили

Необичайните Топ 7 – Игри с камили

Latest posts by Цонко 'BigBoxLan' Цонев (see all)

От днес започвам нова рубрика – необичайните Топ 7. В нея правя класация на игри, но критериите не са стандартните – worker placement, тематични, фентъзи и т.н, а… необичайни. За да е още по-необичайно класацията започва от 7-мо място вместо стандартните Top 10, Top 5 и т.н. Надявам се така да може да стане на въпрос за игри, за които не се говори много, но все пак си заслужават. А и може да бъде забавно, като за мен съставянето им със сигурност ще бъде. И директно към първата класация.

Top 7 Игри с Камили

7. Targi – Игра за двама с модифициран worker placement, от който е вдъхновен механизмът на архитектите в новата хитова Quadropolis. Поставяш „работника“ си срещу някой ред или колона от карти и изпълняващ действие от него, след което другия играч не може да постави своя работник срещу него както и да изпълни самото действие. Механизмът работи много добре за двама и създава доста интересна динамика. В играта има и интригуващи карти  – племената (които яздят камили) се събират и заради специално умение, което дават, и за точки на края на играта. Играл съм играта много малко, иначе може би щеше да ми е по-напред в класацията. Тя измести, Asante която също е за двама, има карта камила и възможности за „прецакване“ и също съм играл доста малко, но Targi ми допадна повече като механика и динамика.

Targi - пустинята е твърде малка за две племена и камилите им

Targi – пустинята е твърде малка за две племена и камилите им

6. Ark & Noah – Worker placement игра, в която играчите строят и заселват ноевия ковчег с животни. Играта е лека, като има и Basic вариант, който е подходящ за деца или съвсем нови хора в света на настолните игри. Компонентите и илюстрациите са доста приятни. Въпреки че е лека, играта има интересни механизми – когато поставите „работника“ си на определено място всички други играчи получават също ресурса/действието, но в по-слаб вариант, подобно на например Пуерто Рико. Животните се теглят от торбички, разделени са на женски и мъжки. Ако вие имате едното от двойката (например камили) може да си кооперирате с играча, който има другото като си разделяте точките. Изграждането на клетките в ковчега е също интересно. Пишейки за нея сега дори малко съжалявам, че не е вече в колекцията ми. Като недостатъци мога да отбележа, че играта беше малко по-дълга от колкото трябва и не много разнообразна. Тя измести в тази класация за мен друга игра с двойки животни в която има и камили – Zooloretto, но тя е малко по-абстрактна.

Ark & Noah - да спасим камилите от потопа

Ark & Noah – да спасим камилите от потопа

5. Five Tribes – Много популярна игра от 2014-та година използваща модифициран Манкала механизъм. Типично за Days of Wonder играта има отлични компоненти и добър баланс на дълбочина срещу лесни правила. Въпреки че на теория тряваше да заобичвам играта, на практика нещо ми липсваше в нея (подобно на това, което BigBoxGamer пише в ревюто за нея). Това, че докато не е твой ход нямаш много какво да обмисляш (понеже ситуацията може доста да се промени), а някои ходове на противниците може да продължат доста, не помага особено. Камилите в нея се използват само като маркери кой играч владее определена плочка. Но пък пасват на пустинната тематика, а и играта цялостно, макар играта да се старае да не е особено тематична. Все пак игрите с камили са силни, и пето място не е никак зле…

Five Tribes - джинове и камили

Five Tribes – джинове и камили

4. Yspahan – Игра на Себестиан Паушон, на който темата за камилите му е любима. Играта е с доста интересен механизъм на хвърляне на зарове и разпределянето им по групи от еднакви числа. След това първият играч избира една от групите и колкото повече зарове има, толкова по-силно действие получава. След това следващият избира някоя от другите групи и т.н. Тематиката е арабски пазар, има и керван камили, който пренася стоки за персийския град Испахан. Има и контрол на територии, строене на сгради даващи бонуси и възможност за прецакване. Въпреки че пращането на стоки в кервана изглежда доста слабо на пръв поглед, всъщност ако се изпълни правилно е много силна стратегия, особено ако някой не те спре. В играта един от ресурсите са камили – малки, но симпатични дървени фигурки. Те трябват за строенето на сгради и за по-ефективно пращане на стоки в кервана. Отлична, сравнително лека и бърза игра с интересни механики. Като недостатък мога да отбележа че илюстрациите не се харесват на всеки, не може да се играе с двама, а с 4-ма… някои групи може да се оплачат от малко повече даунтайм (далеч не като Five Tribes обаче).

Yspahan - За къде е кервана без камили

Yspahan – За къде е кервана без камили

3. Jaipur – Отново заглавие от Себестиан Паушон. Този път става въпрос за доста лека картова игра за двама. Основното тук е менажиране на ръцете от карти и събиране на колекции (сетове) от стоки. Колкото повече от един вид стоки (като кожи, подправки, злато) продадете наведнъж, толкова повече точки получавате. Имате обаче ограничение от 7 карти в ръката, и не се знае кога дадена стока ще се появи в пазара (5 открити карти). Тук камилите отново играят важна роля, тъй като са единствените карти, които не се броят към лимита на ръката ви. Оолучавате „безплатно“ колкото такива има в пазара и може да ги разменяте за по-ценни стоки, които иначе получавате една по една. Играта има и заигравка свързана с игрите Yspahan и Zooloretto. На една от картите с камили има нарисувана припаднала малка панда на седлото си – препратка към това, че Yspahan (с камила нарисувана на кутията) е номинирана за игра на годината, а Zooloretto (с панда на обложката) печели наградата. Jaipur, според мнозинството, е обявена за играта за „игра с половинката“, тъй като е лесна, бърза, интересна и без директен конфликт. Съгласен съм с това.

Jaipur - романтична среща и камили

Jaipur – романтична среща и камили

2. Camel Up – Всеки знае тази игра със състезание с камили, които се катерят една върху друга. Камилите са главен герой тук и имат големи детайлни фигурки, които пасват добре една върху друга. Играта е много лека и късмета играе голяма роля, та едва ли сте очаквали да я видите толкова високо в класацията. Но за мен тя е една от малкото „guilty pleasure“ игри – такива за които съм виновен, че харесвам въпреки че не са толкова добри/полезни. Идеална е за игра с нови за настолните игри хора, деца или за разпускане когато няма време за дълга и тежка игра – обяснява се и се изиграва бързо, а внася доста емоции, като се надяваш камилата за която си заложил да победи. Разширението, макар че удължава малко играта, внася повече опции а и е модулно и. Според ситуацията може да се включи само един или друг модул (а и е доста евтино).

Camel Up - кой е казал че състезанията са само за коне и кучета

Camel Up – кой е казал че състезанията са само за коне и кучета

1. The Voyages of Marco Polo – Няма изненада тук, не веднъж съм писал за играта и колко я харесвам, можете да прочетете за нея в ревюто ми. В нея камилите са ресурсът, който най-лесно се получава, но и трябва за най-много неща – за пътуване, за  договори, както и най-важното – манипулиране на заровете – хвърляне на ново, добавяне/изваждане на цифра и за получаване на допълнителен – черен зар. Все интересни механики. Дървените камили са красиви, макар че е малко странно как една голяма камила се брои за три.

Марко Поло нямаше да остане в историята, ако не бяха камилите!

Марко Поло нямаше да остане в историята, ако не бяха камилите!

Източник на снимките: boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Цонко 'BigBoxLan' Цонев

Привет, казвам се Цонко. В хобито съм сериозно от около 5 години, но съм играл не малко Катан, Каркасон, Цитадели и Пуерто Рико още от 2005-та. На сърце най-вече са ми по-тежките евро игри, но ми харесват също и леки, парти или тематични игри, все пак удоволствието е в разнообразието. Обичам да играя и с геймъри, и с не-толкова нагазили в настолните игри хора, като съм запалил не малко приятели и колеги. Въпреки, че нямам достатъчно време, за да злоупотребя с игране, прекарвам доста такова и в гледане и четене на ревюта и подкастове.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers