неделя, февруари 25, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Zoop – Не е Уно, но…
Zoop – Не е Уно, но…

Zoop – Не е Уно, но…

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Миналата година изиграх немалко игри за наблюдателност и скорост и се радвам, че се появяват все повече и по-добри игри от този жанр. Днешната история не е за такава игра.

Zoop има наченки и на моменти дори напъни да прилича на онези Jungle Speed-Dobble тип игри, но тъкмо да захване нещо познато и завива в почти обратна посока и като за малко не се забива във витрината на Uno.

Това съвсем не е лошо нещо, защото мисля, че Zoop ще се пласира отлично като детска игра. Но не, това не е от онези детски игри, които няма да имате против да цъкате и като филър (пример – Insekten Hotel). Това си е съвсем детска игра. Разбира се, можете и вие да седнете да разцъкате с лапетиите си.

Играта пристига с две почти еднакви по големина тестета. Едното тесте е с картите за игра, а другото е с карти за референции, които са на много езици и за много играчи. А в тази игра ще имате нужда от референции. Поне за първите една-две игри.

Принципът на игра е подобен на онези игри за наблюдателност, които споменах, само че тук не се разчита на скорост (е… почти), а по-скоро на съвсем лек полъх на управление на ръката си.

Има три показателя върху всяка карта.

  • Животно със симпатичен арт
  • Бройка животни
  • Фон

Всеки играч получава по определен брой карти и който пръв успее да си изхвърли картите печели. В обща купчинка се налагат карти една върху друга спрямо общи показатели. Тук не се опира до бързина, защото всеки има ход. Когато дойде вашия ход и в ръката си държите карта, която отговаря на два от показателите на картата в средата на масата, можете да закриете картата в средата със своята карта, след което е следващия играч. Ако нямате такава карта си теглите от тестето с карти. И така, докато някой не изхвърли всички свои карти от ръката.

Разбира се, освен обичайните животни, в тестето ще откриете и няколко по-специални животни с умения ала уно – жокери, прескачане на други играчи, завъртане на реда, каране на другите да теглят карти и подобни. Има и такива, които затварят други животни в клетки (като карат собствениците им да теглят карти), има и някои дори по-сложни, заради които споменах, че ще имате нужда от референции първите игри.

Единственият „скоростен“ момент в цялата игра е, когато в ръката си имате точно същото копие на карта, която има в средата на масата. В този момент директно си я слагате, независимо кой е наред. Скорост, скорост, колко да е скорост. Така или иначе едва ли някой ще ви изпревари, а и да ви изпревари, той ще сложи същата карта, така че няма за къде да бързате. Не знам…

Заключение

Zoop е не лоша детска игра. Не е най-добрата на пазара, но ако търсите нещо, което да вкара децата ви в жанра на игрите с наблюдателност, това би бил отличен избор. Освен това е по-добра от Уно, така че ето ви и друг плюс.

Ако очаквате още една игра за бързи реакции и като мен сте фенове на жанра, бихте се разочаровали.

Но ако знаете към какво подхождате – Zoop съвсем не е отвратителен евтин подарък за вашето дете. Играта няма никакъв текст и с малко научаване ще бъде хит сред компания от малки келеши.

ПЛЮСОВЕ:

  • Свежи илюстрации
  • Бърз геймплей
  • Никакъв текст
  • Подходяща за деца

МИНУСИ:

  • Не е нищо запомнящо се
  • Твърде много напомня за Уно

Можете да откриете още информация на сайта на производителите, но не очаквайте от играта да спази името на създателите си.

Games 4 Gamers

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers