неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » XO Brainer – М-м-м-мега морски шах!
XO Brainer – М-м-м-мега морски шах!

XO Brainer – М-м-м-мега морски шах!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

 

Интересът към играта ми се възбуди, докато разглеждах участниците в UK Expo. Компонентите на играта определено изглеждаха свежи, а концепцията сравнително актуална, въпреки че беше по-популярна миналата година. Това е да се вземе една стара и класическа игра и да се преработи като за геймъри.

В случая тази класическа игра е морски шах, а от компанията са се постарали да й добавят колкото се може повече неща от горе и варианти, за да я направят привлекателна за хората, вече до болка уморени от хиксчета и нулички.

Играта пристига в широка и плоска кутия, с голямо количество пластмасови хиксчета и нулички в два цвята, още няколко токъна, голяма пластмасова дъска, където ще поставяте частите, както и торбичка с карти, ползвани за различни модове.

Стандартната игра е на пръв поглед позната – вие трябва да подредите хиксчета или нулички едни до други (в този случай пет). Врътките тук са няколко.

 1. Освен хиксчета и нулички, ви върши работа и пет компонента от еднакъв цвят да са едни до други, а всеки играч има и двата цвята (вскеки играч разполага с повече от единия цвят, но има и малко от другия).
 2. Начинът, по който ви излизат компонентите ви дава възможност за тактическо планиране. Всеки тегли 3 от собствена торбичка с неговите си компоненти и ги нарежда на съответно място. След това в определен ред ги слага на масата. Така освен, че можете да измислите от рано как да сложите вашите си, можете да видите какво ще бъде принуден да сложи и противника.
 3. Точкуването! Това е най-интересната част от играта. След като някой успее да събере пет компонента от един цвят или от неговия вид едни до други, тогава се гледат точките под тях. В средата на дъската се дават най-малко точки, докато по краищата се дават много, защото там е по-трудно. Освен това по дъската има и места, където не можете да слагате нищо, а в някои вариации и дори губите директно играта, ако по някакъв начин компонент се озове там.

Модовете в играта са най-различни и можете дори сами да си ги проверите, защото са описани в апликация за телефона ви, която е напълно безплатна.

Модовете са:

 • Игра за време – можете да използвате апликацията. Действа като часовник за шах.
 • Бомба със закъснител – Апликацията ви казва каква част да сложите и трябва да го направите преди да ви изтекло времето.
 • Случайни компоненти – Апликацията ви казва какво да слагате.
 • Тайни мисии – Всеки си тегли карта от тесте в началото на играта и се стреми да възпроизведе комбинацията от компоненти да бъдат на съответното място, ала Tash Kalar. Който успее да се справи пръв – печели.
 • Начален старт – Всеки тегли карта и слага компонентите си на съответните места, обозначени от картата. След това играете по стандартните правила.

Възможно е и сами да си измислите още вариации, имате предостатъчно компоненти.

Картите.

Заключение

XO Brainer е отлично замислена и изпълнена игра. Целевата група не са просто някакви случайни хора, деца и семейства. Играта е повече от отлична за двама геймъри. Добре де, по правила можете и да играете в отбори, но всички знаем, че това са глупости, които само да помогнат да се продаде играта.

XO Brainer е игра само за двама и ако харесвате морски шах, не мисля че има по-добра вариация на пазара, която не само че добавя свежи и интригуващи опции, но и не бяха от духа на класиката. За разлика от да кажем Hack Trick.

Компонентите са на чудесно ниво, геймплеят е динамичен, интуитивен и дълбок, апликацията работи супер… и като цяло нямам никакви забележки… освен, че съм ужасно слаб…

ПЛЮСОВЕ:

 • Нов и оригинален подход към класическия морски шах, без да се бяга от духа на оригинала
 • Ярки цветове и готини компоненти
 • Множество оригинални модове
 • Работеща и полезна безплатна апликация

МИНУСИ:

 • Стърже мозъци

За да поразгледате повече за играта… няма много други места, освен да кликнете на бутона отдолу и да идете на сайта на производителите. Ако си я харесате чопнете си я, няма да ви преча.

XO Brainer

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers