петък, май 24, 2024
Заглавна страница » Пъзел стаи » Vestigo Escape Room – ревю без спойлери!
Vestigo Escape Room – ревю без спойлери!

Vestigo Escape Room – ревю без спойлери!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Малко интро

Преди всичко, искам да знаете, че това е първата стая (и все още единствена), която съм посетил. Някои биха възприели това за минус, но за мен е голям плюс.

Желая да започна поредица от статии, в които вие можете да проследите моите приключения из стаите в София, а защо не и новопоявилите се в провинцията. За тези, които не са запознати с това кой съм аз и с какво се занимавам, ще ви кажа, че се занимавам с писане от много години – професионално и непрофесионално. Завършил съм драматургия и работя като сценарист, така че мога да твърдя, че знам как се изгражда и как се оценява история. От няколко години пиша статии и ревюта, свързани със съвременни настолни игри, така че имам и опит с критикарската работа.

Аз съм фен на добрите пъзели и изключително привлечен към добрата история, вплетена в адекватна и интригуваща тема.

Когато четете тези статии, няма нужда да се притеснявате, че има спойлери. Аз просто ще ви разкажа малко повече за стаите и за това какво можете да очаквате – дали темата е добра, пъзелите трудни ли са, като цяло качеството какво е.

След всичките тези предупреждения е време да преминем към приятелите ни от…

Vestigo

12000123_10206740899753056_505627082_n

 

Vestigo е escape room, или както повечето хора наричат този тип стаи – просто… стаи. В тях играчите влизат в една стая пълна с пъзели и целта им е да се измъкнат за един час.

Vestigo изобретена от група ентусиазирани млади хора, на които им е хрумнало да правят собсвена стая още след първото посещение на такава. Това обикновено води до синдрома „Чукча писател“, който съм срещал не малко пъти в киното, телевизията, литературата, дори в настолните игри.

Този случай обаче е по-различен. Опа, май се издадох. Е… трябваше да предположите, че първото ми ревю ще е е позитивно. Все пак съм се зарибил да пиша за това.

След като Ани и Емо от Nakama посещават първата стая в София – Dextrophobia, толкова са се ентусиазирали, че първоначално са искали да направят цяла къща със „стаи“! Засега ще се задоволим само със стая. Засега…

1236320_380996328669610_1044798141_n

 

Петимата, които успяват да извадят Vesigo сред популярните стаи в София са се събрали творчески и оптимално. Някои са добри артисти, други са добри електротехници, трети са артисти в документацията и цялата бумащина и бюрокрация, която предполагам съвсем не е малко.

Цялата история за създаването на Vestigo е много интересна и благодаря на Ванката от екипа за отделеното време да ми я разкаже, но мисля че във форматът, който възнамерявам да ползвам няма да мога да я пресъздам коректно. С едно изречение – екипът страшно много са е забавлявал и с творчески кеф е създал едно, смея да кажа, гениално творение.

Името е доста подходящо. Все пак Investigate идва от гръцката дума Vestigo.

Все пак, Vestigo е escape room в steampunk атмосфера, в която, типично за всички стаи, трябва да откриете изхода и да успеете да разберете как да се измъкнете за един час.

Както вече споменах, аз не знаех абсолютно нищо за принципа на стаите, нито бях чувал за историята или пъзелите на Vestigo. С други думи, бях ошашавен щом влязох. Не ми помогна и Ванката, който почти нищо не ни каза, преди да влезем вътре. Това го казвам изцяло позитивно, защото и той не искаше да ни разваля изненадите. А такива имаше в изобилие!

Преди да започна, трябва да отбележа, че нашата група беше от 4 човека и според представената ми статистика за тази стая – четири човека е оптималния брой от хора в екип, за да бъде приключението във Vestigo най-добре попито и асимилирано.

Второто нещо, което трябва да отбележа е, че ние успяхме да излезем в последната минута!

Сега, за да бъда спретнат ще започна от…

Темата и историята

Темата е Steampunk. Историята е… ето тук няма да ви кажа абсолютно нищо. Всъщност, само така – екипът се е опитал да бъде оригинален и цялата стая е пълна с история, която ще се развива с всеки решен пъзел. Мога да кажа само това… ще се озовете в приключението на човек с големи амбиции!

За съжаление, аз не можах чак толкова добре да проследя историята, но това се дължи не толкова на начина, по който се разказваше, а на това че бях шашнат и разконцентриран от едно напълно ново изживяване за мен.

Темата обаче е нещо съвсем друго. Всичко в стаята е тематично – от големите и тежки, странни стиймпънк машинарии до най-малките детайли, които може и да са, но може и да не са част от пъзела.

Добре де, не мога да не спойлна малко. Ако попаднете на свещника, моля не бъдете като мен да го разглобявате и сглобявате 15 минути!

Единственото нещо, което не е толкова мрънкане, колкото съвет е използването на телефона. В стаята има телефон с шайба, който се използва в спешни случаи. Чрез него ще получавате подсказки, ако отвън видят, че сте зациклили. Да, наблюдават ви с камери. Свиквайте!

Не ме разбирайте погрешно, подсказванията са хубаво нещо. Особено за глупав човек като мен. Проблемът ми е, че тези подсказвания бяха твърде реалистични и ни връщаха към истинския живот. Съветът ми е да бъдат под формата на роля, да бъде вмъкнат персонаж в драматургията, който да ни дава леки подсказки, нещо като във видео игрите. С други думи, малко актьорство не би било лошо.

Обстановката е повече от дълбока

Няма да имате момент, в който да се сетите за реалния живот, от който сте дошли. С изключение на малките подсказки. Аз имах натоварен и изморителен ден преди да отида в стаята, но за миг забравих за всичко и потънах в тъмния, но не мрачен свят на… казах, че няма да издам нищо.

Преди да вляза в стаята си мислих, че това ще бъдат просто обикновени пъзели, а всичко наоколо ще са някакви рисунки и малко тапет. О, дали грешах!

Всеки елемент е взет или от специализиран магазин за Steampunk материали или ръчно изработен от екипа на Vestigo.

Хората три месеца са събирали и изготвяли материали, предмети и всякакви други малки и доста големи джунджурии, които ще ви пратят в света на часовниците, машините и парните творения.

Тук е моментът да отбележа и че Vestigo е първата стая, в която ви позволяват да се снимате с реквизита, след като сте излезли от стаята.

Аз съм този с тежката екипировка!

Аз съм този с тежката екипировка!

Пъзелите

Това е първата ми стая и всички останали ще бъдат сравнявани с нея. Открих, че пъзелите са задоволително трудни. Когато играя кооперативни настолни игри, обичат тези игри да бъдат изключително трудни. Да, ще губя през по-голямата част, но единият път, когато ще спечеля ще бъде повече от победа. Ще бъде събитие! Такова събитие беше и нашата победа. Да… имаше един малък проблем, който ни позволи да „излъжем“ системата без да искаме. Това ни спечели няколко пъзела автоматично, но го отдавам на временен технически проблем и не го отчитам за минус на стаята.

В играта има много пъзели, повечето са малки, но няколко от тях са доста големи и изискват кооперативна работа в екип, за да можете да се справите с тях. Особено последният!

Признавам, че подцених стаята и си мислих, че ще попадна на скучни стандартни – „намери под плочката ключ, с който ще отключиш катинар, където ще намериш друг ключ“.

Съвсем не беше така. Пъзелите са трудни, но и оригинални. Да, някои от нещата сте ги срещали в стандартните „point and click” видео игри, но те са там, колкото да ви вкарат в настроение за решаване на пъзели. Имаше много неща обаче, които не бях срещал никъде. Те си изискваха сравнителна доза мислене и още по-голяма доза съобразителност.

Интелигентният дизайн на пъзелите си личи. Първосигналните ни решения обикновено се оказваха грешни, което само показва отдадеността към този проект.

12106965_859797457467124_9110407328007636455_n

Чудесно е пъзелите да са трудни, но за мен е важно дали се връзват с темата и още повече с историята. О, да! Най-големите пъзели бяха умело впрегнати в цялостната история и покачването на трудността само засилваше напрежението в действието. Динамиката на историята е добре напипана. В началото има повече следи с тема и история, която да четете, а след време това намалява, за да можете да се концентрирате върху това, заради което сте отишли там – пъзелите. Да не говорим, че на едната стена има един „досаден“ часовник с обратно броене, който постоянно ви напомня колко сте зле и сякаш вещае някакво зло събитие, което може да ви сполети.

Заключение

Vestigo е приключение, което дълго ще помня. Първо, защото това беше първата ми стая и ми е някак сантиментално. Второ, защото всичко вътре е изпипано и измислено перфектно. Очаквайте да бъдете изненадвани всеки един момент, докато сте вътре. Очаквайте нещо повече от пет катинара и десет ключа. Нали ви споменах, че по изработката е работил електротехник?

Steampunk атмосферата е изключително силна и няма да можете да се откъснете дори за миг… освен ако подсказвачът не ви звънне. Историята е интересна и въпреки, че не я намерих за най-гениалното нещо като драматургия и обрати, върши работа от гледна точка на емоционално въздействие. Да… мисля, че емоциите, заедно с пъзелите създават незабравимо усещане, което рядко можете да срещнете другаде.

Доста превъзбудено се изказах за стаята, но както казах, това е само първата ми стая. С нетърпение очаквам нови предизвикателства!

  • Добре представена тема
  • Ангажираща обстановка 
  • Достатъчно интригуваща история 
  • Логични и тематични пъзели 
  • Сравнително висока, но поносима трудност 

Все пак говорим за емоции, вълнение и забавление! В такъв случай…

КЕФОМЕТЪР

Можете да си резервирате час във Vestigo още сега! Сериозен съм! Кликвайте веднага! 

Vestigo Escape Room

Личната ми класацията до този момент:

  1. Vestigo
  2. Offline: Египет

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers