четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Необичайните Топ 7 – Тайни мисии
Необичайните Топ 7 – Тайни мисии
Мисиите в Страсбург - Фелд ги разбира тези неща

Необичайните Топ 7 – Тайни мисии

Latest posts by Цонко 'BigBoxLan' Цонев (see all)

Не става въпрос за шпионски игри, а за карти които получавате и ви дават някакво условие, което трябва да изпълните, за да получите точки. Това не е чак толкова необичайно, но е елемент в игрите, който много харесвам, а много рядко влиза в светлината на прожектора – та го броя за необичайна класация. Най-известният пример са билетите в Ticket to Ride, които ви дават цел да направите маршрут между 2 определени града и ако го направите получавате определен брой точки – колкото са по-далечни градовете – толкова повече точки. Не малко игри особено евро такива ги използват, като в някои са само допълнителен страничен елемент, докато в други са главно действащо лице. В някои случаи механиката, по която се получават или по която действат е доста интересна… В този случай класирам игрите не по това коя харесвам повече, а по това колко ми е интересен елементът на тайни мисии в тях. И напред към класацията!

Top 7 Игри с тайни мисии

Takenoko - Панда мисии

Takenoko – Панда мисии

7. Takenoko – Нямаше как леката игра с панда да не влезе в класацията, тъй като в нея единствения начин да се спечели е като се изпълняват тайни мисии. Мисиите освен това са цели 3 вида – за комбинации от терени, за градинаря – да има определен цвят и височина бамбукови лехи по картата и за ядене на пандата – трябва да изядете определен брой и цвят бамбуци. Играчите може да избират какъв вид мисии да теглят. Освен че дават точки според това колко са трудни, те определят и кога ще завърши играта – когато играч изпълни определен брой. Може да е печелившо и да изпълниш по-малко, но даващи повече точки мисии, или пък с повече по-лесни мисии като така приключваш играта преди останалите играчи да могат да натрупат повече точки. Като недостатък тук е, че ако ви се падне мисия която е твърде трудна на фона на текущата карта сте попрецакани. Разширението все пак дава възможност да сменяте мисия. Има я и другата ситуация – ако изтеглите мисия, която е изпълнена пък печелите „безплатни“ точки. Препоръчвам варианта, ако изтеглите изпълнена мисия да трябва да я смените веднага с друга. Въпреки тези недостатъци играта заема 7-мото място като измества другата лека и далеч по-известна игра с „тайни мисии“ (в случая билети) – Ticket to Ride.

Разширението на Lords of Waterdeep освен черепи за корупция вкарва нови, по-добри лордове.

Разширението на Lords of Waterdeep освен черепи за корупция вкарва нови, по-добри лордове.

6. Lords of Waterdeep + Scoundrels of Skullport expansion – Продължаваме със сравнително лека игра. Базовата LoW не би се класирала, тъй като „тайните мисии“, които в случая са лорда, който получавате в началото са еднообразни. Повечето ти дават точки за два вида изпълнени quest-ове и само един за построени сгради. Разширението обаче добавя още лордове, които вече имат по-различни и интересни цели. Допълнително, и играта става цялостно по-разнообразна и интересна. Играта влиза в класацията и защото quest-овете са също нещо като малки мисии, които играчите трябва да изпълнят и за които получават точки и други бонуси.

Сфинкса в Egizia дава "тайни мисии"

Сфинкса в Egizia дава „тайни мисии“

5. Egizia – Една от първите worker placement игри, които имат механиката на поставяне само на места, които не само са свободни, но са напред от последния ви поставен работник. В нея има и тайни мисии – карти, които се получават при строене на сфинкса. Интересен е начина, по който се получават – колкото повече материали и работници вложиш, толкова карти с мисии теглиш. Избираш само една от тях, но имаш по-голям избор, а и за всяка карта, която върнеш печелиш по една точка, тъй че инвестицията не е изгубена. Мисиите са разнообразни, което много ми харесва – да имаш определен брой камъни в пирамидата, обелиска да е завършен или определен брой играчи да са стигнали най-високо ниво на пазара на жито. Всъщност, без тези мисии според мен играта би била скучна, тъй като само обръщаш камъни в точки обикновено при курс едно към едно. В колекцията ми играта беше изместена от отличната Steam Time, но макар и в нея да има мисии, първо те не са тайни (а открити), и второ, макар отново да са интересни и разнообразни, не са чак толкова ключов елемент от играта.

Castles of Mad King Ludwig влиза във втора поредна класация!

Castles of Mad King Ludwig влиза във втора поредна класация!

4. Castles of Mad King Ludwig – В замъците всеки играч започва с 2 тайни мисии, но може да получава допълнителни като завършва оранжеви стаи. Те дават точки за определен цвят стаи, за форма стаи (кръгли, квадратни) или големина. Има и за събрана комбинация от сгради, за пари на края на играта и т.н. С тях една стая може да е по-ценна за теб отколкото е за другите играчи и може да я вземеш евтино. Самата игра е доста интересна с това, че „майстор строителя“ определя цените на сградите и другите играчи плащат на него, за да ги построят. Има и ефектно изглеждащ пространствен елемент на наредбата на замъка. Освен тайните мисии има и открито точкуване, в което на края на играта играчите получават точки за първо, второ и трето място по най-различни критерии – пак вид мисия за изпълняване.

В Канбан имате таен "pet project".

В Канбан имате таен „pet project“.

3. Kanban: Automotive Revolution – От сравнително леките игри дотук (само Egizia може да мине за средна сложност) скачаме на този свръх-тежък мамут. В Канбан са намешани много и най-различни механики по елегантен начин, като една от тях са цели, които се поставят на седмичните срещи на ръкводоството на фабриката за автомобили. Някои от тези цели са поставени предварително и всички знаят какви са – например да имаш поне две тествани коли, ъпгрейд на спирачките или сертификат в определен департамент. Освен тях в ръката всеки има 3 карти с цели и избира една от тях за свой личен проект. След като го открие на срещата и получи точки обаче и другите играчи може да го използват (използвайки столове, които се събират по време на играта) за да получат точки ако са изпълнили условието, но по-малко от първия. Същата механика важи и за откритите цели, тъй че коя цел ще избереш да изпълниш първо е важно. Споменах 3 карти – освен личния проект играчите избират друга от тях, която влиза в откритите цели за следващата среща, което пак влияе на планирането в тази тежка и страхотна игра.

Мисиите в Страсбург - Фелд ги разбира тези неща

Мисиите в Страсбург – Фелд ги разбира тези неща

2. Strasbourg – Това е една от по-малко известните игри на Стефан Фелд. Основната механика в нея е интересна модификация на наддаване, но основното, което определя кой ще спечели играта са тайните мисии, които играчите избират в началото на играта. Играчите получават по 5 от тях и решават колко да запазят. Ако не успееш да изпълниш запазена мисия – губиш по 3 точки за всяка, а 3 точки в тази игра не са малко. Това е подобно на билетите в Ticket to Ride, и всъщност е единствената игра в класацията, в която губиш точки за неизпълнена мисия. По време на играта не се печелят много точки и поне половината от точките идват от мисии, ако се справиш добре… което ги прави толкова важни и интересни. А също така и запазват интригата в играта до последния момент. Отново мисиите разбира се са интересни и разнообразни.

Murano - играта с най-изпипани тайни мисии!

Murano – играта с най-изпипани тайни мисии!

1. Murano – Тази игра на семейство Бранд, известни с хита си Village, винаги се описва с рондела, по който играчите движат гондоли. Но за мен по-иновативното и интересно в нея е, че основният брой точки се печели от тайните мисии (наречени тук личности), които купуваш по време на играта. Тук отношението на точки по време на игра спрямо на тези от мисии е дори още по-драстично от Strasbourg. Механиката за мисии е развита – първия път, когато вземаш мисия плащаш една монета, втория път две и т.н. Всеки път, когато вземаш мисия теглиш 3 карти, избираш една и връщаш останалите, а има и специално умение, което може да ти даде да теглиш 5 карти вместо 3. Мисиите са най-разнообразните от всички игри, които съм играл и доста от тях изискват доста специфични неща. За да активираш всяка карта за мисия пък трябва да имаш гондолиер в острова, за който искаш да точкуваш мисията (или за някои мисии в определен остров). А пък другите играчи може да заемат местата за гондолиери в острова. Като цяло играта има много интеракция и прецакване между играчите. Мисията ти например може да е да има толкова замъци колкото и магазини на даден остров, и ти си се погрижил това да е така, но друг играч слага магазин на последното възможно място в острова. Макар и понякога това да е случайно, след няколко изигравания играчите може да понаучат мисиите и да опитат да го направят и нарочно. Играта не е толкова дълга и тежка. Дори и късмета с мисиите да не е на твоя страна няма да се чувстваш, че си загубил времето си. Уникална игра, и най-добрата с тайни мисии за мен!

Ще завърша с някои игри, които не влезнаха в класацията по технически и други причини. Steam Time и Bora Bora са отлични игри, в които задачите/мисиите са интересни и развити, но освен, че не са толкова ключови колкото в игрите от класацията, те не са тайни, което технически ги изключва от класацията. В Discworld: Ankh Morpork играчите имат личност – мисия, която ако изпълнят печелят играта (а не просто печелят точки), но това е по-особено и я вкарва по-скоро в графата игри със скрити личности тип The Resistance. В Princes of Florence и в CV има също интересни мисии, но са по-стандартни, та малко не им достигна да се доберат до призовите места.

Източник на снимките: boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Цонко 'BigBoxLan' Цонев

Привет, казвам се Цонко. В хобито съм сериозно от около 5 години, но съм играл не малко Катан, Каркасон, Цитадели и Пуерто Рико още от 2005-та. На сърце най-вече са ми по-тежките евро игри, но ми харесват също и леки, парти или тематични игри, все пак удоволствието е в разнообразието. Обичам да играя и с геймъри, и с не-толкова нагазили в настолните игри хора, като съм запалил не малко приятели и колеги. Въпреки, че нямам достатъчно време, за да злоупотребя с игране, прекарвам доста такова и в гледане и четене на ревюта и подкастове.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers