неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Игри с научно-фантастична тематика
Игри с научно-фантастична тематика

Игри с научно-фантастична тематика

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Добре дошли отново! Отдавна не бяхме пускали препоръки, но вече се стараем да събираме повече гласове преди да пускаме, за да сме сигурни, че това е статията, която искате. За днешните ни препоръки трябва да си изясним нещо предварително. Нека няма спор относно какво е научна-фатнастика и какво е фентъзи. Да, този спор е дълъг и вечен и за да върви всичко гладко решихме да приемем научната-фантастика по най-отворения вариант, който съществува. Искрено се надявам да не пораждаме спорове. 


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Earth Reborn

Една от най-реалистичните игри, които някога съм играл… като изключим факта, че е с постапокалиптична тема. Историята на играта е богата, а персонажите са с дълбока предистория. Това е предимно игра за двама, в която две фракции се борят. Едната фракция е нещо като постапокалиптични неонацисти, а другата е военна фракция. За мен това е една от игрите с най-шлифована тема, която е здраво закована за механиките.
Като говорим за механиките… това е и може би най-сложната игра, която съм играл. Сложна, основно заради огрооомното количество правила, с които пристига. Все пак играта се развива по сценарии и всеки сценарий вкарва нови и нови правила. Препоръчвам да прочетете ревюто ми, за да се мушнете по-здраво в това, за което говоря.

Към подробното ревю на Earth Reborn: Earth Reborn


Георги Димитров ‘BigBoxSharki’ препоръчва: 

Quantum

Въпреки, че определено предпочитам фентъзи игри, когато играя добра игра не мога да го отрека, дори и тя да е друг жанр. Quantum e точно пример за такава. В нея всеки играч има своя флота от космически кораби и използва специалните им умения, за да строи Quantum кубчета.
Това, което прави играта толкова интересна за мен е първо модуларния борд, който можете да си построите винаги по различен начин и самите кораби, които са всъщност зарчета с различни стойност, като стойностите им определят тяхната сила в бой, както и уменията, които имат. Внимателно използвайки тези им умения и сила вие трябва да вземате контрол над планети, като това можете да направите само с определени зарове…исках да кажа видове кораби, различни за всяка планета. Това прави играта изключително тактическа и с доста мислене в нея. Виждал съм как човек си реролва корабите(все пак са зарове, разбира се, че може да ги реролнете) на точно такива каквито му трябват и печели играта, като преди това е използвал в абсолютен синхрон уменията на всичките си кораби.
Ако харесвате космически стратегии и нямате против да са малко абстрактни, то Quantum e чудесен избор според мен, пробвайте я!

Подробно ревю на Quantum можете да прочетете тук:Quantum


Цонко Цонев ‘BigBoxLan’ препоръчва:

Steam Time

Евро игрите, към които аз имам афинитет много рядко са с тематика научна фантастика. Точно заради това играта Steam Time привлече вниманието ми първоначално както и заради именития си дизайнер. Разбира се в евро игрите темата рядко е основна и акцента обикновено не е върху нея. Steam Time е по-тематична от стандартното евро, но пък ако не се положат усилия лесно може нещата да се сведат до абстрактни механики, където за щастие точно е силата й. Действието се развива в алтернативен 19-ти век в готически steam-punk стил. Случват се мистериозни времеви аномалии около исторически монументи като Стоун Хендж, пирамидите и други. Появяват се загадъчни кристали, с помощта на които учени успяват да направят машина на времето. И до тук свършва епичната част и стигаме до баналното капиталистическо евро – компании управлявани от юпита(играчите) използват машините на времето, за да добиват кристали, да се срещат с исторически личности, събират пари и репутация за… слава и богатство.

Заради иновативните механики на играта, тежестта – достатъчна е, но смилаема за почти всеки, различните стратегии за успех, интересната за евро sci-fi тема и приятния арт в по-различен стил (стар Дисни) препоръчвам тази игра.


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Merchant of Venus

Една от любимите ми игри! Ще ви кажа и защо – играта представлява търгуване с извънземни раси и пътуване между планети, битки с пирати, транспортиране на пътници, ъпгрейди на пилоти и кораби и много други вълнуващи идеи в една кутия. Какво ще кажете за тези толкова много опции, а? Супер, нали? Още повече ако сте фенове на научната фантастика и приключенски настроени като мен, хич няма да ви е скучно. Въпреки по-бавното изиграване (над два часа), въпреки малкото действия, които можете да направите в играта, с кеф ще размазвате пирати, ще избягвате астероиди и ще пазарувате и продавате на различните планети. Относно пътуване из космоса, това е със сигурност най-красивата и най-впечатляваща като възможности игра за мен (от тези, които съм играл, разбира се). Многото възможни действия, планети и стоки, ъпгрейди и пътуващи индивиди оставят усещане за движеща се, „жива“ среда и колкото повече играя, толкова по-интересна ми става играта. Купувам стоки, взимам пътници и ги карам към планетата, а там пиратите ми показват как се прави и ме връщат в първи клас. Запишете си я в тефтера за бъдещи цели, няма да сгрешите!

Повече за Merchant of Venus можете да разберете в моето ревю тук:Merchant of Venus

Може да закупите играта от:BigBag.bg


Ивайло Драганов ‘iv.draganov’ препоръчва:

Among the Stars

Когато чуя за научна фантастика, първо се сещам за звездите – нещо, което е разпалвало въображението на човека от незапомнени времена. Затова „Among the Stars“ веднага привлече вниманието ми, при това заслужено. Играта ни пренася далеч в бъдещето, когато след дълги и унищожителни войни, различните раси в космоса са решили да установят траен мир. Задачата ни в играта е да строим космически станции, които да са един вид стожер на мира в галактиката. Първото нещо, което ми направи впечатление, са илюстрациите – кутията, картите, расите – всичко е красиво нарисувано в подходящ и ненатрапчив стил. Най-хубавото обаче е, че геймплея е доста тематичен – станциите се строят чрез поставянето на карти ортогонално една до друга, т.е. картите представляват модули от станцията, които се скачват един към друг. Освен това има различни видове модули, които си взаимодействат – например енергоемките модули, трябва да бъдат поставени близо до рекатор, търговските модули носят повече бонус, ако са поставени до жилищни модули, които пък не бива да са близо до военни модули и т.н. Добавете към това и различните раси (имат по едно специално умение, което леко променя играта), и получавате един доста интересен игрови свят.


Това бяха нашите предложения за научно-фантастични игри, а ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! 

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers