петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Trool Park – Семеен парк за труулове?
Trool Park – Семеен парк за труулове?

Trool Park – Семеен парк за труулове?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Повечето компании трябва да вземат пример от Анкама, когато стане въпрос за презентация. Компонентите винаги са им отлични, а илюстрациите изпълнени с ярки и силни цветове. С други думи – компанията си обича шаренкото.

Trool Park e… странна игра, която изненадващо работи за целта си. Тематично, вие строите собствен лунапарк в нещо като фентъзи сетинг. Все още не съществуват достатъчно добри игри с тази тема, а единствената, която изпъква силните черти на „лунапаркството“ – Unfair, според мен е засипана от тълпа хейтъри, водени от вожда Том Васъл.

Определено тематичността не е най-силната черта на Trool Park. Да, купувате си различни атракции и будки, но всичко, което ще гледате е цвета на плочка, умението й и иконката за климат в единия ъгъл.

Играта бързо се абстрактизира от тези три неща и в нито един момент няма да развиете някакво усещане за строене на лунапарк.

Това, което ще развиете обаче е някакъв мини двигател, който работи успешно за филър игра като тази.

Играта се развива в 8 рунда. Всеки рунд, вие ще си вземате по една атракция, ще обръщате случаен климат, който ще активира атракциите ви, ще се движите по три трака и след това ще отбелязвате точки спрямо предварително изтеглена карта и позицията ви на всеки от трите трака.

Звучи странно и абстрактно. Донякъде е. Поне докато не усетите фокуса на играта и комбинациите, които можете да съставяте всеки ход.

В средата на масата има дъска с атракции. Всеки играч избира тайно коя атракция иска и след това всички показват изборите си.

Тук идва особен момент. В играта има устройство, по което се плъзгат цилиндри с цветовете на играчите. Тези цилиндри показват приоритетността на играчите. Ако двама са избрали едно и също нещо, играчът по-напред взема нещото… след което цилиндърът му отива най-отзад.

По-особеното е, че този, който не е взел нищо, не само, че ще има втори шанс да си избере от останалите плочки, но и дори ще получи малък бонус. С други думи, понякога вие искате да сте последни. По този начин ще се вземете бонус И ще се придвижите по-напред в приоритетността.

В началото на играта ви е почти все едно коя плочка ще вземете, но към края ви устройват малко – добър символ на игра с добре изградена механика за двигател.

Всяка плочка има някакъв ефект, който е свързан с цветове на други плочки и често с натрупване от даден вид плочки, можете да изкарвате доста точки или движение по тракове.

Въпросните тракове са важни, защото те ще ви изкарат 90 процента от точките.

В началото на всеки рунд се обръща карта, която показва кой от траковете ще дава точки. И понеже траковете са три (колкото картите), случайността не е голяма и знаете какво горе-долу да очаквате.

Освен тези карти има и три токъна за три различни климата. Време е да ви кажа и че личните бордове на всеки играч са разделени на три части, като всяка част има различен цвят. Не. Не отговарят на климатите. Отговарят на трите трака. Повечето плочки обаче имат символ с климат. Когато в края на хода се обърне един от климатите, вие гледате всички ваши плочки с този климат и къде се намират. Ако всички са в едно поле – ще се движите доста по един трак, но можете да ги разпределите по повечко полета и да се движите балансирано.

В началото ще се бъркате повечко, защото има три трака, три времена, три места по личните бордове, цветовете на плочките, на борда и на символите означават различни неща, но има повтарящи се за различните дейности… Въпреки това, само след едно изиграване всичко ще кликне на място. И няма да имате нужда от кой знае какво търпение, защото играта е не повече от 30 минути.

Заключение

Trool Park е странна игра, но може да влезе под кожата ви, защото е… „приятна“. Играта не използва непознати механики, но ги смесва по хитър и абстрактен начин. За съжаление, нищо в играта няма да ви крещи „лунапарк“ и няма да усетите развиваща се история в нечестно изостаналия жанр, но механиките работят. Изграждането на двигател е отлично, а случайният елемент може и да изглежда твърде сериозен, но всъщност решенията ви имат отношение към успеха ви. Единственият по-сериозен проблем, който имам с тази игра е нейната преиграваемост. Да, плочките излизат по различен начин, но уменията не са безкрайно разнообразни, а точкуването винаги е едно и също. Не мисля, че решенията ви ще бъдат толкова различни всеки път. Доволен съм от това, което има в Trool Park, но искам още.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични компоненти и илюстрации
  • Бърз геймплей
  • Оригинална система за приоритетност
  • Добра система за изграждане на балансиран двигател

МИНУСИ:

  • Темата не се усеща, можеше да бъде всякаква
  • Преиграваемостта е под въпрос
  • Системата с цилиндрите не е за хора със слаби сърца и дебели пръсти
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers