понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Tortuga 1667 – Една от най-тематичните социални игри с дедукция
Tortuga 1667 – Една от най-тематичните социални игри с дедукция

Tortuga 1667 – Една от най-тематичните социални игри с дедукция

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Социалните игри с дедукция малко ми се поизчерпаха. Преди години се скъсвах да играя Авалон, но вече тази игра ме напряга. Последният ми досег до подобен тип игра беше Leaders of Euphoria, но там нещата са в най-лекия възможен край и обикновено всичко опираше по-скоро до умения, отколкото до дедукция.

Tortuga 1667 е някъде по средата, като най-силната й черта не са лъжите, нито дори страхотните минималистични компоненти, а тематичността. Досега не съм играл „лъженка“ с толкова много тема.

Играта пристига в магнитна кутия, която прилича на стара книга, а борда е като пад за мишка. Играчите са пионки, но по картата има разпръснати съкровища.

Всеки играч е пират, който принадлежи към британската или френската фракция. Ако играете с нечетен брой играчи (и трябва!), тогава в игра влиза и Холандец (или повече от един), който да вдъхне още малко смут.

Никой не знае кой е от неговата фракция, но често ще се налага да работите с другите, за да постигнете целите си. Играта свършва след като свърши едно тесте със събития. Тогава се гледа кой отбор има повече съкровища. Ако съкровищата са равен брой и в игра има Холандец, той печели. С други думи – холандците са онези ваши колежки, които нямате идея какво точно правят в офиса, но знаете, че слуха, че сте изяли вие сандвича на шефа е пуснат от тях. Мръсни интригантки. Нищо, че прави.

Играта се развива около централното поле, където ще видите два кораба, испанския галеон, който е фрашкан със съкровища и Тортуга, където няма кой знае колко злато, но може да реши победата, ако губернатора знае какво прави.

Всеки кораб има няколко места за пионки. Който стои най-отгоре е капитанът, който е втори е боцмана, а който е трети е обикновен моряк. Моряците могат да сменят съкровища между полетата на французите и британците. Боцмана може да предизвика бунт срещу капитана и да го изхвърлят в лодка, а капитанът може директно да изрита някого на Тортуга… или да нареди нападение срещу испанския галеон.

Който стои най-отгоре на острова на Тортуга пък може да започне бой, чийто победител ще разпредели златото на острова.

В играта има карти за гласуване. Всяка карта има три секции.

 • За нападение на галеона
 • За вдигане на бунт
 • За бой на Тортуга

В зависимост от това, какъв вот се изисква, се гледа конкретната секция. Всеки път щом се предизвика вот, всички участващи избират една от своите карти и я слагат в средата на масата. По подобен на Battlestar Galactica начин се добавя и една случайна карта от тестето. Има различни символи в зависимост от вота и ако има нужното количество, действието успява. В противен случай… започват разправиите и нормалното бръщолевене и обвиняване, което бихте очаквали от такъв тип игра.

Само че нека ви го избия още сега от главата. Това не е съвсем „такъв тип игра“. Обикновено след няколко хода хората имат някаква идея кой от коя фракция е… освен ако няма холандец. Ако сте капитан и ударите галеона, вие може и в началото да сложите съкровище за другия отбор за заблуда, но след това ще бързате да работите за своите хора. Ако няма холандец, решенията ще са очевидни.

Но дори и така да е. Дори и всичко да се знае, играта не свършва тук.

Основната механика се върти около тесте със събития. Пет от тези събития стоят на конкретно място с лицето надолу. По време на хода си можете да взаимодействате с тях. Можете да:

 • Видите две и да ги върнете на мястото им
 • Можете да отворите едно от тях
 • Можете да посочите две такива на друг играч и да го накарате да си избере едно от тях, които да обърне

Забелязвам, че повечето играчи, които играят за пръв път се хвърлят здраво в обръщането на тези събития. Само че нека ви кажа следното – да, има и лоши такива, но… НО! Всяка игра сред тези събития се мушват няколко ултра-дупер-мега силни събития, които се наричат дори „game changer” събития. Пак – понякога са добри, но понякога лоши. С някои от тях дори може да си смените тайната роля. Така че не е най-разумната идея да отваряте на сляпо. Освен ако не сте холандец. Всички мразят холандците. И в играта.

Всичко свършва, когато последната карта от тестето се обърне – Испанската армада. Тогава койт‘ пиратствал пиратствал, чичо Митко идва с лопатата и ви разорава пясъчника, дето си играете с количките… И се броят точки.

Заключение

Tortuga 1667 е и стандартна игра с дедукция и не е стандартна игра с дедукция. Да, тя ползва същите прийоми като класическия The Resistance, но смесва тематични действия и почти роул плей до такова ниво, че играта няма да се върти само до това колко Герги лъже или Мамул се прави на лош, само да му е забавно, въпреки че е добър. Тук, вие реално ще се опитвате да работите за вашата фракция, та дори и да ви разберат кои сте. Да, ясно им е, че сте французин, но какво от това! Нали си млатите испанския галеон. Бъдете горди с това! Поне ще ви се доверят… докато не разберат, че сте холандец. Пак. Този. Холандец.

Споменах го по-рано, пак ще го кажа – ще искате да играете винаги с холандец, защото въпреки че ще има винаги какво да правите, хубаво е да внесете повече смут в играта, за да създадете поне малко напрежение в играта. Освен това, както се досещате, в книжката може и да пише, че играта е за 4 до 9 играчи, но това не е вярно. С 4 играта просто не е добра. Пробвайте с 5 и нагоре. Това е парти игра с лъжене все пак. Истинските интриганти имат нужда от по-голяма аудитория.

ПЛЮСОВЕ:

 • Оригинални компоненти
 • Тематичен геймплей
 • Бързо разиграване
 • Като за такъв тип игра, лъжите не са основния фокус в играта

МИНУСИ:

 • Добре е да сте нечетен брой хора
 • Добре е да сте над 5 човека

Играта можете да поръчате от нашите партньори Pikko Games.

Поръчай: Tortuga 1667

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers