събота, май 25, 2024
Топ 5 странни игри

Топ 5 странни игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Под странни игри имам предвид игри, които са трудни за обясняване, защото… просто няма други като тях. Тe са единствени и неповторими. Това, разбира се, не винаги означава, че са добри. Даже обратното – в повечето случаи, това означава, че игрите не струват. В нашият случай обаче не е така. Днес ще ви осветя 5 игри, които се отличават от всичко останало, което ще срещнете на пазара и които си струват поне веднъж да пробвате.

5

Meteor

pic2757989_lg

Странна игра в реално време и изумително объркващи правила, които се обясняват изключително трудно на нови хора. Играта е кооперативна и през цялото време се мятат карти на масата без изобщо да ви е ясно точно какво се случва. Е, поне първата игра. Всъщност, Meteor е доста приятна и невероятно трудна игра, която ще ви изстиска за краткото си време, което трае. Странна работа.

Meteor – ревю

4

Too Many Cinderellas

20150723_215847_LLS

Това е микро игра и на пръв поглед няма нищо необичайно. Всъщност и геймплея не е кой знае колко различен от други ловлетъроподобни, но темата и развитието на историята по време на игра ще ви вкарат в странен сюжет… който има опасност да ви спука от смях. Всъщност… по-добре е да прочетете ревюто, за да разберете за какво говоря.

Too Many Cinderellas – Ревю

3

Nowhresville

pic2231546_lg

За тази игра съм говорил твърде много. Препоръчвам ви директно да прочетете ревюто. Сами ще откриете какво е по-различното в нея.

Nowheresville – ревю

2

Escape from the aliens from outer space

pic1986363_lg

Преди време екипът ни направи общ списък с по едно предложение за странни игри. Това беше моята игра. Е, отново я има в списъка. Това е странна игра с дедукция, която използва евтино прнтирани материали и моливи. Играта прилича по-скоро на Battleship, в която корабите се движат, отколкото на стандартна игра с дедукция. Темата е една от любимите ми – светът на Alien! Муцка. Чудесна игра.

1

Witness

pic2894822_lg

Все още се каня някой ден да направя ревю на тази особена, но гениална игра. Това е игра по белгийски комикс, която пристига с няколко книжки. От една книжка се чете началото на криминален случай, който всички играчи кооперативно трябва да разрешат. Всеки играч има собствена отделна книжка, в която е написана само малка част от нужната информация за случая. След това на принципа на развален телефон всеки подсказва почти на всеки информацията си няколко пъти, като всеки път добавя нова информация, с която се е сдобил от предния играч. След като всеки е получил всяка информация е време всеки сам да си сглоби пъзела от вероятно неправилно предадената информация. Ето и хитрата част. Дори и всички да са си предали инфото абсолютно правилно и точно, то не е достатъчно, за да се реши задачата. Взема се още една книжка, в която има въпроси, свързани със случая. Често въпросите ще ви дойдат изневиделица. Ще ви се струва, че те нямат нищо общо с информацията, която имате. Ако успеете да разгадаете всичко поотделно ще спечелите някакви си точки. И така 64 случая!!! Да, играта се консумира, но трудно и бавно.

Ако не сте разбрали нищо от описанието, значи с право съм сложил Witness като странна, но гениална игра номер 1 на всички времена! 🙂

Препоръка на целия екип по темата

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers