петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Топ 5 настолни игри с реалистична тема
Топ 5 настолни игри с реалистична тема

Топ 5 настолни игри с реалистична тема

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Охой, приятели! Отдавна не бях писал топ 5. Малко се поотнесох в ревютата, но когато мога с удоволствие пиша това, за което сте гласували. Понеже аз съм фен на реалистичните теми си мислих, че това ще е елементарна категория за статия. Оказа се, че е една от най-трудните. За целта играта не само тябва да е с тема от реалния живот, но и геймплеят да е максимално тематичен. Пфу! Трудна работа. Толкова трудна, че две от игрите в списъка са игри, които дори още не са на пазара. Въпреки това те бяха финансирани успешно и скоро ще ги видите по магазините. Преди да започна с изброяването, искам да спомена само 4 заглавия, които за малко да се класират. Commissioned – кооперативна игра, в която играчите влизат в обувките на апостолите на Исус. Играта е чудна, но доста от елементите бяха далеч от тематични. Thebes – играчите са археолози и копаят съкровища. Въпреки тематичния късмет, повечето от механиките нямат никаква тематична стойност. Viticulture – игра за правене на вино – картите с екшъни и тези за точкуване също изваждат играта от иначе абсолютно добре реализираната тема. 1944: Race to the Rhine – играчите съставят пътна верига, чрез която да захранват войските си. За съжаление, така и не разбрах тематично защо се състезаваме един с друг. От един отбор сме все пак! А сега и истинските победители!

They Come Unseen

20160801_212531

НАТО срещу съветския съюз. За студентата война може да се направи отделно топ 10, защото е фрашкано с игри на тази тема. Тази игра обаче не е от GMT, а от Osprey. Не само това, но създателят й е командир, който е измислил играта по време на мисиите си в подводница. А, да. И е направил това през 1971!

Това е игра с тайно движение, блъф и дедукция. НАТО подводниците се опитват да ударят бази на комунистите, докато другите се опитват да локализират подводниците с радари върху корабите си. Въпреки няколко не особено тематични елементи, целият геймплей е изпълнен с напрежение, атмосфера и… да, тази истинска реална история на играта. Играта пристига с цяла книжка, която я разказва. Тези дни очаквайте ревю.

Virgin Queen

DSC01221

Това е една от най-тежките игри, които съм играл. Да, в нея се мятат много зарове и сякаш шансът убива темата, но геймплеят е по-особен. Той сякаш просто помага, за да се разкрие истинската историческа стойност, която играта представя. Това е една от най-тежките заглавия на GMT Games. Играчите поемат ролята на различни страни в религиозните войни малко след ерата на Мартин Лутър.

Механизмите може да не са най-хитрите на света, но гарантирам, че само след една игра, вече ще се пообразовали исторически.  Можете да разцъкате ревюто ми за по-подробно мнение.

РЕВЮ: Virgin Queen

This War of Mine

pic3010365_lg

Първият ми „чийт” в статията. Играта ще се появи на пазара следващата година, но беше повече от финансирана съвсем скоро. Тя е базирана по едноименната видео игра, а историята, макар и измислена, е вдъхновена от войната в Босна. Играчите влизат в ролята на цивилни оцеляващи в обсаден от военните град и се опитват да останат живи и психически стабилни колкото се може по-дълго в полуразрушения и озлобен град, който някога са наричали дом. В играта се вземат трудни и истински решения и се преживяват тежки ситуации. Точил съм лиги по прототипа вече, така че можете да посъберете от там това, което искате да знаете.

ПРЕВЮ: This War of Mine

Fog of Love

959a0c383afa6ba9a8b45d80eeea0a97_original

Това е най… „различната” игра в този списък. Fog of Love е игра за двама души, които се опитват да изградят (или в някои случаи – да разградят) любовните взаимотношения помежду им. Бях се подвел, че това ще е хумористична игра със забавни ситуации, но Fog of Love се оказа сериозно преживяване и може да предизвика реално напрежение, ако се играе с половинката, така че внимавайте как я приемате. Въпреки, че имам доста философски, идеологически и духовни различия от психологията и политическата коректно на играта, мисля че тя е достатъчно уникално и интригуващо нещо, което да ви провокира в иначе претръпналата атмосфера на стандартните фентъзи и стар уорс игри. За повече информация – прочетете превюто.

ПРЕВЮ: Fog of Love

Suburbia

IMAG1277

Suburbia е една от любимите ми игри по принцип, така че това беше очевидния избор. В тази игра вие влизате в ролята на „районен управител” и развивате собствен квартал от общ град. Всяка една сграда, която правите е толкова тематична, че зависи не само от съседните сгради, но и от сградите в съседните квартали. Ако направите ресторант, тогава ще изкарате едни добри пари… докато някой друг не направи нов ресторант и не привлече хората там. Ако пък строите фабрики около парковете си, тогава хората няма да са особено доволни, но ако ги строите около вода, не само че няма да имате проблем с хората си, но и даже ще изкарате сума ти пари… като явно изхвърляте токсичните отпадъци във водата. Да, и за тази игра имам ревю.

РЕВЮ: Suburbia

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Един коментар

  1. Владимир "Avisian" Крилов

    От към предаване на исторична атмосфера и потапяне в епохата аз бих добавил към този списък Fief: France 1429 и Maria (Войната за Австрийското наследство). 😉

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers