петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Топ 5 семейни настолни игри
Топ 5 семейни настолни игри

Топ 5 семейни настолни игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Това е ревизия на една от най-търсените статии в нашия сайт. Тъй като излизат хиляди игри годишно се чувствам длъжен да подновявам стари препоръки с нови попълнения, които по един или друг начин са изместили старите.

Семейните игри са близка до сърцето ми тема, тъй като аз често играя с мъгъли в настолните игри или просто с хора, с които се събираме по семейно и търсим нещо за чисто забавление без навлизане в дълбокото.

Петте игри, които съм избрал са тествани с хора, които преди да ги играят, никога не се бяха докосвали до модерни настолни игри. Някои от тях дори не знаеха, че съществуват такива.

Освен тези пет игри има много други, които са били пълен успех в семейна обстановка, но реших да сведа класацията само до по-по-ная.

5

Тicket to Ride

Въпреки че играта е на над 10 години, тя все още успява да се котира като кежуъл настолна игра с достатъчно дълбочина, че да се връщате към нея отново и отново, дори и като геймъри. Множеството разширения и карти, с които можете да се сдобиете за Ticket to Ride я превръщат в най-гъвкавата игра в класацията. Ако играете с разширението India е по-добре да сте заедно с геймърската си задруга, защото тази карта предразполага към агресивни ходове.

За семейна версия бих ви препоръчал Ticket to Ride: Europe, тъй като това е най-приятелската и простителна карта, с която няма да се сблъсквате чак толкова с опонентите ви.

Не съм я сложил в заглавието, защото все пак зависи от компанията. Моите родители са състезателни натури и въпреки, че не играят настолни игри, биха предпочели версия на играта, която да им даде възможност да се изпокарат. Играха я. Караха се.

4.

Azul

Azul е абсолютния хит от преди около две години и не виждам скоро играта да се отдръпне от позицията си на популярност. Вече съществува и Azul: Staned Glass of Sintra, която се котира по-скоро при геймърите, но аз не останах очарован. За мен оригиналният Azul е перфектна игра, защото изпълнява функцията си идеално. С елегантните си механики и интуитивен геймплей, тя може да се играе от всеки. Да, пъзелът, който се отваря пред вас не е особено дълбок, но светлината на играта идва именно от машиналния инстинкт, който е повече от задоволителен за семейно бижу.

3.

Pictomania (Второ издание)

Второто издание на играта е също ревизирано, като тази статия. Правилата са изчистени и са сменени някои компоненти с цел сваляне на цената, което превръщат Pictomania в чудесна семейна игра. Имам доста изиграни игри на Pictomania зад гърба си и повечето от тях са били с хора, които не играят често настолни игри. Преживяването винаги е било повече от задоволително, а и не са много случаите, в които някой да не е предлагал втора поредна игра на Pictomania.

Pictomania е единствената игра от този списък, която не е езиково независима, тъй като в нея ще рисувате картинки по зададени думи на английски. Добрата новина е, че думите са открити и ако един от вас знае английски ще може да преведе на останалите какво означават.

2.

Drop It

Drop It е игра, наподобяваща тетрис. Тук пускате форми от ваш цвят в голям 3Д плосък контейнер и се надявате формата ви да се спре на конкретно места, за да получите точки.

Купих си Drop It от фестивала в Есен 2018 като експеримент, само заради външния й вид, но след всяко изиграване играта е впечатлявала всички около масат и до ден днешен.

Основно играя Drop It с шест годишния ми син, но преди месец бяхме на фестивал в Търново и там Drop It се превърна в чудо сред случайните минувачи, които никога преди това не се бяха докосвали до настолна игра.

1.

The Mind

The Mind е игра почти без правила. Всичко, което трябва да направите е да подреждате кооперативнo числа във възходящ ред. Врътката се крие не само в това, че не можете да обсъждате или да си подсказвате какво държите, но и че няма абсолютно никакви правила или ред, по които да слагате картите си. Всичко, което правите тук е да предполагате дали вашата карта е по-ниска от картата на съотборниците ви. Както пише в книжката с правила – Сигурно ви изглежда, че тук няма игра, но скоро ще откриете, че не е така.

Първото ми изиграване на The Mind беше с геймърска компания и не протече особено вълнуващо. Всеки се опитваше да „надиграе“ играта и The Mind увисна.

Следващият път беше в семейна обстановка – играхме приятелски двойки и все още смятам, че това прекрасна тпускаща семейна вечер, изпълнена със смях и чисто ненатоварващо забавление.

Реших да повторя The Mind в друга семейна обстановка и ефектът беше абсолютно същия. След това потретих, почетвъртих и истината е, че вече няколко човека си купиха the Mind веднага след изиграването още само на една игра.

Има защо The Mind да беше номинирана за игра на годината на 2018.Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers