събота, януари 16, 2021
Заглавна страница » Настолни игри » Azul – изтънчена и непретенциозна
Azul – изтънчена и непретенциозна

Azul – изтънчена и непретенциозна

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Latest posts by Деян Георгиев 'BigBoxGamer' (see all)

Splendor създаде някаква странна нова вълна от елегантни игри, които след тази игра започнаха да се наричат „Като Splendor, но…“. Не е много честно, защото и преди Splendor имаше интуитивни филър игри с плавни механики, които могат да се играят от всеки.

Освен това, никога не съм бил чак такъв фен на играта. Да, да – имаше кратък период, в който беше се врязла под кожата ми, но този период отмина бързо.

Иска ми се да спрем с това сплендъросване и да започнем да азулваме. От тук нататък, нека казвам – „Като Azul, но…“.

Да си го кажем от сега – Azul е… гениална игра. Играта е едновременно изтънчена и непретенциозна. Красива е, но не и натруфена. Всичко е изпълнила както трябва. И както е с всичко, към което се пристрастявате, ако прекалите с Азул е вероятно ефекта от него да се поизноси.

Това е всичко в кутията.

Добрите арт дизайнери знаят, че ако правиш абстрактна игра, тя трябва да изглежда фантастично. По идея Азул е минималистична. Играта пристига само с няколко табла и куп дебели плочки. Плочките са шарени и когато ги подредите в този вкусен летен пъзел, който сякаш пренася бриз, докато механиките сами се смилат в главата ви без да се натрапват, таблото ви ще изглежда великолепно.

Така, имам едно оплакване, което предполагам всички имат с тези компоненти. Два от цветовете на плочките пристигат изчистени и без картинки. Първоначално си мислих, че това е просто различен дизайн, но след това погледнах рекламната книжка в кутията на играта и си казах „Хм…“ На сайта на производителите се продават нови сетове плочки точно за тези цветове, като този път са с шарки по тях. Не искам да обвинявам никого в копиране на неприятни DLC стратегии на компаниите за видео игри, но нека си останем с едното „Хм…“

Азул е пъзел игра, в която всеки играч се опитва да нареди плочки върху собственото си табло по оптимален за неговата стратегия начин. След няколко рунда (най-често пет), играта завършва. По време на игра се печелят доста точки, но в края на играта се добавят бонуси за определени изпълнени неща. Играчите, които стъпват за първи път в играта обикновено не гледат тези бонуси, а се опитват просто да наредят плочките, но ако вече имате зад гърба си няколко главоблъсканици на Azul, ще можете да планирате.

Планирате е силно казано обаче, защото въпреки че ще имате крайна цел, често ситуацията на масата ще се променя от решенията на другите играчи. Това превръща Azul в по-скоро тактическа игра с пожелателна стратегия. И това е добре, защото е рядкост за игра тип „пъзел“ да има такова взаимодействие между играчите.

В средата на масата има няколко „фабрики“, върху които слагате по четири плочки на случаен принцип. Когато е ваш ход вие избирате една от фабриките и вземате всички плочки от избран от вас цвят. Останалите плочки от фабриката отиват в средата на масата, където също се образува нещо като фабрика.

В повечето случаи вие търсите определена бройка плочки от определен цвят и ако не уцелите бройката, вероятно ще ви излезе скъпо да вземате плочки, като дори можете да вземете негативни точки.

От другата страна на личните бордове има втори – малко по-сложен вариант за игра.

Нареждането на пъзела в началото е отворено и сякаш почти няма значение какви цветове вземате. Сякаш! Ако запълвате пъзела си безразборно, тогава няма да спечелите кой знае колко точки, но ако се придържате към някаква идея и блъскате всички плочки една до друга, то всеки ход ще печелите повече и повече точки. Тоест, ще изградите нещо като двигател.

Не ми се навлиза в механика, защото това е абстрактна игра, а и никой не ни чете за да научи правила.

Тук сте, за да разберете – „Абе в крайна сметка – това новия Сплендър ли е или не?!“

Не. Не е. По-добро е.

Заключение

Azul е велика игра. За мен тя съвсем заслужено спечели Игра на годината – Spiel de Jahres. Естетиката е разкошна, а мехниките са толкова елегантни, че дори хора, които никога не са играли съвременни настолни игри се влюбиха в нея. Аз пък, който вече съм обременен с около 1000 игри зад гърба си също я откривам за толкова добра, че да ми влезе в топ 50.

Азул се обяснява бързо, играе се бързо и се прибира бързо. На теория заема много място, но съм я играл с трима човека на малка кафе масичка, така че и това е субективно.

Чух коментар от тип „Толкова съм я играл, че вече ми е писнала“. Напълно съм съгласен, че с Азул не трябва да се прекалява. Самата й система предполага ограничителна заповед след десетото изиграване – поне за няколко дена. Ако вие сте като мен и имате богата колекция от игри – Azul e перфектна за вас. Можете да я изваждате веднъж-два пъти в седмицата. Ако пък по принцип не играете много игри и искате просто да имате нещо за гости – Azul е една от най-гостоприемните игри на пазара, които можете да откриете. Ако търсите нещо за жена си, защото не можете да я накарате да седне с вас на един малък Twilight Imperium (толкова ли много искате?!), Azul e добро време да прекарате с нея. Ако искате обаче нещо месно, с което да запълвате геймърския си живот денонощно, това не е вашата вечеря. Azul e по-скоро като следобедна тортичка на тересата. Френска селска с плодове, без много шоколад.

ПЛЮСОВЕ:

  • Гъзарски компоненти
  • Една от най-елегантните игри на пазара
  • Подходяща е за всеки (от геймъри до семейство и дори деца)
  • Два варианта за игра

МИНУСИ:

  • При прекаляване, може да доведе до омръзване

Ако ви харесва как звучи, знаете откъде можете да си я вземете – от магазина на нашите партньори от Time2Play.

Купи: Azul

 

 

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'
Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*