неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » Топ 15 игри от фестивала в Есен, Германия
Топ 15 игри от фестивала в Есен, Германия

Топ 15 игри от фестивала в Есен, Германия

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди да ви кажа по няколко думи за игрите, искам само да спомена, че това са игри, които не съм играл и това е само първото ми впечатление от това, което съм чел или гледал за тях. Също така, това е просто моето мнение, така че по-малко хейт, молим! Стига съм се оправдавал, ето и игрите.

pic179001215. Might and Magic Heroes. Най-после! Колко време чаках да направят настолна игра и то лицензирана по една от любимите ми видео игри, особено през ученическия период. „Хермата“, както ние я наричахме ни е изяла стотици часове от безцелното ни време, което можехме да го изгубим в безмислено учене или някакви си надценени социални контакти и глупави градивни активности. Още от Heroes 2, после 1, че чак тогава на 3( следващите бяха също много добри, но не ги играхме толкова много) ние разцъквахме по цели нощи. Играли сме дори 8 човека на един компютър! Е, вече има настолна игра. Сложил съм я чак на 15-то място, защото доколкото видях не е съвсем в духа на Heroes и има доста разминавания, но какво да правиш. Все пак понякога само темата е достатъчна!

 

pic1782100_md14. Mush-Mush. Snow Tales 2. Игрите със състезание по разни писти са много популярни. За съжаление, аз нямам такава. Никоя не ми е правила особено впечатление. Когато видях Mush-mush обаче, започнах да се замислях. Огромна красива дъска с 3д елементи. И не се състезават коли, а кучета! Доколкото разбирам, това е второ издание на играта. Предното било по-грозничко. Е, да. В една елементарна игра, ако поне борда не ти е красив, защо изобщо да си я купуваш.

 

 

 

 

pic1772489_md 13. Russian Railroads.Мисля, че това е играта с най-висок рейтинг в BGG от всички игри, показани в Есен. 742 място за чисто нова игра е нещо много рядко срещано. Робинзон Крузо например миналата година започна от над 3000 място. Сега е на тридесет и някое. Russian Railroads се издава от Ханс им Глюк и американското издание от Z-Man Games. Това е една тежка европейска игра, направена специално за геймъри. Дори дизайнерът твърди така. По принцип рядко се впечатлявам от такъв тип игри, но цялата тази съветска атмосфера ми изглежда толкова нашенска, че чак ми стана топло и познато. Ако не друго, мога да строя влакови композиции в Русия, които да се сблъскват едни други.

 

 

 

 

 

12. Ka-boom, За тази парти игра говорих в един от нашите подкастове. В нея играчите строят кули, като използват части в различни форми, докато останалите играчи се опитват да съборят въпросната кула, стреляйки ги с катапулти, заредени със зарчета. Това е основата. И звучи ЯКО!

 

 

 

 

pic1817000_md

11. Kakerlakak (на немски) и Bugs in the Kitchen на английски от Ravensburger.Това е предимно детска игричка, но като прочетете за какво става въпрос и на вас ще ви се иска да направите една врътка с хлебарката. Точно така, това е игра, която се върти около една огромна хлебарка. Или по-скоро, хлебарка, която се върти в играта. Самата кутия е играта. В нея има няколко местещи се преградки, които биха могли да образуват лабиринт, в който се движи хлебарката. Всеки играч се опитва да оформи път на хлебарката към кухнята на своя опонент. Никога обаче не можете да предвидите какво ще й щукне на механичната играчка. Повярвайте ми, твърде е реалистично. Особено с този звук, който издава…

 

pic1429220_md10. Dark, Darker, Dakest. Ето че и Queen Games се сдоби със зомби игра. И то от Кикстартър. Признавам си, години, зомби жанра беше моята сладка страст и само заради това обърнах толкова внимание на играта. Иначе е обикновена игра със зомбита в пост апокалиптичен свят. Да, използва няколко иновативни механики и в много степени е по-добра от предшествениците си(поне така изглежда), но си остава зомби игра. Може би не трябваше да я слагам. Е, каквото такова. Заслужава си поне да попрочетете за нея, въпреки глупавото име.

 

 

pic1824151_md9. Amerigo. Един от хитовете в Есен. Новото произведение на известния дизайнер Стефан Фелд. Класическа евро тип игра в ерата на откритията, с разкриване на нови територии, местене на кубчета и така нататък. Различното този път е, че играта върви с една що годе иновативна кула за зарове, в която обаче не пускате зарове, а кубчета. Интересното е, че не всички кубчета излизат. Някои се заклещват и може да паднат следващия ход например. Така никога не си съвсем сигурен какви кубчета ще ти се паднат. Но във всеки случай, цвета им определя действията, които играчите ще могат да правят този ход. Със сигурност това е игра, която първо трябва да се опита преди да се купи. Имам няколко резерви свързани с нея.

 

pic1661396_md8. Rockwell. Миньорска игра с няколко доста интересни и иновативни механики. Страхотен арт и кръгла дъска. Целта е да стигнем колкото се може по-бързо до ядрото на земята. Копаш на макс!

 

 

 

 

 

 

 

maticoro_box_omote7. Machi Koro. Малка японска игричка, в която строите град с помощта на карти. Много лека, много приятна и много тематична. Определено бих я пробвал.

.

 

 

 

 

 

 

 

pic1736527_md6. Rokoko на Eagle Games. Очевидно става въпрос за епохата рококо. Вие сте шивач, който готви балните дрехи на всякакви префърцунени префъцунци и се опитвате да съберете най-много точки. Дъската е просто изумително красива, а механиките предлагат някои интересни неща в допълнение към новия поглед към „декбилдинга“.

 

 

 

 

 

 

 

pic1616979_md5. Francis Drake. Тази игра от много време е под обектива ми. Тя е от създателите на Age of Empires 3, с подобна тематитика и използва подобни корабчета като в AOE3 (даже май направо същите). Според някои, тя е заместител на AOE3 и колкото  да си обичам ейджа, мисля че има резон. Въпреки всичко, първо трябва да пробвам тази Франсис Дрейк пък да видим. Освен това става въпрос за пра дядото на Нейтън Дрейк от Uncharted, така че определено трябва да се види!

 

 

 

 

 

 

pic1798823_md4. Galaxy Defenders. Преди време, Мат Дрейк написа ревю в своя сайт и ние го преведохме. Сложхме го на сайта ни, защото смятам, че тази игра е изключително тематична, иновативна(май използвам твърде често тази дума) и изглежда доста забавна. Сравняват я с видео играта X-com и въпреки, че не съм я играл, разбирам защо. Тактическа игра с военни и извънземни с хитра механика за интелигентен изкуствен интелект. Следя играта още от кикстартеър и вече е в топ 5 в списъка ми с желания! Празниците наближават хора…(кашлюк)…

 

 

pic1796366_md3. Theseus. The Dark Orbit. Тази игра определено ме изненада. Но не „я, тя била забавна“ тип. По-скоро тип „снегът ни изненада“. Това е от дизайнерът Игнаси Дългоинепроизносимоимев (без лоши чувства) и компания Портал. Това е човекът, който е направил една от любимите ми игри – Robinson Crusoe. Бях чувал за Theusus, но после видях, че става въпрос за някакви извънземни с някакви карти и някакви неопределени токъни… Абе изглеждаше ми скучно. След като обърнах достатъчно внимание обаче разбрах, че става въпрос за една бърза, тактическа, хитра и интерактивна малка игричка с много тема и много динамика. Евала!

 

 

 

 

2. Caverna: The Cave Famers. За разлика от предната игра – тук нямаше никаква изненада, че това ще бъде един от най-големите хитове на фестивала. Играта е наричана от всички Agricola 2.0. Не съм играл Агрикола, но пещерните ферми определено са топ 1 в списъка с желания(първата игра в този списък не се знае кога ще излезе) за следваща голяма игра, която бих си взел. Аз обичам шарениите и многотиите. А това има и от двете. Искате нещо плавно, леко и лесно за разбиране. Купете си играта с хлебарката!  Пещерните ферми са мешавица от механики и сбирщина ненужни компоненти. ОБОЖАВАМ това!

 

 

 

 

 

pic1808352_md1. Assault on Doomrock. Не мога да не кажа името на компанията – Beautiful Disaster Games. Играта тръгва в  Indie Go Go Януари месец. Очаква се да излезе някъде през 2014, но не се знае точно кога. Това е поредния dungeon crawl, но със забавен арт. Аман от намусени джуджета и кръвожадни орки. Тук те преследват опасни стада от домати воини! В играта има интересни и хитри механики, особено битките. В цялата игра ще се биете общо три пъти, като битките се играят директно на масата, не върху дъска или разграфени полета. За повече информация вижте линка, както и видеото на Rhado малко по надолу в описанието. Играта (за разлика от Cave Farmers) ме грабна с изчистените и опростени действия на играчите, но и с комбинациите, които могат да се правят с предметите и уменията на героите. Като цяло тази игра е един пълен абурд. В най-добрия възможен смисъл.

 

За финал искам да кажа само едно нещо. Скъпи дизайнери, правите страхотни игри, но толкова ли не се научихте да измисляте сносни имена! 90% от имената в този списък са тотален провал. Молим! Dark, darker, Darkest…Вие сериозно ли?!

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Топ 15 игри на фестивала в Есен, които ми направиха впечатление

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: Бъди първи!
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers