понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Tides of Infamy – една от най-добрите пиратски игри
Tides of Infamy – една от най-добрите пиратски игри

Tides of Infamy – една от най-добрите пиратски игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Пиратските игри така и не можаха да се наложат като сериозен тренд. Миналата година имаше стабилно количество, но за жалост черешката на модата беше открадната от темата за досадните викинги. Което е жалко, защото викингите винаги са ми били сравнително скучни. Пиратските приключения, в реалистичния си вид също не е най-цветущото нещо, за което може да бъде направена игра… всъщност би било доста потискащо. Обаче начина, по който се представят пиратите пред децата е приключенски и вълнуващ, и всъщност е повече от подходящо нещо, за което може да се направи настолна игра.

Цялото това бръщолевене беше, за да мога да ви споделя следното твърдение – това е една от най-добрите пиратски игри, които съм играл. Леле, колко съм тъп. Това го има и в заглавието. Нищо, нататък.

pic2290859_lg

Tides of Infamy е кикстартърска игра с фигурки на нова компания, от което логично следва, че с компонентите са се изхвърлили. Качеството е повече от страхотно – пластмасовите кораби са детайлни, ценностите са дървени и пасват чудесно в… пръчката на корабите (след малко), картите пристигат със собствен дек бокс, а плочките са дебели и с перфектно качество. Заради тях кутията е мега тежка и едва ли ще носите играта си насам-натам.

Илюстрациите също са професионални, както по плочките, така и по картите. Дори гърбовете на всички ивент карти не са напълно уникални… което е и малко странно, но затова, отново – след малко.

След малко

Tides of Infamy е класическа “Beer and Pretzel” игра, която има за цел да ви отпусне и просто да си изкарате лековато и забавно. Това не е дълбока игра, но не е и филър. Тя не изисква стратегическо мислене, но тактическите маневри биха ви измъкнали от тежки ситуации. В играта няма нито зарове, нито сложна икономика, но битките са вълнуващи, а търговията е основният начин за победа. В директната конфронтация има известна доза шанс, но още по-голяма блъф и четене на противника.

Играта е изключително гъвкава откъм правила. В повечето случаи това би ме подразнило, защото говори за лош дизайн, но в случаят това е направено галантно и тънко, като някои основни правила просто си имат „хард кор“ версии.

Още от самият сетъп вие имате свобода да направите колкото искате голяма карта, като единствено трябва да сложите няколко задължителни плочки. Ако искате по-голяма карта, разбърквате тежкото тесте от плочки и слагате колкото искате още с лицето надолу.

20160210_213745

Всеки играч има три кораба, всеки един е мъъничко по-различен от другите, като единствените разлики между трите са в това колко товар могат да носят и колко по-малък или по-голям шанс имат в битка.

В началото на хода всеки тегли толкова карти „Движение“, колкото здрави кораба има. Има четири вида карти „Движение“

  • Карта с обикновено движение.
  • Карта Поправка (която можете да използвате веднага или да си запазите една). Ако не можете да я запазите или играете я изхвърляте и теглите, докато не ви се падне карта с движение.
  • Карти с бонус движение. В зависимост от вида кораб, тези карти дават различно бонус движение.
  • Карти с обикновено движение, плюс Събитие.

По време на ходовете си, всеки играе по една от картите си за всеки кораб. Движи кораба и се случват неща. Когато всеки е свършил със случването, има фаза, в която се ремонтират счупени кораби и след това всичко започва от начало. Така докато някой не натрупа 15 точки.

Картите с движението са най-досадната част от играта. Не ме разбирайте погрешно, механиката е добра, но картите са с огроооомна аплитуда и някои карти са в пъти по-добри от други. Например на някого може да му се падне карта с движение 2, а на друг карта с движение 5, че и с бонус Събитие.

Движението в тази игра е всичко, а Събитията могат тотално да сринат някого. Като говорим за…

Тотално сриване на някого

20160210_211526

Картите Събитие се теглят от малка кутийка, защото не трябва да виждате гърбовете им. Картите са няколко вида и гърбовете издават всеки вид. Кутийката е трудна за употреба и бих ви препоръчал да не я ползвате. Ако ви притеснява факта, че виждате какъв вид събитие идва, бих ви препоръчал да сложите протектори. Не знам защо не са направили просто еднакъв гръб и да се теглят по стандартен начин. Както и да е…

Когато някой играе карта движение със символа за Събитие, тогава той избира една плочка на картата и всеки опонент тегли по една карта събитие за всеки от своите кораби на плочката. В 90 процента от случаите ще се случи нещо кофти и корабът ще бъде наранен и ще се върне в пристанището на играча (или ако играете хард-кор варианта корабът ще бъде тотално счупен – тоест ще пропусне цял ход, ако не бъде поправен). В останалите проценти, може нещо хубаво да се случи, като да намерите ковчеже.

Всеки играч може да се предпази от Събитието, ако преди да тегли изхвърли едно от своите събития. Да, когато на някого му се случи събитие, той си запазва гадостта. Защо? Защото за всяко следващо събитие след първото, получава точка. Малка утешителна награда за гадостта, която връхлита пиратите.

20160210_213741

По време на играта ще обикаляте по картата, ще разкривате нови зони, ще попадате във водовъртежи, скали, портали, ще ви гони Призрачен кораб и ще крадете от острови ценности. Когато разкриете плочка с градче с конкретна ценност, слагате пулче-геврек върху тази плочка. Когато корабът ви мине от там, взема геврека и си го нахлузва на мачтата. Всеки от трите кораба може да носи определен брой гевреци.

След като решите, че сте си насъбрали достатъчно голям брой гевреци се връщате в някой пиратски залив и продавате гевреците на съответни цени (точки).

Забелязахме, че има особен проблем с тези гевреци. Става въпрос за цвета им. Върху плочките са нарисувани реалните им форми – злато, сребро и други, но върху реферънса ви с цените са само цветове. Някои от цветовете не си пасват добре с тези на плочките. Някои от гевреците пък са с почти еднакви цветове. Един пич от нашата компания има лек далтонизъм и добре че бяхме ние да му казваме кое какво е… въпреки, че и ние не бяхме съвсем сигурни.

Както се казва „Ако носиш два геврека под една мишница, ще те стрелят с поп каро“… или нещо такова. Искам да кажа, че е рисковано да носите твърде много непродаден товар, защото ще сте идеална цел за вашите опоненти.

Когато кораб влезе в полето на друг кораб следва битка. Преди това обаче има шанс и други да се включат, така че е възможно да се бият и шест човека наведнъж. Има малко детайлни и особени правила за това как точно започва битката, но сега няма да навлизаме в тях. Сега ще поговоря за…

Бой, шамари и карибска музика

20160207_224742

Битките са два вида. Единият вид е за деца и е кажи-речи „Война“. Теглят се карти и който играе по-високата печели. Другият вид е всъщност най-вълнуващата част от играта – Покер битка!

В зависимост от това дали сте атакуващ или защитник и с какъв кораб сте, теглите определен брой бойни карти. Ако имате друг кораб на тази плочка и сте защитник, теглите още две. След това се обръща една карта от тестето с бойните карти.

Целта на играчите е да направят стандартни силни покер ръце. Този покер е смес между Five Card Poker и Texas Hold Em. Да, тук са сменени цифрите и цветовете с уникални за играта, но принципът е същият.

Преди началото на битката всеки трябва да смени една или две от своите карти с една или две от тестето.

След това всеки дава по две карти от своите и така образува комбинация от три. Всеки има шанс да избяга с кораба си в този момент. Ако избяга, оставя една точка на полето и всичката си натрупана стока, но поне се спасява от счупване.

Всички, които са останали дават още две карти и така се образуват финални комбинации от пет карти. Четири от ръката и една в центъра. Победителят е този с най-добра комбинация. Той взема по една точка за всеки победен и избягал кораб, както и цялата плячка.

Ако сте добър в покера, това е съвсем валиден начин за печелене на играта, но ако сте като някои хора от компанията ни (Ники, след като тегли от дека: Еее, друго исках!), по-добре не влизайте в битки, защото както е в покера – тук е въпрос до блъф и дебнене.

Сигурно сте забелязали, но битките отнемат повечко време (особено първите няколко, докато свикнете с цветовете и комбинациите). Тези, които не участват няма какво да правят, за съжаление.

Така че, гледайте когато има битка и вие да сте в екшъна!

20160207_224803

Заключение

Tides of Infamy е една от най-чистите пиратски игри. Всичко, което правите в нея е пиратско – от луутването, през шамарите, че дори до покера. Някак си хазартът добре се връзва с приключенския дух на океанските боеве. Компонентите са „през покрива“ (малък буквално преведен клишак). Геймплеят е лековат, но ангажиращ, а удоволствието от двучасовата игра си заслужава. Това е игра за разпускане, не би трябвало да се впрягате, ако корабът ви се пръсне в някоя скала или го изяде чудовище… защото това ще се случва. Често. Това не значи, че играта е безмозъчна. Напротив – ще трябва да вземате някои интересни, макар и не тежки, решения.

Това не е игра, в която ще влизате в ботушите на големи пирати. Тук вие просто управлявате своята малка пиратска флота от три кораба и се опитвате максимално бързо да крадете и да продавате.

Правилата са прости и се обясняват бързо, но книжката, колкото е малка е толкова и объркана. Много правила не са ясно описани и трябва да се чете няколко пъти, за да се разбере всичко. Някои от детайлите дори не сме сигурни, че сме играли правилно.

Цветовият дизайн е странен и проблемен за далтонисти и може би ще трябва да си маркирате с маркер някои от гевреците.

С други думи, играта има малко неизпипани проблеми, което е напълно нормално за кикстартър игра, но в въпреки тях, Tide of Infamy e една от най-добрите пиратски игри, които съм играл някога… Тъпак. Потретваш се.

Ако ви кефи как звучи, а трябва, ви препоръчвам да посетите сайта на производителите и да се замислите дали пък не ви се крадат гевреци! 

Gamewalker

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Един коментар

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers