петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » The Networks – Ще надминете ли HBO, или „Битката на кабеларките“
The Networks – Ще надминете ли HBO, или „Битката на кабеларките“

The Networks – Ще надминете ли HBO, или „Битката на кабеларките“

Latest posts by Цонко 'BigBoxLan' Цонев (see all)

Темата за „тематиката“ на игрите и по-точно неоригиналността им толкова се предъвква, че започва вече да се изтърква. Всичко започва разбира се, от сухите еврота, в които по закон строиш сгради някъде из ренесанса. Вече дори, поради тази анатема този тип игри доста намаляха, но за това ще стане въпрос във следващото ми ревю. Сега по-пресни са стотиците фентъзи, зомби, а напоследък и инвазията от викингски игри. Все още се радваме на свежи теми обаче, а когато механиките пасват на темата, а не са „наслагани“ и играта е интересна – имаме хит. В The Networks тематиката определено е свежа – игрите за развитие на тв програма се броят на пръстите на една ръка. Да видим дали и играта си струва…

В The Networks играчите са собственици на „кабеларки“ – телевизии, които започват с малък капитал и ужасно тъпи шоута, които нямат никакъв зрителски интерес. Но амбииците ви са големи и целта е да направите вашите програми супер успешни. Имате три активни слота за шоута – от 8,9 и 10ч, а първоначалните ви предавания са толкова ужасни (например – 1 час ревю на пазарски чанти), че няма значение в кой час ги излъчвате. В продължение на играта, която протича в 5 сезона ще можете да продуцирате нови по-добри предавания, да наемате звезди, които вдигат зрителския интерес и да сключвате договори за реклами, тъй като този бизнес не е никак евтин.

Преминаваме към механиките, които са семпли, но изпипани. Играчите се редуват да вземат една карта от „пазара“, където всеки сезон се откриват няколко предавания, звезди, реклами и карти „Networks” – които са различни събития, кампании, професионалисти… С всеки следващ ход картите в средата намаляват, а когато няма нищо (или по-рано ако преценят) интересно играчите „бюджетират сезона“ и повече не могат да вземат карти. Който бюджетира по-рано взема по-голям бонус от следващите. След като всички бюджетират следва нов сезон.

pic3175323

Сега малко за различните елементи от играта. Ще забележим, че играта е икономическа и нещата се въртят около ефективно набавяне на пари и харченето им за постигане на максимален брой зрители. Предаванията които са основния източник за зрители имат цена за закупуване и изисквания – звезди и/или реклами. Трябва да имате каквото се изисква в момента в който продуцирате шоуто (не може да си го запазите за после), което води до елемент на дебнене кой играч би искал да вземе шоу което ви интересува и има ли нужните звезди, реклами и пари.

След като го купите го поставяте на един от слотовете си – 8,9 или 10ч като всяко предаване има предпочитан слот, в който дава повече зрители през първия сезон. Но може този слот вече да ви е зает от друго добро шоу, а не можете да ги размествате. Ако сложите шоу на мястото на друго, старото бива прекъснато, отива в слота „повторения“ и от следващия сезон в архивите. В края на сезона активните ви шоута дават зрители, и обикновенно им плащате издръжка (спортните имат най-голяма издръжка, докато sitcom-овете са по-евтини например). Звездите добавят зрители, но трябва да им плащате всеки сезон, а рекламите, разбира се, ви носят пари също на края на сезона. След точкуването предававането остарява, и премествате кубче в следващия слот за сезон. Обикновено първите два сезона дават много точки, а последните 3-ти и 4-ти са слаби (както често става и в истинските). Имената на шоутата и илюстрациите на тях пародират реални шоута (като Found, Agent of S.H.A.M.P.O.O, American Samurai и др.), но за хумора в играта ще стане въпрос по-нататък.

pic3161991_lg

Интересен елемент в играта са картите “Networks”. Някои са тривиални, като това да получите 5м. пари или да изтеглите 3 звезди и да си запазите една. Към стандарното тесте обаче може да добавите и карти „за напреднали“, с които препоръчвам да играете винаги (освен при игра с деца или хора, които почти не са се сблъсквали с модерните настолни игри). Някои от картите дават интересни възможности като това веднъж шоуто ви да не остарява. Друга дава постоянна отстъпка при купуване на предавания, или да я загубите, за да вземете едно предаване безплатно. Трета дава по 4 точки (пардон – зрители) бонус за всяко предаване в секция повторения, има и карти, които дават точки на края на играта според определени условия. Картите внасят разнообразие в играта, и още нещо, което да ви изкушава да вземето по време на хода си, още повече, че са безплатни. Има и „интерактивни“ карти, които също може да добавите или да извадите от тестето, ако си падате по такивa неща. Те внасят мръсни номера, като крадене от друг играч, саботажи и подобни.

pic3086003_lg

Личен анализ

Механиките са прости. Няма нищо революционно тук, няма я елегантноста присъща на модерните евро игри, която се пренася вече и в по-масови заглавия. Но механиките са изпипани, изгладени и практични. Правилата са лесни за усвояване и правят играта подходяща за семенна или с неопитни бордгеймъри. За еврофил като мен това не ми допада съвсем, но виждам как играта би се харесала на много хора заради достъпността си. Играта предоставя достатъчно съревнование и добри избори – дори и да вземат картата, която искате най-много, има и никак нелоши алтернативи.

Казах, че механиките не са елегантни, но пък продукцията определено е. Компонените са добре замислени и практични без да има нещо излишно, като информацията, от която имате нужда е добре обобщена на скоринг трака (различен според броя играчи) и на плейър борда ви. Хумора е приятен, без да се взема на сериозно и престарава, карикатурите са като надраскани но все пак някак стилни. Те предоставят възможност на играчите да обсъждат шоутата си и да измислят кратки забавни историйки. Особено съм впечатлен от соло варианта (подобна модификация се използва и за игра с двама), в която след всеки ход премахвате карти според изтеглена карта. Ако трябва да премахнете например звезда, а те вече са свършили, получавате една „наказателна“ точка. При 5 наказателни точки директно губите играта, което води до интересен пушурлък елемент. Дори ще стигна до там да кажа, че това е една от любимите ми икономически соло игри, като удоволствието се повишава от слушане на саундтрак от сериали и подходящо питие, докато я играете.

Всичко дотук звучи отлично, но играта може да има един сериозен проблем – преиграваемост. В нея може да се стремите да вземате 3 или 5 предавания от един жанр, което ви дава добър бонус. Или пък да се съсредоточите към шоута, които дават пари и по-малко зрители, или пък да почнете да трупате точки от самото начало. Но като цяло няма особено много стратегически избори, те са предимно тактически. Хуморът и темата са чудесни, но механиките са малко сухи, основно поради сметките за правене. А след първото изиграване започвате да виждате едни и същи предавания, звезди и реклами – не са малко на брой но все пак още второто изиграване ще видите много познати лица. Много зависи от групата дали хумора ще задържи интереса и ще се забавлявате с пародиите на истински предавания и звезди. А играта разчита на това да освежи механиките, които пак ще уточня – не са никак лоши, но просто не блестят ярко спрямо някои конкуренти.

Позитиви:

  • Интересна и уникална тема, пасваща си с механиките и компонентите
  • Семпли, но изпипани и ефективни механики
  • Високо-интерактивен пазар, от който искаш да вземеш много неща, но същото искат и другите играчи
  • Интересни Network карти вкарващи малко engine-building и допълнитени тактически стратегически избори, лесна възможност за добавяне и изваждане на Advanced и Interactive карти
  • Приятен хумор, карикатурни илюстрации и компоненти
  • Отлично имплементирана соло версия и игра за двама

Негативи:

  • Хуморът се поизчерпва – зависи от групата, но може да стане след 3-4 игри, може и след половин игра
  • Играта е малко суха откъм основни механики, има доста аритметика
  • Предимно тактическа игра, няма особена възможност за различни стратегии
  • Ниска преиграваемост

Източник на снимките boardgamegeek.com

Ако имате интерес към играта, за съжаление принта й е изчерпан. Очаква се пак по дистрибуторските мрежи началото на другата година. Дотогава можете да цъкате из сайта на производителите. 

Formal Ferret Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Цонко 'BigBoxLan' Цонев

Привет, казвам се Цонко. В хобито съм сериозно от около 5 години, но съм играл не малко Катан, Каркасон, Цитадели и Пуерто Рико още от 2005-та. На сърце най-вече са ми по-тежките евро игри, но ми харесват също и леки, парти или тематични игри, все пак удоволствието е в разнообразието. Обичам да играя и с геймъри, и с не-толкова нагазили в настолните игри хора, като съм запалил не малко приятели и колеги. Въпреки, че нямам достатъчно време, за да злоупотребя с игране, прекарвам доста такова и в гледане и четене на ревюта и подкастове.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers