неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Моят настолен Рим Част I: Аve Roma
Моят настолен Рим Част I: Аve Roma
Закупуването на игри в kickstarter, изисква изпращане на вашите денарии предварително.

Моят настолен Рим Част I: Аve Roma

Наскоро осъзнах , че в моята скромна колекция от настолни игри се обособи едно ъгълче от 7 игри, които могат условно да се нарекат “Седемте хълма на моят настолен Рим”. Това са все игри с тематика свързана с историята на Древен Рим, и от огромното множество игри със сходна тематика ги отделя факта, че те не са военни. Повечето хора свързват Римската история с непрекъснати завоевания и войни, които Рим води, за да достигне накрая размерите, заради които думата “империя” обикновено първо свързваме именно с него. Съответно съществуват стотици стратегически и тактически игри за това как Рим завоюва познатият свят, и още хиляда ,в които Рим да е поне една от страните, която се бори за световно господство.

Игрите, които искам да ви представя, не са такива. Дори и да имат военна съставна част, тя е по-скоро отдалечена и абстрактна, а самите игри са по-скоро политически и културни стратегии, отколкото военни. Въпреки, че те са така обособени от множеството военни игри, те в голяма степен се отличават една от друга, използват различни механики и носят различни усещания, така че съм уверен, че всеки би могъл да намери сред тях своят хълм в този настолен Рим, на който да се засели и да изживее своето римско приключение.

В края на всяко описание, вие ще намерите примерни оценки. Те са строго субективни и отобразяват моето лично отношение към тези игри, не ги възприемайте на доверие, защото в игрите всеки търси различни неща, и игри, които аз харесвам, не винаги се харесват от други хора. Оценките са по-скоро орентировъчни и обобщаващи моите впечатления. Същото се отнася и за плюсовете и минуси – за някои това, което аз смятам за минус, може да е плюс. Като цяло се надявам информацията която съм представил да бъде полезна и да ви накара поне да пробвате тези игри, защото за мен всяка една от тях заслужава внимание.

(бел. ред. – Разделили сме статиите на 7 части, защото така всяка игра ще може да блесне, дори и за кратко, а освен това и отваряме вратичка за още игри от римската настолна колекция на Владо)

Ave Roma! (Аве Рим)

pic2938270_lg

 

  • Автор: Attila Szőgyi
  • Издател: A-games

Описание

 Играта се развива в неопределен период от историята на Рим, тъй като в нея са премесени елементи и от республиканската и от имперската епоха. Играчът влиза в ролята на амбициозен политик, чиято цел е да стигне до върховете , като натрупа най-много влияние. Това ще можете да правите като се занимавате с търговия, участвате в управлението на провинциите, спонсорирате военни експидиции, строите обществени сгради , привличате на своя страна известни сенатори – изобщо всичко, което един човек жадуващ за власт може да използва, за да се изтигне. Не мога обаче да кажа, че играта е много атмосферна. Макар арта да подтиква към ролево отиграване, все пак е необходима определена нагласа, за да се върже механиката на играта с римските реалности. Играчът няма да научи нищо от тази игра за древния Рим, ако преди това не го е знаел. И въпреки, че Ave Roma като цяло не е лоша, дори бих казал е доста добра, при смяна на арта, тя би могла спокойно и да не бъде за Рим. Играта може да се каже дори не е за противопоставяне на сенаторите, а за надпреварата им. Възможности за прецакване и подли интриги има, но са крайно ограничени.

Механика

img_2110

Механиката е нещото , което създава уникалността на тази игра. Като цяло играта не представлява нещо по-различно от много игри с поставяне на работници на картата и извършване на определени действия. Правилата са много лесни, макар и многобройни, но след първи-втори ход, вие вече ще сте експерт в тях и няма да има едничко нещо, което да не ви е ясно. Обаче оригиналността на механиката идва от това, че играчите нямат собствен набор от работници , които да поставят. Всичките работници са в един цвят със обозначения от едно до пет.

В началото всеки играч получава набор от работници, по един от всяка стойност, и в рамките на хода ги използва като ги поставя в определена зона на таблото и извършва определено действие – взима пари, спонсорира сенатор, военна или търговска експедиция, участва в строежа на обществени сгради или в управлението на провинцията, или просто отива в Колизеума, за да се повесели. Ефектът зависи от това работник с каква стойност играчът ще постави в определена зона. Когато ходът свърши и всички са поставили своите работници, почва тяхното връщане при играчите и тук идва веселата част.

Започвайки от последния играч, играчите избират зона и взимат всичките (или недостигащи им до 5) работници, които са били играни в тази зона. Така в началото на следващият ход вече имаме сетове от работници различни от първоначалните от 1 до 5. Освен това за любителите на игрите с неравни стартове тази игра предлага различни картички на играчи, върху които всеки играч има различен набор начални ресурси и тяхна цена при търговия. Ако това не ви стига , едно от петте допълнения, предлага модул, в който всеки играч има специална способност.

ПЛЮСОВЕ:

  • лесни за усвояване правила
  • красиво оформление на играта
  • интересна механика предлагаща множество стратегии за победа

МИНУСИ:

  • Слаби атмосферност и образователен елемент
  • Може би прекалено много възможни действия (не се препоръчва да се играе с хора, които дълго мислят над ходовете си)

Субективни оценки

  • Атмосфера: 5
  • Простота/усвояемост на механиката: 9
  • Увлекателност: 7

Крайна обща оценка: 7/10

Очаквайте продължение…

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Владимир Крилов 'BigBoxAvisian'

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers