неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » The Glorious South – Тайванска изненада
The Glorious South – Тайванска изненада

The Glorious South – Тайванска изненада

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Това е последното от поредицата ревюта на тайвански игри, поне засега. Тук отново намесваме художникът Chen Cheng-po (1895-1947), за който вече говорихме във версията на Modern Art.

Това си личи още щом обърнете покривката на масата. Имам предвид – борда на играта, който прилича на покривка… или кърпа. Абе от плат е, с вата в средата.

Когато разгърнете плата ще видите огромна картина, която се нарича „Festival on South Street“ и очевидно е популярна в Тайван.

Картината изобразява жива и натоварена пешеходна улица с огромно количество магазини и купчина надписи, за които някои от компанията с която играх играта казаха, че са на японски.

Дизайнерът нарочно е избрал тази картина, защото тя е фрашкана със стотици елементи.

Играта се развива в два етапа – Къде е Уолдо?“ и Събиране на комплекти.

The Glorious South е отборна игра и всички решения, които се извършват в играта са отборни. С други думи, няма значение дали играете с двама души или дванайсет. Резултатът ще е същият. Е… препоръчително е да сте поне четири – защото има голяма доза обсъждане във вземането на привидно лесните решения.

В първата част играчите теглят огромни кръгли токъни с части от картината. Играчите се опитват да намерят къде се намират на картината и да ги поставят на тези места. Тук официално се борите за бързина, но има доза решения, които са свързани с втората част.

Във втората част, всички поставени токъни с обръщат по гръб, където се виждат различни комплекти. Има няколко цвята в играта и всеки цвят дава точки в зависимост от това колко токъни имате. Някои ви дават две точки, ако съберете 4 от тях, други ви дават 1 точка за две и така нататък. Освен това има и специални токъни, които ви дават бонус действия. Ето защо и има значение дали искате да сложите всичките си токъни. Ако знаете, че имате токън с цвят, който не събирате е по-добре да не го слагате. Разбира се, така може да се стигне до зацикляне от страна на двата отбора, така че ако искате можете да си сложете и време.

Освен това, който първи сложи последния си токън, той избира пръв. А това е от огромно… ОГРОМНО значение.

В тази игра трябва да прецените неща като „Ако ние вземем това, те сигурно ще вземат това, за да ни спрат, но тогава ние ще вземем това, с което можем да им откраднем един токън, но тогава те ще съберат другия комплект… и така нататък. Виждате, че има тактически решения.

След пет рунда играта свършва и който е с най-много точици печели. Чиста работа.

Заключение

The Glorious South беше последната игра от тайванските, които пробвах и дълго време отлагах дори теста на тази игра, защото от правилата играта изглеждаше… тъпо. Гарантирам ви обаче, че дори и най-сериозните геймъри ще се изненадат от интригите и обратите, които играта може да ви предложи. Решенията за токъните и тактическите ходове са задоволителни, а целият геймплей е около половин час. Препоръчвам ви да играете поне с четири човека, защото ще се чувствате ангажирани през цялото време и е добре да имате поне едно рамо до вас за хитри ходове.

Компонентите са вълшебни, дори и с малкото текст на китайски (няма проблем, защото играта е езиково независима). Добра изненада за мен, предполагам ще бъде и за вас.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотен арт от класически художник
  • Оригинални и интуитивни механики
  • Бърз геймплей

МИНУСИ:

  • На теория звучи по-глупаво, отколкото всъщност играта е.
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers