четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Bluff – 25th Anniversary – Ако нещо работи, защо да го променяш?
Bluff – 25th Anniversary – Ако нещо работи, защо да го променяш?

Bluff – 25th Anniversary – Ако нещо работи, защо да го променяш?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Оригиналната игра Bluff е издадена преди 25 години и всъщност е копие на класиката Liar’s Dice. Не съм напълно убеден, че и Liar’s Dice е издадена по това време, но няма кой знае колко значение.

Liar’s Dice е игра, която се играе свободно, стига да имате достатъчно зарчета. Правилата са лесни и освен зарчетата, имате нужда единствено от нещо, с което да ги прикривате… което на практика може да се прави и с ръка.

И все пак! Тук сме да говорим за Bluff. Нищо, че е същото като другото.

Кутията на играта е със сигурност твърде голяма за това, което има вътре – куп шест стенни зарове (вместо шестица имат звезда) и шест чашки. Това автоматично значи, че играта е до шест човека.

В кутията има и дъска, която се ползва за следене на залаганията. По принцип бих казал, че можете и без нея, но има една специфика, която е по-добре да бъде видна през цялото време.

Целта в играта е да останете последния оцелял на масата, което се надявам, че ще стане с помощта на механиките, а не с цигански шамари. С други думи – целта ви е да освободите всички останали от техните зарове, които представляват техния „живот“ в играта.

В началото на хода се хвърлят всички зарове и всеки си ги поглежда тайно. Ако сте чели ревюто ми на Spoils of War знаете какво следва. Който е на ход си гледа заровете и се опитва да прецени колко общо от дадено число се намира в момента около масата. Разбира се, това е невъзможно, заради което се намесват блъфа и поемането на риск.

Примерно – казвате „4 петици“.Следващият играч има две опции – или да качи вашия залог, като каже нещо по-високо (примерно 4 шестици, или пък 8 единици), или да ви предизвика.

Ако ви предизвика, всички си отваряте чашките и се вижда колко петици наистина има около масата. Ако има повече от предположението, тогава този, който е предизвикал губи толкова зарове, колкото е разликата между реалните петици и предположението. Ако пък има по-малко от предположението, тогава този, който е предположил губи разликата. Ако е бил прав с точност, тогава всички останали, освен него, губят по един зар.

Както виждате, тук можете да излезете от игра още първия рунд… и се е случвало.

Ето и една от най-яките черти на играта. Вместо шестици, заровете имат звезди. Звездите могат да се ползват като всякакъв зар, което значи, че шансовете да има от някое число малко зарове са ниски. Освен това обаче, можете и да вдигате залози със звезди.

Когато го правитем, залогът се променя. Ако сте вдигнали залог с две звезди, най-ниският следващ залог е 4 единици. Ако вдигнете пет звезди – се качва до 10 и така нататък.

Единствената разлика от стандартния Bluff е в един от заровете на всеки играч, който е оранжев. За 25 години човек би си помислил, че ще могат да измислят и още, но ако нещо работи, защо да го променяме, нали?

Оранжевият зар просто се брои за два зара. Което ако е звезда ви дава усещане за сила в този рунд.

Заключение

Bluff е истински комар. Играта носи усещането на покер и въпреки че това са зарове и има късмет, за да сте добър, трябва да можете добре да блъфирате. Трябва да знаете кога да вдигате на зарове, които наистина имате и кога на такива, които нямате. Трябва да можете да четете противниците и да усещате, кога ви подвеждат. Първите ходове са доста случайни, но когато намалеят заровете започва истинското надлъгване.

И това е Bluff. Игра на чист блъф. Заради това името й е толкова просто. Защото е ясно и точно. Да, можете да си направите играта у дома с достатъчно зарове, но ако се докопате до това копие, ще можете да си спестите поне малко нерви.

А ако имате вече Spoils of War? Еми… гарантирам ви, че усещането е доста различно. Тази можете да я играете с всеки, докато специалните умения на Spoils of War са по-скоро за геймъри. Но! Не виждам защо да нямате и двете игри в колекцията си.

ПЛЮСОВЕ:

  • Класически интуитивни правила, които работят и до ден днешен
  • Носи покер усещане и дава възможности за постоенен блъф
  • Да, има игри, обогатили простите й механики, но тази все още отстоява позицията си като нещо уникално

МИНУСИ

  • Твърде голяма кутия за компонентите, които са вътре
  • Чашките са твърде малки и трудно се крият заровете с тях
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers