събота, май 25, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » The Brigade – Пълни кофи с вода и оригиналност
The Brigade – Пълни кофи с вода и оригиналност

The Brigade – Пълни кофи с вода и оригиналност

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Когато се върнах от Есен направих ясен списък на това кои игри първо ще тествам и за кои първо ще пиша. Така се получи, че голяма част от позитивните ми ревюта отидоха в ноември, а декември остана за съмнителните игри.

С пепел се посипвам и поливам с бензин, защото The Brigade не заслужаваше това отношение. Вярно е, знаех много малко за играта, но си казах, че е поредния кикстартър с готини комппонентите и Meh геймплей.

Всъщност – представям ви едно истинско бижу, което се откроява не само с отлични компоненти, но с готина тема и изключително гладък геймплей. Не ни се налагаше изобщо да ровим в книжката дори на първата ни игра!

В The Brigade играчите влизат в ролята на егоистични пожарникари във фентъзи свят, които се възползват от най-трагичното събитие на века – апокалиптичен магически огнен дъжд, който съсипва великия град Tinderbox. Да, вие ще гасите пожари, но вашата крайна цел не е да помогнете на хората, а да се къпете в слава. Искате при всяко ваше изгасване на пожари всички наоколо да гледат вас и да ви се кланят. Целта ви е да спечелите колкото се може повече влияние и веднъж за винаги да изгоните останалите пожарни бригади от града.

Понеже съм разсеян, когато гледах повече за играта, тя ми приличаше на Hotshots, но самият факт, че играта не е кооперативна я издига на друго ниво. И не. Не мисля и че е полукооперативна, така че последвателите Том Васъл могат да си отдъхнат. Да, градът може да изгори и играта да свърши, но това не означава, че няма победители. Просто… спечелилият се определя по друг начин.

Има три начина на край на играта:

 • Играч печели, ако има влияние в 5 от един вид квартали (или три от Университета на Пиромансъра – това е голямата сграда в средата на града, нещо като Свищовския университет).
 • Играч печели, ако има влияние в 5 различни квартала (като един от тях трябва да е университета на Пиромансъра).
 • Играта свършва, ако изгорят 8 плочки/квартали. Тогава се броят точки – всяка плочка/квартал носи определено количество точки, ако имате влияние там.

Няма да говоря за компонентите, защото се виждат от снимките – страхотни специални мийпъли в най-различни форми… единственото странно нещо (поне в моята кутия) беше, че ми липсваше единия комплект от кубчета, с които се отбелязва присъствието на черния играч в кварталите. Не казвам, че има нещо расистко в това… но не казвам и че няма.

Този е от разширението, за което ще говоря по-късно

Всеки играч има фигурка, която маркира бригадата му. В началото всеки получава персонаж с умение, но по време на играта може да си наеме още хора за неговата бригада, които също пристигат със счупени и вълнуващи умения… като всъщност по-важното е, че могат да носят кофи с вода.

Носенето на вода е най-важното умение в The Brigade, затова и трябва добре да управлявате втората си фигурка – магическата водоноска. Тя може да се телепортира, но освен това – кога и къде стои е от критична важност, особено ако искате да запазите квартала, в който имате влияние неопожарен. Да, може и да сте го спасили, но кой знае дали нещо пак няма да му падне отгоре.

В началото на всеки ход ще теглите карта, която в повечето случаи ще ви указва кой квартал се подпалва или откъде духа вятъра. Най-често се подпалват средните квартали, които са близо до Пиромансърския университет. Не искам да казвам нещо, но университетът ви е Пиромансърски. Може би не е чак толкова мистериозен този „магически“ огнен дъжд.

Ако огън от любов падне върху място, където има фигурка – нищо не се случва. Поради факта, че борда не се променя в зависимост от броя играчи, това означава, че при повече играчи по-малко квартали ще пламват.

Как се гасят пожари? Как се печели слава? Тук идва истински интересната част, която може и да звучи пъзеловидна, но за разлика от Tiny Epic Quest, за която говорих скоро, тук всичко е тематично и през цялото време наистина се чувствате като пожарникар.

Пред всеки играч има дъска с няколко трака със статистики. Там ви се показва колко голяма може да бъде вашата бригада, колко вода може да носи вашата водоноска и колко действия имате на ход.

Освен този борд, получавате и карта с референция относно това какво можете да правите. Можете…

Да се движите (До три полета и не можете да преминавате през чужда бригада)

 • Да телепортирате водоноската
 • Да изгасяте пожар
 • Да пълните вода (от началното място или от място, където имате влияние)
 • Да наемате единици (ако имате нужното място). Обаче откъде си мислите, че идват тези единици? От същия град, разбира се. Това означава, че всеки един помощник е от определен квартал. Тоест, ако вие нямате влияние в този квартал – да, можете да ползвате хората да носят вода, но уменията им ще си останат зян.
 • Да трансферирате вода от водоноската в бригадата
 • Да подобрявате една от статистиките (Можете да го правите веднъж на ход)

Изгасянето на пожар е основното дейстиве. За целта вие харчите толкова вода, колкото е силен пожара. Ако не успеете да го изгасите, не получавате нищо. Квартала още гори и никой не е доволен. Ако обаче успеете напълно да го погасите се превръщате в героя на деня, независимо дали някой преди вас е пръскал с маркуча. Момент. Това не е достатъчно, за да имате влияние. Това, което печелите от изгасяването на пожар е известност. Количеството известност е равна на количеството пожар, което сте изгасили. Ето и врътката! Всички съседни квартали са видели, че вие сте изгасили пожара. Ако искате, вие можете да използвате тази известност (под формата на кубчета) в който желаете квартал наоколо – или на самото място, където сте изгасили пожара.

Когато известността ви стигне определена стойност на квартала, тогава вече печелите влияние… което може и да се отнеме от другите играчи.

Играта е състезателна и се борите за влияние, което я превръща в нещо като игра за контрол на територии. Черният хумор в The Brigade излиза от факта, че вие искате да падат огнени топки. Искате да падат на конкретни места. Понякога, за да можете да печелите влияние, а понякога, за да можете да строшите кварталите на противниците.

Това не е някаква мета схема, която чупи тематичността. Напротив – дизайнерите Бен Хобан и Алекс Уинтър съвсем целенасочено адресират играчите с тази шашма, като използват дори сума ти умения за манипулиране на огнената буря. Ако искате, можете да сте лоши, но The Brigade не е хейтърска игра и бихте искали да използвате негативните ефекти, само ако са изгодни за вас.

Заключение

The Brigade е чудесна игра с прости правила, но дълбок геймплей с много възможности за хитри ходове. Като всяка игра с контрол на територии и тази може да бъде агресивна, ако това е вашия стил. Въпреки това, основата се крепи на тематичен пъзел, който сам трябва да решавате всеки ход. Преиграваемостта тук е огромна, защото плочките се нареждат на случаен принцип и това променя напълно играта. Освен това, всеки получава персонаж със специално умение, както и дъска с още едно специално умение. Дори няма и да захващам помощниците, които също биха се присъединили към каузата ви да станете най-прочутия егоист в Тиндърбокс.

Аз пренебрегнах The Brigade два месеца. Не правете тази грешка. Препоръчвам я силно!

ПЛЮСОВЕ:

 • Страхотни компоненти
 • Интуитивен и динамичен геймплей
 • Предизвикателен и тематичен пъзел
 • Сравнително бърза игра (около час)
 • Огромно разнообразие и преиграваемост

МИНУСИ:

 • В моето копие липсваха черните кубчета
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers