неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Te Kuiti – игра с овце другарчета
Te Kuiti – игра с овце другарчета

Te Kuiti – игра с овце другарчета

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

След кратка почивка се връщаме на хоризонта с поредната доза мемо игра. Този път обаче е от компанията на любимият ми дизайнер – Крис Бойлингер. Този път дизайнерът е Уилям Болдуин. Да. Уилям Болдуин. Не. Не онзи Уилям Болдуин… поне така си мисля. От къде да знам, те са петстотин братя! Забелязвам, че Крис, заедно с компанията си, доста се е уморил през годините от трите си тежки звяра – Archipelago, Eart Reborn и Dungeon Twister. Последно време от Ludically изкарват само леки игри. Като казвам леки, имам предвид  „Открийте десетте разлики“ леки. Да, имаше и такава игра. Тази година ще изкарат нещо мъничко по-тежко и интригуващо, но по-добре да изчакаме за него преди да говорим.

pic2563710

Както и да е. Това, че една игра е лека или дори елементарна, в никакъв случай не значи, че е глупава. Всъщност, в повечето случаи означава – „Уау, как не ми е хрумвало“.

Te Kuiti е малък град в Нова Зеландия, а в превод от Маори буквално значи „Долината“. Попитахме сто овце. С какво е популярна Нова Зеландия? Най-популярният отговор беше „Бее“.

Te Kuiti е асиметрична игра за двама, в която единият играч е овчар, а другият – стадо овце. Целта на овцете е да се измъкнат, а на овчаря – да ги събере в кошарата. Играта се играе в два рунда. Всеки играч веднъж е овчаря и веднъж е стадото овце. Цялото това приключение трае не повече от 15-20 минути.

В началото на играта се поставят всички плочки от играта с лицето надолу в класически Мемо стил.

Овчарят има на разположение наръч от клечки, които представляват тематично огради. По време на своят ход, той поставя две огради, като целта му е да загради колкото се може повече плочки.

По време на хода си, играчът с овцете играе в типичен Мемо стил. Отваря две плочки и ако са еднакви си ги прибира. Ако не – обръща ги обратно и си поридава вътрешно във вечен провал. В момента, в който останат пет или по-малко плочки (но не заградени), след като играчът с овцете обръща плочки, вече си ги оставя с лицето нагоре.

Играчът с овцете няма право да обръща плочки, които вече са заградени, което както се досещате, дава малки тактически избори за овчарят – дали да побърза да загради само една-две плочки и да не могат да се пипат или да рискува и за няколко хода да загради огромна група, но да даде повече време на овцете да избягат.

Рундът свършва, когато не останат незаградени плочки. Овчарят печели по една точка за всяка заградена плочка, а играчът с овцете за всяка плочка, която си е прибрал. Записвате си точките и си разменяте ролите. След два рунда играта свършва. Точки – победител.

В играта има два вида специални плочки, които ако играчът с овцете обърне се случва нещо. Ако се обърне „коч“, тогава играчът с овцете маха една от вече сложените огради. Ако се обърне „Овчар“, овчарят веднага слага още една сграда.

20160622_221310

Заключение

Te Kuiti е отлична семейна игра за двама и даже перфектен филър за геймъри. Играта е наистина лека, а мемо елементът не е затормозяващ. Според мен можете спокойно да играете и с децата си.

Артът е забавен, а настроението лежерно. Започнах все повече да го ползвам този израз, но наистина, Te Kuiti е една от най-добрите „терасни игри“, които съм срещал. Няма да ви натовари, можете да си лафите, докато играете и няма нужда от чак толкова сериозна концентрация.

Ходовете са повече от светкавични, а цялата игра ще свърши толкова бързо, че след час ще сте забравили, че сте я играли. В този смисъл, да – играта не е зашеметяващо оригинална и няма да усетите разгърната история или дори „Уау“ моменти, но понякога ние търсим нещо малко по-топло и отпускащо.

С други думи, не мога да си кривя душата – Te Kuiti e забравимо, но меко преживяване. И това ми допада.

ПЛЮСОВЕ:

  • Бърз сетъп, бърз геймплей
  • Приятен арт
  • Играта може да се играе с всеки
  • Чудесна „терасна“ игра

МИНУСИ:

  • Поредната вариация на мемо игра, няма нещо особено оригинално

Ако ви харесва как звучи, що не боцнете линка отдолу и не се поровите из сайта на Ludically.

Ludically

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers