четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Super 11 – футбол за деца
Super 11 – футбол за деца

Super 11 – футбол за деца

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

И така, европейското е почти към края си и не можеше и да ме интересува по-малко. С други думи, аз съм от онези хипстъри, които не гледат нещо популярно, за да се правят на интересни.

Въпреки тоталната липса на интерес към гледането, аз съм абсолютен фен на играенето на футбол (въпреки, че не съм го практикувал от доста време), така че това ревю ще бъде разглеждано от гледна точка на човек, който обича този спорт, но на който не му пука за индустрията в сферата.

Това, което ни пердаши в очите още щом отворим кутията са феноменалните компоненти и невероятното отделяне на внимание към всеки детайл – включително и към инсърта на кутията. Всичко си отива в точното място и въпреки количеството качество, нищо не дрънка, ако решите да разнасяте играта надясно-наляво.

85F7D63B-2A77-4F12-B9A73DBDA553F857_W1140_H718

Футболистите представляват бюстове… или по-скоро фланелки на футболисти в класическите за много държави дерби цветове – синьо и червено. Материалът от който са направени е висококачествена пластмаса, която напомня на керамика – мисля, че е същият материал, от който са направени и плочките в Jarl. Вратите са също 3Д, бордът е ясно различим, топката е приятна, но най-изумителното е, че в играта дори се ползва инсърта. Да, предимно за визуален ефект, но и за място, където се поставят картите. Този инсърт представлява два сектора със седалки, върху които се залепят стикери.

Като минахме през очевидно най-големия плюс на играта, нека минем към най-големия минус.

20160623_193647

Геймплея… Добре де, ако гледате към играта по правилен начин, мисля че ще си изкарате страхотно с нея. А правилният начин е да приемете Super 11 като детска игра или като семейна, в най-добрият случай като за игра родител-дете. За жалост играта не работи добре като за възрастни, които са срещали поне една друга настолна игра. Да, Super 11 е бърза и бихте могли да я наречете филър, но както се изрази приятел от компанията, можете просто да хвърлите по един зар и който хвърли повече печели.

С други думи, играта е случайна. Играта е много случайна. Основната механика е следната: В началото на хода си хвърляте един зар и колкото покаже, имате право на толкова действия. Ако хвърлите 6 (S11 символ), тогава правите едно действие и сте пак вие. Да, схващам, по този начин давате шанс за наваксване… но отново се опира до случайност. Ако сте защитник (топката не е във вас), можете да движите футболистите и трябва да се опитате да вземете топката, което всъщност не е сложно. Просто харчите едно действие, ако сте до нападателя с топката и го прескачате заедно с топката. Ако сте Атакуващ, трябва задължително да преместите поне веднъж топката. Иначе можете да движите футболист, да подадете или да стреляте във вратата, ако числото на зара е по-голямо или равно на разстоянието от топката до вратата (дори не можете да препречите пътя на топката със защитник).

20160624_203726

Ако изстрелът стига, тогава двамата играчи хвърлят зара и който хвърли по-високо печели, S11 е автоматичен гол, а при равен печели защитата. Всъщност, едва ли ще стреляте по този начин твърде често.

По терена има разположени 8 символа S11. 4 в едната половина и 4 в другата. По никое време нямате право да окупирате повече от 2 сектора от вашата половина. Когато стигнете в половината на противника и стъпите там с топката, тогава теглите карта „Атака“. Картата може да даде жълт картон на най-близкия противник (готина плочка, която се кликва под футболиста), да даде директно червен, да стреля във вратата и да вкара автоматичен гол, или да стреля във вратата и да накара противника да тегли от тестето „Защита“. Това е единственият начин да се тегли от Защитата.

Цялата игра се опира до добиране на тези ценни S11. Единствената тактика, която открихме е как да опазим и как да се доберем най-бързо до тях. Това всъщност не е особено трудно, защото ако хвърлите от 4 нагоре, вероятността да стигнете без затруднения е огромна. Разстоянията са къси, а и няма нужда да стигате чак до вратата.

20160624_205010

Заключение

Super 11 е страхотна детска игра. Има всичко, което е подходящо за малчуганите – лесни правила, феноменални компоненти и шанс, който да изравнява силите. Ако търсите семейна игра за вашата колекция, мисля че сте в правилния коловоз.

Ако сте обаче геймъри, които търсят нещо различно, предизвикателно, или дори само леко оригинално, но ангажиращо, по-добре слезте на Горна Оряховица и хващайте влака за обратно.

Всичко в играта се опира до късмет. Хвърляне на зар за определяне на действия – късмет. Хвърляне на зарове за определяне на успешен изстрел – късмет. Теглене на карти за определяне на… атака и защита – късмет. Не мога да повярвам, че на компанията им е отнело 3 години за дизайн на тази игра. Компонентите са чудесни, да, но още само в първата ни игра ни дойдоха много идеи за това как може да се промени геймплея, за да стане играта играема. Сигурен съм, че дори докато сте чели ревюто са ви хрумнали две-три идеи. Още във втората ни игра сложихме някое друго домашно правилце, поне да засилим тематичността. Защото едно ще ви кажа – играта не е тематична. Единствените тематични решения са, когато нагласите така футболистите, че да си подадете топката. Но това няма да го правите често, защото блокирането в S11 е почти невъзможно и вероятно почти всеки ход ще движите само един футболист, който да се опита да се добере до знака S11. В играта няма тъчове, аутове, свободни удари, засади… Няма никакво значение дали някой футболист е нападател или защитник. Схващам, играта е направена да бъде смилаема. И тя е. В този смисъл, нямате нужда да разбирате правилата на футбола. Слава на Бога няма да се налага да обяснявате на жена си как работи засадата. И въпреки това ми се щеше в концепцията да имаше малко повече заряд, за да ме грабне.

Все пак! Ако сте хора, които обичат да „модват“ игрите си (а аз познавам такива), мисля, че Super 11 е идеален инструмент. Компонентите са изумителни, тактическото разделение по картата дава възможност за вихрене на въображение. Ако сте пък родител, който търси лека игра за децата си, в която и той може да се включи – мисля че също е идеален избор.

Моите деца, за жалост, са все още твърде малки, а компанията ми не прие с голяма радост Super 11. Съжалявам, колкото и да ми е необясним, аз уважавам три годишния труд на компанията, но играта все пак ме разочарова.

ПЛЮСОВЕ:

  • Феноменални компоненти
  • Перфектна игра за деца
  • Идеален интрумент, за хора, които обичат да модифицират игрите си

МИНУСИ:

  • Липса на тематичност
  • Всичко в играта се опира до късмет

За още информация и видео материали, както и място, от където можете да си купите играта, посетете сайта на производителите.

Super 11

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers