петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Take it Easy! – гениална игра от преди да се родя
Take it Easy! – гениална игра от преди да се родя

Take it Easy! – гениална игра от преди да се родя

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Миналата година чух за пръв път компанията Burley Games. Ето че трета поредна игра се превръща хит в моят дом. След Zambezi и Kamisado, беше време да пробвам и една по-стара тяхна игра – Take it Easy. Имах възможността да получа лимитирано издание, което пристига с малко повече стъф, така че ще обърна неконцентрирано внимание на него малко по-нататък.

Take it Easy е напълно абстрактна игра, в която свързвате тръби. Въпреки, че на пръв поглед всяка плочка има число, не се притеснявайте. Сметките не са сложни.

Цялото приключение завършва за около 15-20 минути независимо от бройката играчи, защото всички играят едновременно… от което можете да си извадите извод, и ще бъдете прави, че това е мултиплейър пасианс.

Не е задължително това да е лошо нещо. Защото…

Обичам пъзелите

pic345747_md

Кутия на нормалното издание.

Това не означава автоматично, че съм добър на тях. Просто ме кефят. Take it Easy си е един вид пъзел, който трябва да се нареди по такъв начин, че да ви донесе максимално точки.

Всеки играч има собствено табло и купчина шестоъгълни плочки. В книжката е описано как да си ги подреди с лицето нагоре, така че да е удобно да се намери всяка плочка много лесно.

Единият от играчите обаче обръща всичките си плочки с лицето надолу и ги бърка. След това на случаен принцип тегли една. Другите намират същата и я слагат на таблото си по различни правила, в зависимост от мода, който играете.

20160312_202237

Мод от лимитираното издание, в който има даже и жокери.

Това продължава, докато всеки не запълни напълно таблото си. В играта има 22 плочки от вид, използват се само 17, така че няма как да знаете, че ще ви се падне някоя конкретна плочка в правилния момент… или изобщо.

Както виждате, всеки играе едни и същи плочки, така че на теория, ако всички правят едно и също ще свършат по един и същи начин. Това би било глупаво и неоптимално обаче, така че не виждам защо някой би го направил.

20160312_202848

Целта на играта е да нареждате тръби от еднакъв цвят в един ред. Всяка плочка съдържа три тръби от различен цвят. В края на играта се гледат кой колко успешни свързвания на два края има и всяка плочка от успешно свързване се умножава по числото, което е на съответния цвят на тръбата.

И… това е играта.

Или по-скоро не.

В играта има различни варианти, като аз препоръчвам да играете винаги с варианта Слънце и Луна. Всяка плочка има изразено слънце или луна и когато се налага да слагате плочка със Слънце, то тя трябва да бъде сложена до друга такава. За Луната важи същото.

Това придава допълнително ниво тактическо мислене, тъй като трябва да се опитате винаги плочките ви да имат откритие. В противен случай се поставяте в опасност от липса на избор.

Вместо да точа локуми ще ви споделя защо бихте искали да си вземете лимитираното издание, ако имате избор.

Безкрайна игра!

20160312_202840

Кутия от лимитираното издание.

Освен, че базовата игра ви предоставя стотици часове разнообразие, лимитираното издание от 1000 бройки ви дава възможност за две игри в едно. Тя пристига с двустранни табла. От едната страна е стандартното табло, а от  другата страна има поле, разположено по различен начин с няколко допълнителни символа. Това табло, освен, че е по-разчупено, предлага възможност за оооще повече модове. Някои от тях използват специалните полета по таблото, други ви позволяват да имате повече контрол при слагането на плочките, както и да комбинирате различни вариации.

20160312_201336

Заключение

Нищо не очаквах от Take it Easy, но Burley Games за пореден път доказаха, че правят стабилни и изпипани игри. Take it Easy е пъзел пасианс за от 1 до 6 човека. Да, можете да играете сам и да се борите за рекорд, но играта е достатъчно добра и с повече хора, на които можете да им натриете носа с вашата гениалност. Все пак всички играете с едни и същи плочки.

Играта е хитра и бърза, и предлага огромна преиграваемост с всичките си вариации и модове. Това е абстрактно занимание, което можете да играете и с негеймъри. Въпреки пъзел натурата си, не мисля, че води до тежка форма на аналитична парализа.

Играта е от 1983-та година. Една година преди аз да се родя! По това време тук са играли Не се сърди човече! Радвам се, че толкова години Burley са поддържали това бижу. От тогава насам тя е печелила редица конкурси, а през 1994-та дори е номинирана за Spiel de Jahres. 

Ако трябва да се хвана за нещо, което не харесвам в играта, това определено би било името. Схващам, че играта няма тема и измисляне на име на такъв продукт е трудно начинание, но Take It Easy сякаш няма абсолютно никаква връзка с геймплея. По-добре да я бяха кръстили с нещо абстрактно и без значение, или пък нещо твърде абсурдно от типа на „ „Гнетен тубоцвет“, „Бурно цифротръбие“ или „Тръби от ада“… Хм… май Take it Easy не е толкова лошо.

ПЛЮСОВЕ:

  • Бърз геймплей
  • Достъпни правила
  • Различни модове и вариации
  • Безкрайна преиграваемост

МИНУСИ:

  • Глупаво име
  • Никакво взаимодействие между играчите

Препоръчвам ви да разгледате подробно сайта на Burley Games и да прецените дали ще си харесате нещо.  Да, някои неща може на вънешен вид да не изглеждат впечатляващо, но ви гарантирам тяхното качество.

Burley Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers