петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Stockpile – изкусурената игра с акции
Stockpile – изкусурената игра с акции

Stockpile – изкусурената игра с акции

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Както и името предполага, това е игра с акции. Не, не бягайте далеч, както и аз бягах, когато за пръв път играта се появи на пазара. Това не е просто игра с акции. Това е ИГРАТА с акции! Това е най-чистата, най-фокусирана и най-тематична игра с акции… май не направим положението по-добре.

Да, за хората, които не си падат по такъв тип игри , това е изключително труден „пич“. Но, понеже аз съм пич, ще се опитам да я пробутам и на тях, защото, повярвайте ми, ще ви се наложи да им я пробутвате. НО! Веднъж щом изиграят няколко хода ще осъзнаят динамиката и оригиналността на този безкрайно интерактивна настолен симулатор.

Stockpile е от онези игри, които като сложиш на масата всички ще очакват да обяснявате дълго правила. Но след 5 минути, когато млъкнете, все някой ще се обади – Чакай, чакай, само това ли е?

Stockpile няма нужда от много правила. Тя е толкова добре изпипана и подрязана, че най-правилния и технологичен термин за нея, който успях да открия в речника е – „изкусурена“.

Всичко в играта се върти около акциите. А то всъщност, това „всичко“ не е кой знае колко. Какво му е сложното на акциите – Купуваш, когато са на ниска цена и продаваш, когато са на висока.

Stockpile пристига с двустранна дъска. И двете показват едни и същи шест компании, в които ще инвестирате. Разликата е, че от едната страна акциите на тези компании падат и се вдигат идентично, докато от другата страна, всяка една компания има своите специфики – някои са много рискови (бързо фалират, но бързо процъфтяват), други са сравнително стабилни и предвидими, а трети пък изплащат дивиденти.

Във всичките ми игри, аз съм играл само борда с различния тип компании, защото… ами защото алтернативата звучи скучно.

Целта на играта е очевидна за тази тема – да събирате пари. Който има най-много в края на играта (след определен брой ходове), печели.

Парите се печелят по няколко начина, но основните два, които ще ви наливат зелено са следните. Единият е да продавате акции от джоба си, когато дойде този момент от хода, а другият е да събирате определени акции, защото в края на играта се гледа мнозинство от всеки цвят. Който има най-много от вид, печели солидна пачка. След това, можете да продаде акциите на цената, която пазара предлага в този момент.

Това с мнозинството е доста тънък момент, защото вероятно в края на играта няма да ви е най-изгодния момент за продажба на акциите и бихте искали да не изпускате компаниите, когато са във вихъра си. Освен това, по всяко време на играта някоя компания може да фалира и да загубите всички нейни акции. Така че бихте искали да пазите оптимално малко акции. Това става със следене на противниците си от близо. Важно е да знаете какво купуват и какво продават във всеки един момент, за да можете да ги минете точно с една акция.

В играта има три основни момента, за които трябва да внимавате.

 • Как ще се промени пазара в края на хода
 • Колко пари сте готови да дадете за купуване на акции
 • Колко ще изпитате късмета си с това дали да продавате или да пазите акции преди да се раздвижи пазара

Има шест карти, които показват шестте компании. Освен това има шест карти, които показват различна промяна на компанита. Някои показват покачване, някои сваляне, а една изплаща дивиденти. В началото на всеки ход тези две тестета се разбъркват отделно и се слага по една карта от двете върху дъската. След това се раздава и по един комплект на всеки от играчите.

Така всеки има информация за две компании. Остават още цели 4 комплекта, за които имате бегла дедуктивна представа, спрямо останалите възможности, но ако следите внимателно действията на опонентите си, това може да издаде изключително важна информация. Например – ако видите, че някой е готов да изхвърли през прозореца кофа с пари за уж безлична компания, явно нещо ще се случи. Или пък ако видите, че друг панически продава акции от компания, която изглежда стабилна, очевидно трябва да го последвате… или не е толкова очевидно?

Да, в играта има известна доза блъф и дедукция, но често тези неща се опират до реда, по който играят играчите. В повечето случаи е най-добре да сте последни – да видите кой къде и колко залага, както и кой какво и колко продава.

Как става купуването на акции? Всъщност, това е доста вълнуваща и може би най-напрегнатата част от играта. За целта помага интуитивна механика за наддаване.

На борда, както виждате от снимките, има нарисувани пет полета. Всяко поле е с трак с покачващи се стойности. Под всяко поле се слага по една случайна карта. След това, един по един, играчите теглят две карти и трябва да ги сложат под което си искат поле. Може и двете карти да са под едно поле, но може и да са в различни полета. Врътката тук е, че едната карта я слагат с лицето нагоре, а другата с лицето надолу. Така, когато всички са сложили картите, малко по-малко от половината карти пред вас ще бъдат неизвестни.

И какво толкова, нали са акции? Все ще свършат работа.

Да, ама съвсем не. Има няколко вида карти. Едните са акции от различните цветове, други са такива, които влияят на пазара (вдигат или свалят стойността на акциите от която си изберете компания), трети изплащат дивиденти, а последният вид са такси. Просто трябва да платите пари. Така че къде поставяте картите е от критично значение не само, заради блъфа, с който се опитвате да надлъжете опонентите си, но и заради това как искате да си нагласите картите, преди да платите за тях.

Наддаването е просто. Слагате фигурката си върху някой трак. Ако вече там има някого, трябва да я сложите на което и да е предно поле – тоест, да сте готови да платите повече (или да блъфирате повече). Когато сложите на повече, тогава другият играч си взема фигурката и на своя ход трябва пак да я сложи някъде. И така наддавате, докато всеки играч е взел по една купчинка с карти.

Понякога вземате не толкова добра купчинка за 20 пари, друг път вземате нелоша купчинка напълно безплатно. Всичко зависи как се надигравате един друг.

Малко по-късно имате шанс да продавате акциите си, и както вече обясних, редът по който го правите има огромно значение.

Чак след това всеки обръща комплектите си (компания плюс движение на стойност на акции) и всички тракове се нагласят според тях. Ако дадена компания фалира (стигне най-вляво), всички губят акциите си от тази компания. Ако влезе в разцвет (стигне най-вдясно), тогава всеки има възможност да покаже акциите си от тази компания и да ги премести на друго, по-специално място. От сега нататък всяка акция на това място е двойно по-добра. Ако я продавате, я продавате на двойна цена, а ако я пазите за края – се брои за две.

Има още няколко хитрини в играта, в които няма да навлизам и въпреки, че на хартия правилата изглеждат много, наистина, всичко в Stockpile се крепи на динамика и плавни, интуитивни действия. Точно заради това и правилата се обясняват лесно.

Това, което превръща играта от чудесна в страхотна обаче са специалните роли! Това са класически роли с умения, като тук са се спрели на известни личности, като фейсбукчията, микромекия, перуката с ако под нея и няколко други. Всяко едно от умения е прекрасно „счупено“. Джъст дъ уей ай лайк ит!

И не просто уменията са толкова силни, че на другите винаги изглеждат по-силни. Те толкова влияят на целия геймплей, че оформят цялостния стил и начин на игра на останалите. За да бъда по-конкретен = една от ролите превръща таксите (картите, които ви карат да плащате, когато ги купите) в точно обратното. Когато вземате такава, вместо вие да плащате, на вас ви плащат. Тоест, ако има такъв играч в играта, не е добре да трупате на едно и също място такси, което значи, че цялата стратегия на всички се променя. Има друг пък, който ви позволява да гледате комплекта от скрити карти на друг играч, което значи, че един на масата ще има повече информация и всяко негово действие ще бъде два пъти по-важно за следене.

Когато комбинирате няколко такива умения на масата… пф… майндблоун.

Ша скоча! Чесно.

Заключение

Stockpile e гениална игра. Нека не си кривя душата. Гениална е в нейната простота и „елегантност“. Елегантност от динамични, гладки и напълно плавни механики, които превръщат цялото преживяване във водна пързалка с добре прикрити сглобки (не като онези, в които винаги ви се закача банския).

Това е най-чистата тематична форма на игра с акции и работи отлично, въпреки, че си мислих, че не си падам по тези игри. С други думи, темата не трябва да ви плаши. Играта е пълна с блъф, дедукция, интеракция и постоянно напрежение, които се събират в перфектните рамки на 40-50 минути!

Всяка една на Stockpile ще бъде напълно различна. И това не се дължи само на безпардонно счупените роли в играта. Целият геймплей в играта се основава на взаимодействие и покер надлъгване между играчите. Така че Stockpile може да се нарече социална игра с правила просто за оправдание.

ПЛЮСОВЕ:

 • Тематични и интуитивни правила
 • Елегантен геймплей
 • Вълнуващи счупени умения
 • Постоянно взаимодействие между играчите
 • Геймплеят е точно толкова дълъг, колкото трябва
 • Дори и хората, които не обичат игри с акции биха я харесали

МИНУСИ:

 • Е, може би не всички
 • Някои колеги имат съмнения за баланса на уменията
 • Понякога ще ви се наложи насила да направите хубост

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers