четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » ПРЕВЮ: Elemenz – на лов за Yahtzee
ПРЕВЮ: Elemenz – на лов за Yahtzee

ПРЕВЮ: Elemenz – на лов за Yahtzee

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Отдавна не бях правил превю на игра, а по принцип не обичам. Споделям това, защото Elemenz ми направи отлично впечатление, когато я разучвах онлайн. Всъщност, направо си нямах търпение да тествам игричката. Приличаше ми на лека и бърза семейна игра със зарове, тип Yahtzee. Да, може и да ви отегчава поредното такова заглавие, но аз винаги се вълнувам от тракането на зарове, търкалянето по масата , събуждането на децата от силния шум и прекарването на остатъка от вечерта в успокояване и четене на приказки.

Всъщност, по-скоро… „ловувам“ Yahtzee игри. Играл съм тонове такива и все още не съм изпраскал между челото перфектния улов. Винаги в далечината изглеждат като нещо тлъсто и изящно, а като го шибна и се приближа, виждам, че е поредния спаружен хамстер.

Честно да си призная, до немалка степен, случаят с Elemenz е подобен. Играта пристига с прилични компоненти като за прототип, които няма смисъл да обсъждам, защото дори още не е тръгнал кикстартъра на играта.

Вътре можете да откриете най-различни табла, торбичка с токъни и обичайното за такъв тип – специално направени за играта зарове.

Както във всички подобни „мятанки“, и тук са се опитали да лепнат някаква тема. Още като видите видовете зарове – земя, въздух, вода, огън веднага ще се насочите към някакви езотерики или капитан Планета. И бихте били прави, но само ако бяхте прави.

Всъщност, играта се развива в някаква далечна планета и играчите влизат в ролята на шамани от различни извънземни раси, които искат да плячкосат ресурсите. Те се борят за контрол над гигамигамегагега мощния ресурс Z, откъдето идва и името на играта (а вие си помислихте, че е просто малоумна игра на жаргон, а?! Засрамете се!).

С други думи – да, хвърляте зарчета и търсите иконки.

Играта пристига с два мода – единият е за от три до четири играчи, а другия е дуел за двама. Играх и двата и честно казано, дуелният вариант изобщо не ме впечатли.

Да, той използва напълно свои механики и цели, но е странно, че той отнема повече време, отколкото варианта с повече играчи. Причината вероятно се крие в това, че има доста възможности да си пречите с опонента, което може да зацикли геймплея в един момент.

В дуелния вариант, всеки играч започва само с няколко зара от своя цвят и целта му е да хвърли определени символи, които да „заключи“ на определени места в своя кула. За целта обаче ще му трябват мнооого зарове, защото заключените не могат да се ползват.

Когато хвърляте зарове по време на хода си, вие спазвате класическото Yahtzee правило – имате право на повторни две хвърляния, докато не останете с това, което имате.

Заровете имат различни символи, които отговарят на различни умения по борда ви. Като съберете нужните символи, можете да направите най-различни неща, като да откраднете чужд зар, да си вземете зар, да накарате другия играч да загуби зар… да, май не са чак толкова различни.

Като цяло – дуелът не беше най-впечатляващата част от Elemenz.

То… не че другата беше особено впечатляваща, но поне постига това, което цели – бърза и конфротационна игра с безкрайно директно взаимодействие. Всъщност си е доста крайно, де. Цялото приключение свършва за не повече от 15 минути.

Всеки играч взема всичките зарове от неговия цвят. Разликата в заровете е, че всеки има допълнителна иконка от неговия вид.

Когато ви е хода пак хвърляте заровете стил Yahtzee и търсите иконки за умения. Целта ви тук обаче е да „унищожите“ опонентите си. Уменията ви обикновено са свързани с това – да правите щети. За всяка щета, конкретните играчи трябва да махат зарове.

С други думи – заровете ви са както силата, така и живота. Печели този, който остане последен.

Освен стандартните умения, всеки играч получава и допълнително табло, където ще слагате токънчета с бонус умения. Тези бонус умения се теглят на случаен принцип от торбичка, ако сложите необходимите зарове за това. Бонусите са няколко вида – дават допълнителни зарове, предпазват от щети, дават ви допълнително хвърляне и подобни неща.

И… разбира се, като всеки подобен тип игри, и тук има негативни страни от заровете, които ако хвърлите ви свършва хода. Тук, хитрото обаче е, че тези страни са както лоши, така и добри.

Всеки символ Z се брои за жокер, но ако хвърлите три такива, тогава ви свършва моментално хода. Тематично – силният гигамигамегагега ресурса Z e нестабилен и опасен.

Заключение

ElemenZ е интересна врътка на стандартните Yahtzee игри и въпреки, че не предлага кой знае какви оригинални неща, се откроява с някои дребни хитринки.

Най-различното от класическите игри със зарове е, че ElemenZ е интерактивна… и то доста. Тя е до толкова интерактивна, че направо си е агресивна, което всъщност може да отблъсне феновете на заровете, които са свикнали със соло стила на класиците в жанра.

Освен това ElemenZ e светкавично бърза, така че можете да разцъкате няколко игри поред. Защото да, има момента „Чакай… това ли беше?“.

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила
  • Бърз геймплей
  • Постоянно взаимодействие
  • Два напълно различни начина на игра

МИНУСИ:

  • Нищо кой знае колко оригинално
  • Постоянното взаимодействие е доста агресивно

Играта все още не е потърсила парите ви, но ако имате излишни, можете да проверите в сайта на производителите дали да си ги кътате, докато му дойде времето.

Bad Cat Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers