неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Steam Rollers – Roll and Write за маниаци
Steam Rollers – Roll and Write за маниаци

Steam Rollers – Roll and Write за маниаци

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Roll and Write игрите обикновено са дребни филърчета, с които запълвате времето си и забравяте, че някога сте играли. Наскоро правих ревю на Penny Papers поредицата.

Всъщност тази година се появяват адски много roll and write, което е абсолютно неразбираемо за мен. Коцепцията е стара и вече съвсем неоригинална. Не знам защо някой реши, че това е модерно.

Тази година се очакват още купища такива и доста от тях ще минат през нашите ръце, така че очаквайте към края на годината да съм „Пф… още една“.

Steam Rollers е малко по-различно животно. В основата си е класическа игра от този тип, но в геймплея са заложени концепции и механики, типични за по-сериозни евро игри.

Ако мога да бъда по-точен – Steam Rollers е средно тежка евро игра с рисуване на релси върху лично табло.

За да бъда още по-конкретен, ще кажа, че това е игра тип „pick up and deliver”, или както аз ги наричан „Земи-и-донеси“.

Земи-и-донеси не е най-обичаната механика, както от мен, така и от повече ми познати, но Steam Rollers се оказа хит дори сред хейтъри като нас.

Това се крие във факта, че играта е както тактическа, така и стратегическа. С други думи – добре е да прецените какво да направите, да оптимизирате хода си, но също така трябва да имате план от самото начало, който да се опитвате да следвате, за да сте успешни.

Всеки играч получава шарено листче, което е еднакво за всеки. Освен това, в средата на масата се слага борд, който е копие на въпросните листчета. Добре е да си завъртите така листчетата, че да са аналогични на борда, защото върху този борд ще се слагат стоките за пренос, а върху листчетата ще рисувате влаковете, които ги разнасят.

Основната цел е да свързвате различни градове върху вашия борд, след което да прехвърляте ресурси от един град до друг. Ето и врътката обаче. Всеки град иска определен ресурс, а ресурсите бързо свършват, така че вие се състезавате с останалите играчи.

Освен това, в Steam Rollers има и известна доза „пушурлък“, защото през колкото дребни селища минете (има и такива по картата) преди да сте занесли ресурса, толкова повече точки ще вземете. С други думи – бихте искали да правите дълги и завъртяни пътища, но ако се забавите, ще ви отмъкнат ресурса.

Дотук е Steam-a. А къде са Rollers-ите?

Еми, като всяка Roll and write игра, и в тази има зарчета. Заровете са два вида. Няколко стандартни шест стенни и един уникален, който ви казва какъв вид релси може да рисувате, извинете – строите, този ход. След като един играч метне всички зарове, тогава всеки, един по един си избира зарче.

Числото на зара показва какво и къде можете да вършите работа този ход. Листчетата са разделени на части, а частите отговарят на определен зар. Освен това можете да си ъпгрейдвате локомотива, както и да си вземате специални умения от пазар с такива.

Опции имате много, но ако някой ви отмъкне зара, можете да го изритате от вас. Имате специално разшрение от мен. Ако някой пита – Дян тъй казА.

Играта пристига и с „модове“, защото така вече модерно компаниите да си наричат част от игрите, с които така или иначе винаги ще играете. Първото, и задължително, са договорите, които ще изпълнявате – Ако сте събрали нужните ресурси ще можете да вземете още точки. Това ви дава насоченост и още една причина да мразите вашия приятел, който точно преди 4 минути ви взе идеалния зар.

Второто нещо, и абсолютно задължително, са началните специални умения, които може и да са дребни, но няма причина да играете без тях.

Третото нещо, което странно защо и то е абсолютно задължително, е качването на трудността. Не виждам причина да играете на най-лесното, освен ако не сте женчовци.

Трудностите тук са за всички и не правят играта непременно по-трудна, а мааалко по-бавна, но по-интересна и по-уникална.

Колкото по-трудна си правите играта, толкова по-голяма планина добавяте на листчетата си, която трябва да заобикаляте.

Заключение

Steam Rollers е различна Roll and Write игра. Това не е нещо за лежерните и неангажирани играчи. Това си е геймърска игра и то поне със средна тежест. Тук вие започвате в почти sandbox позиция и в началото количеството избори и информация могат да ви дойдат в повече. Ако сте опитен играч обаче, ще можете да прецените стратегия и да я следвате постоянно… освен ако тоя идиот, който все ви взема заровете не реши да ви дойде отново на гости, въпреки че вие изрично сте му забранили да доближава вашия квартал.

Съветвам ви да не разглеждате играта като късметлийска лека игричка, в която си рисувате релси, а като евро игра за маниаци, която свършва за около час. С други думи – одобрявам. Щот съм маниак.

ПЛЮСОВЕ:

  • Изненадваща дълбочина
  • Тактически и стратегически избори
  • Късметът не е толкова голям, като за игра със зарове
  • Възможност за хейт драфт

МИНУСИ:

  • Артът по листчетата е скучен
  • Началните умения са скучни

Ако и вие сте маниаци, що не вземете да кликнете на линка отдолу и да разгледате още по-подробно играта в сайта на нашите партньори. Те също си имат статия за играта. Инфо да искаш.

Купи или прочети за: Steam Rollers

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers