петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Rising 5: Runes of Asteros – „Ап хейтърите да мрат… „
Rising 5: Runes of Asteros – „Ап хейтърите да мрат… „

Rising 5: Runes of Asteros – „Ап хейтърите да мрат… „

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Дълго време отлагах това ревю, защото знаех колко трудно може да се обясни тази игра. Причините са две – темата е по-особена от японско шоу с олио и пилешки пера, а геймплеят е толкова специфичен, че е по-добре да ви обясня сюжета на Мортал Комбат.

С други думи, ще се опитам да бъда колкото се може по-лаконичен, за да не се овъртоля сам в празни приказки, които и аз няма да схвана.

Основната концепция на Rising 5 е следната – това е кооперативна игра, в която няколко човека решават общ пъзел, като ползват задължителна апликация за телефона.

Да, аналоговите нацисти веднага са готови да извадят факлите, като чуят израза „задължителна апликация“. Почти с насмешка, създателите на играта са вкарали абсурден вариант, в който тези настолни амиши биха могли да се самобичуват с абсурдния вариант, в който един играч няма да играе, а само ще следи тайната информация в играта.

Честно казано, не съм срещал такъв геймърски мазохизъм от ерата на Сегите в деветдесетте.

Така че – използвайте си апа. Ако имате пари да си купувате настолни игри, предполагам имате пари и за смартфон, понеже цените вече почти са се изравнили.

Темата в Rising 5 е шантава. Почти толкова, колкото в Chaosmos… но не ЧАК толкова. И все пак, ако трябва да синтезирам в нещо, което наподобява елементарно обяснение, нека ви го кажа така – Вие сте група добри извънземни, които се опитват да се предпазят от лошите извънземни. И някъде там в историята са намесени едни руни, които трябва да подредите в определен ред, за да си оправите космическия кармичен баланс или някаква такава подобна мангалогична шашма.

Апликацията на телефона ви знае в какъв ред да наредите токъни на борд в средата на масата, като по време на игра, вие ще събирате информация и улики, които чрез дедукция ще можете да сведете до логика за точната подредба.

Играта и без това е доста проста, въпреки изкрейзелата тема, така че ако беше само пъзела, щеше да е странна тази голяма кутия. Така че освен този пъзел има и други шмекерии.

Всички играчи контролират няколко персонажа, като използват карти. Всеки от тези персонажи има специално умение и може да ходи по разни места по борда, където да събира благинки или да се бие с разни кофти шматки.

Кофти шматките са, ами кофти, защото колкото по-дълго стоят нешамаросани, толкова по-голям шанс има играта да свърши със срамна загуба. В играта има трак с време, който се движи надолу, ако не биете лошите, но има начини да се връща нагоре.

Има синергия между персонажите и различни пъзеловидни правилни начини, по които да се ползват, така че ще трябва пълно коопериране, за да можете да се справите с играта. Да, това е класическа кооперативна игра и е твърде възможно да има алфа играч, но ако не беше странната тема и завъртяните тук-там правила, щях да я вадя по-често, защото играта е доста елементарна, щом осъзнаете какво се случва.

Заключение

Rising 5 е интересна игра. Да, не е най-оригиналната на света, но използването на апликацията готино забързва интуитивния геймплей. Странно е да казвам „интуитивен“, защото темата е особена, а и геймплеят изисква малко мозъчен лоудинг за схващане, но веднъж щом запалите гънките, двигателят ви бързо ще смени предавките.

Общо взето, играта награждава повторните игри… до един момент. Rising 5 може да идва в голяма кутия, но не е „голяма игра“. Това е малка и кратка кооперативна игра, която за съжаление след няколко игри ще ви се струва леко повтаряема. Не виждам причина да не си я задържите обаче, ако смятате да я вадите не повече от веднъж-два пъти в месеца. Сладка е, а ако си падате по шантавите теми, както АЗ, съм с две ръце ЗА.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотен арт
  • Шантава тема
  • Бърз и интуитивен геймплей… щом веднъж го схванете

МИНУСИ:

  • Шантавата тема може да превърне играта в абстрактна
  • Геймплеят трудно се обяснява
  • Играта може да се усеща една и съща след няколко игри
  • Апликацията не работи добре на кофти светлина
  • Класическа доза алфа синдром, прилична на повечето кооперативни игри

Ако ви кефи как звучи това чудо, влезте в сайта на нашите готини партньори от Pikko Games  и решете дали бихте искали да си купите играта. Споко, няма директно да плащате, ако натиснете бутона.

Купи: Rising 5: Runes of Asteros

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers