неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Steam Park – 3Д лунапаркове с роботи. Това е.
Steam Park – 3Д лунапаркове с роботи. Това е.

Steam Park – 3Д лунапаркове с роботи. Това е.

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди две години играх Steam Park веднъж-два пъти, но не ми направи особено впечатление. Скоро имах възможност да го направя отново, основно заради разширенията, от които толкова се нуждаеше играта. За тях обаче няма да говоря сега, но ако чекнете сайта ни след няколко дена ще си побъбрим пак.

Както виждате от заглавието, това е игра в steam punk свят, в който всеки играч си строи свой лунапарк… за роботи. Роботите ви носят много пари, но и дори повече мръсотия. Целта е след определен брой ходове да сте натрупали купища пари и едновременно с това да сте изринали купищата ви боклук, който,повярвайте ми, най-вероятно ще ви е затрупал.

Арт дизайна и илюстрациите в играта са просто разкош, благодарение на които играта завива от опасния завой на „твърде сериозно приемащите се”. Дори самата книжка е изпълнена с хумор и самоирония. Геймплеят е достъпен и е възможно да подкарате играта само 20-30 минути след като я отворите (разбира се, за целта ви е нужно количество английски език).

Целта на играчите е да строят прекрасни 3Д атракциони и да привличат роботи, които да се качват върху тях. Освен това в парка си, всеки играч ще слага най-различни бутки – дали ще са с охрана или пък тоалетни, вие ще решавате какво да си купите. Тези бутки дават специални умения на играчите.

В играта има елемент на бързина и наблюдателност, тъй като действията се извършват благодарение на зарове, които се хвърлят в реално време.

Всеки играч има 6 зара, чиито страни позволяват различни действия. Всички играчи хвърлят едновременно заровете и си запазват колкото и които искат зарове. След това другите си ги хвърлят наново. И така, докато някой не си хареса всичките шест.

Добре е да бързате, защото първият, който си „заключи” заровете получва най-добър бонус, а последният получава скофтяване, или както е в случая – боклук.

Със заровете можете да купувате атракциони, бутки, да разширявате парка си, да чистите боклуци, да изпълнявате мисии или да привличате роботи.

Атракционите са в три размера – малки (с място за един робот), средни (с място за два робота) и дълги (с място за три робота), като всеки комплект от три такива е в различен цвят. Когато привличате роботи, вкарвате в торбичка толкова роботи, колкото символи с роботи имате по заровете, след което теглите толкова от тази торбичка. С други думи, вие увеличавате шансовете си да изтеглите определен тип роботи, но никога не сте сигурни какво ще дръпнете. Роботите са с различен цвят, който отговаря на цветовете на атракционите. Целта е да си вкарвате роботите по тези атракциони.

За всеки робот в края на хода печелите по 3 пари и трупате по един боклук.

Каква е цялата тая работа с боклука?!

Почти всичко в играта ви трупа боклук. Дори повечето символи по заровете ви го дават. Имате шансове да чистите боклук по време на играта и ТРЯБВА да се възползвате от тях, защото в края на играта ще трябва да плащате пари за всеки боклук, който има в парка ви. И нека ви кажа, цената е НЕПРОСТИТЕЛНА! Дори има възможност тотално да излезете от играта, ако не сте се грижили за хигиената на сметището, което вие най-вероятно наричате лунапарк.

Ако само това беше играта, Steam Park би била леко постна. За щастие обаче всеки играч има мисии, които може да изпълнява всеки ход… и за нещастие.

Тези карти ви дават насоченост към определени неща от типа (определен цвят роботи в парка, определен брой бутки, определен брой празни места, определени зарове, които сте хвърлили този ход), но едновременно с това тикват играта в изключително сериозна купчина от късмет. Понеже няма действие, с което да теглите карти, а просто запълвате ръката си всеки ход, това означава, че не полагате кой знае какви усилия за изпълняване на мисия, която и може да се е получила автоматично, без да сте правили нищо. От друга страна може да имате мисии, които са практически невъзможни, но пък няма начин да ги разкарате от ръката си.

С други думи – готина и нужна идея, не съвсем балансирано изпълнение.

Заключение

Steam Park е отлична семейна игра. Компонентите, арт дизайна и илюстрациите са свежарски, геймплеят е лесен за разбиране и визуалното усещане в края на играта, което ще получите от уникално построения ви 3Д парк е наистина страхотно.

Играта има сериозен проблем с късмет, който може би с малко домашни правила може да се поукроти. Освен това играта не е чак толкова разнообразна, че да можете да я играете и пак, и пак. И въпреки това, ако сте от хората, които имат десетки и десетки игри, Steam Park е достойно запълване на колекцията ви, което е съвсем прилично за сваляне от рафта на всеки месец-два.

ПЛЮСОВЕ:

  • Разкошен арт дизайн и илюстрации
  • 3Д компоненти
  • Лесни правила
  • Играе се за под час

МИНУСИ:

  • Гигантски проблем с късмета от мисиите
  • Недостатъчно разнообразие (може би разширенията ще помогнат?)

Играта се намира и в България, но за да бъда напълно толерантен и политически коректен, ей ви препратка към сайта на производителите.

Horrible Games

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers