неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Steam Park: Play Dirty – остърга ли ръждата на роботите?
Steam Park: Play Dirty – остърга ли ръждата на роботите?

Steam Park: Play Dirty – остърга ли ръждата на роботите?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди няколко дена говорих за базовата игра, затова ако не сте чели моето мнение и основни оплаквания относно иначе нелошата семейна игра, баш сега му е времето.

Ревю: Steam Park

Главното ми мрънкане за Steam Park беше липсата на разнообразие, защото само след няколко игри, вероятно преживяването ще започне да ви се повтаря. Не знам дали заради това, но Horrible Games пуснаха разширение на играта… само три години по-късно. Въпреки че е странно да се публикува разширение за игра, която няма ново издаване и не се планира такова (лично те ми го казаха), все пак идеята, че може да се развие огромен потенциал ме зарадва. Дали това разширение оправи проблемите на играта?

Play Dirty е от класическите „модулни” разширения, които можете да вкарвате по един-два модула на игра, или както е в 90 процента от случаите – просто бухате всичко вътре.

Модул 1 – Компоненти за пети играч

Не знам кой имаше нужда от това, тъй като за мен играта едва се пласираше и за четирима, тъй като беше на границата да е твърде дълга за това, което е. Така че, нот фор ми, ама вие си знаете.

Модул 2 – Нови атракциони

Всъщност,това са „жокер” атракциони, които просто залепвате до старите такива и вкарват допълнителни правила. Върху тях лесно можете да слагате роботи, но това може да ви излезе скъпо.

Не съм сигурен, че мога да ви препоръчам тези атракциони за първа игра, тъй като добавят правила, които в началото ще ви объркат. Въпреки това, ако сте геймъри, защо пък не – свиква се. Добавят ли нещо кой знае какво към играта обаче? Мне. Не мисля.

Модул 3 – Управители на парка

Това е модулът, който променя най-много играта. В началото на играта избирате един от шест управителя, който тотално сменя някое основно правило на играта. Да го кажа така. Един от тези управители спира хвърлянето на зарове, като всеки просто си избира един по един заровете – с други думи, играта се превръща в машина за оптимизация. Има още пет подобни.

Този модул е наистина свеж, но не го препоръчвам за първите ви една-две игри. Добре е да посвикнете с базовите правила, преди да започнете да ги чупите.

Модул 4 – Шпионски зарoве

Всеки играч получава по един допълнителен черен зар, който се мята стандартно, заедно с останалите зарове. Той е почти идентичен на останалите, но винаги е добре да имате още едно бонус действие. За да го ползвате обаче трябва да платите четири кинта. Или! Или да следите какво хвърлят опонентите си. За всеки зар на опонентите ви вляво и вдясно, който показва същото като черния ви зар, вие сваляте една пара от цената.

Това е механика, която цели да създаде малко изкуствено взаимоотношение между играчите. Въпреки че до някъде успява, мисля, че цената на зара е твърде малка. От друга стана и без това хвърляте сума ти пари за мръсотия, така че може и да са го преценили добре хората. Просто за мен това Ю“шпионстване“ не беше особено напрегнато. НО! Определено ми харесва опцията да имам още едно действие за ход, което не забавя чак толкова играта.

Модул 5 – Пет допълнителни бутки

Това е най-добрият модул, според мен! С тези пет бутки, вече стават общо десет и в началото на играта на случаен принцип избирате само пет, които да мушнете в играта. Това не просто дава разнообразие, но създава комбинация между уменията на бутките, които дори е възможно да ви създадат нещо като мини „двигател”. Дали обаче е достатъчно да вдъхне нов живот на Steam Park?

Дали всъщност всичките тези модули могат да дефибрилират една игра, която въпреки, че не е лоша, се държи едва-едва на последни издихания?

Не

Заключение

Steam Park: Play Dirty поосвежава леко зеления мъх на Steam Park, но за съжаление не прави нищо революционно. Всички модули са интересни и за фенове на играта, те биха били метално канче студена селска вода от помпата, но за съжаление уикенда е кратък и скоро ще трябва да се връщате към химическото си ежедневие.

С други думи, Play Dirty ме зарадва за момент с потенциал, но ме остави да желая още. Всичко, което разширението прави е да добави няколко малки детайли тук и там, което не е лошо само по себе си, но очаквах в кутията да има нещо смело, нещо силно, нещо различно. Абе… очаквах събуждащ контрастен душ. Вместо това получих леко хладка вода, която не само, че не оправи схващането във врата ми, но дори не ме и отпусна.

Добре. Ще направя следния извод, за да ме разберете правилно. Ако сте абсолютни фенове на играта, трябва да си вземете това разширение, ще ви поосвежи геймплея. Ако не харесвате Steam Park, Play Dirty няма да ви промени мнението. Ако пък сте били фенове на Steam Park и вече играта ви е поомръзнала… не мисля, че Play Dirty ще разпали старата любов.

ПЛЮСОВЕ:

  • Пет напълно различни модула
  • Комбинативност между различните умения на бутките
  • Нови правила всяка игра

МИНУСИ:

  • Никога не бих играл играта с пет човека
  • Не достатъчно смело разширение

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers