четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Start 11! – Райнър Книция – докато си почива
Start 11! – Райнър Книция – докато си почива

Start 11! – Райнър Книция – докато си почива

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Доктор Книция е кралят на настолните игри. И под краля, имам предвид „Дъ Кинг“, и под „Дъ Кинг“, имам предвид „Кинг“, а под „Кинг“ имам предвид, че Книция е аналогията на Стивън Кинг в настолните игри.

Дизайнерът изкарва толкова много игри годишни, че вече големите му заглавия са потопени в множество малки и незапомнящи се игрички, част от които е и Start 11.

Когато играх за пръв път играта дори не погледнах името на дизайнера. Смятах, че това е поредната детска игра на Равенсбургер. Всъщност, дори и не погледнах възрастовата граница. След като я играх два пъти с големия ми, още нямащ 5, син, видях, че на кутията пише 8+.

Разбирам, че има някои тактически решения, които може би изискват малко по-сериозно планиране, но все пак тази минимална граница е абсурдна.

Тази игра е нещо между Румикуб и Домино. Всеки играч има комплект от плочки с числа, като се опитва да сложи числата си върху дъска в средата на масата, върху съответните им места. Който пръв успее да си сложи всички, печели. Разбира се, има разни врътки и условности, които трябва да се спазят, а и често ще се налага да си допълвате плочките, както и понякога дори и да ви дават такива вашите опоненти.

По време на вашия ход вие можете да сложите до две плочки на дъската, стига те да са съседни до вече сложени. Ако и двете ви сложени са съседни една до друга, давате една от своите плочки на противник. Ако нямате какво да сложите, теглите от торбата, докато намерите подходяща плочка… горе-долу.

Има и някои специални полета по дъската, но няма да навлизам в подробности.

Заключение

Start 11! не е най-гениалното творение на доктора. Не е и лошо. То просто е такова, което е измислил за петнайсе минути, докато чака на опашка на бутката за кафе, докато досадните пенсионери си трият билетчета от лотария. И си личи. Да, играта не е счупена, но не предлага кой знае колко тактически, да не говорим стратегически възможности, които обикновено можем да открием в игрите на Книция.

От друга страна, играта е подходяща за семейства с малки деца, тъй като провокира 5-6 годишните. Недостатък е, че продължава около половин час, което както знаем е малко дЛъжко за един дребосък.

Ако говорим за геймърска компания, или дори такава само с възрастни, не мисля, че има нещо апетитно тук. Разгледайте други игри от каталога на Книция и бихте открили по-силни бижута.

ПЛЮСОВЕ:

  • Подходяща за семейства с деца

МИНУСИ:

  • Правилата се обясняват трудно на малките деца
  • Възрастните не биха открили предизвикателство тук
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers