четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Somnicum – Започва ли да се изчерпва темата?
Somnicum – Започва ли да се изчерпва темата?

Somnicum – Започва ли да се изчерпва темата?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Още една игра за сънища от 2017. По подобие на Dream Catchers и тук влизаме в пясъчните обувки на Сънчо, само че този Сънчо е малко по-различен. Той не просто дава някакви си сънища на хората по света – той мисли за дълбочината за сънищата. Има сънища, има по-дълбоки сънища, а има и сънища в сънища.

С други думи, в Somnicum ще менажирате „генезис“. И то не толкова лесен генезис. Ще обикаляте страната на сънищата и ще събирате различни тематики, които ще се опитате да свържете по някакъв смислен начин, а когато няма как – просто ще насаждате кошмари.

Somnicum е игра за събиране на комплекти. Вие се опитвате да изградите своя собствена пирамида, но обърната обратно. За да задълбаете в съня, който причинявате на вашия „клиент“, трябва да има две карти над нея. Най-дълбоките сънища се постигат най-трудно, но и дават най-много точки. Идеята е, че всяка карта дава точки, които се умножават по нивото.

С други думи, вие искате да слагате карти с много точки колкото се може по-надълбоко. Не всяка карта обаче може да се върже логично. Все пак това са сънища и трябва да имат някакъв тематичен смисъл, колкото и да sa абсурдни в сюжета си.

Картите са различни видове, а всеки вид има различно разпределение на картинки. Някои картинки могат да се намерят в различни видове карти. За да свържете една карта с друга, трябва поне една картинка да съвпада. Ако не – тогава сънят се чупи и това е лошо, много лошо.

В играта има токъни, които се вземат по различни начини и се харчат както като ресурс, така и като иконка, която да слагате на картите си, за да улеснявате преходите между сънищата.

Как се вземат карти обаче? По наподобяваща „Patchwork” схема. Играта е в три рунда, като всеки рунд се нареждат в кръг определен брой карти. След това една срещу друга се слагат две пионки, които се движат между картите. По време на хода ви имате от нула до две движение, като ако не се движите много получавате токъни, а ако се движите с повече от две, губите токъни. След като спрете някъде, вземате карта, до която сте спрели.

В момента, когато останат малко карти, или когато двете пионки се срещнат (и се изпълни още едно допълнително правило), рундът свършва.

Заключение

Somnicum е лека семейна игра със специфичен отнесен арт, който отговаря напълно на темата. Това е сравнително абстрактна игра за събиране на комплекти, тъй като механиките трудно могат да се оправдаят с някаква история, но въпреки това открихме, че постоянно хвърляхме тематични коментари и смешки свързани с илюстрациите и сънищата.

С други думи, по някакъв особен начин, Somnicum успява да създаде атмосфера. Геймплеят е лесен и се обяснява сравнително лесно, което прави играта подходяща за семейства или за нови играчи. Има ли нещо кой знае колко оригинално в нея – едва ли. Има ли по-добри игри от този тип – О, да.

Ако не сте твърде придирчиви геймъри като мен обаче си струва да я опитате. Не е лоша. Не е лоша…

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични тематични олюстрации
  • Оригинално представена тема
  • Атмосферата е добре пресъздадена

МИНУСИ:

  • Има по-добри игри с тази тема
  • Има по-добри игри в този жанр
  • Има по-добри игри…
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers