неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Goodwill – най-тематичната игра с акции?
Goodwill – най-тематичната игра с акции?

Goodwill – най-тематичната игра с акции?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Stockpile беше хит наскоро и както писах в ревюто ми, играта звучеше скучно, но само едно изиграване ми беше достатъчно, за да променя отношението и предразположението ми към игрите с акции.

Goodwill извърши абсолютно същото с мен, но по съвсем различни причини. Докато Stockpile се слави с елегантни механики, които биха ви конвертирали към жанра, то Goodwill е толкова тематична, че всяко изиграване ще ви вкара толкова в атмосферата, че дори можете да проследите кохерентна и на моменти вълнуваща история.

Това е игра с акции и хартиени пари. Не тичайте обаче, моля ви. Всъщност, от обяснението на правила няма как да ви накарам да ви обърна мнението, затова ще се опитам да ви пресъздам усещането.

Представете си, че сте инвеститори в три огромни компании и се борите не само да купувате техните акции, но и да влияете на управлението – вие уволнявате и наемате управители, вие дори повлиявате на пазара чрез знание и спекулации.

Управителите обаче имат собствен характер, със собствени наклонности и слабости. Вие като инвеститор трябва да ги познавате добре и да знаете кога те си вършат работата, защото те могат както да ви издигнат компанията на ниво достойно за вашите инвестиции, така и могат да сринат до дупка вашето доверие в тях. А ако това се случи ще останете с пръст в устата и куп безполезни акции, които дори няма как да ги пробутате на някого.

Сравних играта със Stockpile, защото освен темата, има и някои общи неща. Най-значимата прилика е спекулацията на пазара. Всеки играч има някаква информация за това какво ще се случи по пътя, така че е добре да следите действията на другите и да работите по компанията си според знанието.

Основният елемент в играта е купуването и продаването на акциите. Често ще имате възможност да го правите чрез таен търг. В този търг играчът с най-висока предложена сума купува акции с играчът с най-ниска. Тук акциите са преразпределени в началото на играта и всичко, което ще правите е да разменяте акции и пари помежду си. Трябва да усетите кога е правилното време да хвърлите големите пари, кога искате да се отървете от провала на компания и кога просто трябва да си траете.

Тук обаче няма лесно да се скриете, защото ако имате апетитни акции, другите ще се опитат да ви ги грабнат с хитри маневри.

Самите компании може и да са управлявани изкуствено от играта, но действията им се усещат толкова органични и истински, че напълно можете да влезете в политиката им. Имате информация и нямате информация. Номерът е да откриете как да манипулирате информацията, която не знаете.

Заключение

Хитростите, които Goodwill ви предлага ще ви вкарат дълбоко в темата и дори да не обичате купуване и продаване на акции, гарантирам, че да сте в обувките на гигантски инвеститор е вълнуващо и атмосферично.

Механиките са малко по-тромави от Stockpile, но няма значение, защото тук получавате второ ниво – геймърска история.

Тук има много блъскане на числа, така че ако математиката не ви кефи, едва ли и отличното пресъздаване на брокерите може да ви спаси от мъката тровене с изчисления.

Да, правилата може и да са малко, но моделът на мислене, в който трябва да влезете е предизвикателен и не е подходящ за лежерна обстановка.

Освен това имам и притеснение за преиграваемостта, тъй като след като се изтъркат интересните истории ще останете пред картина на сухо разменяне на пари и акции. НО! И тук има спасение. В кутията ще откриете достатъчно модули и вариации, които да променят преживяването ви в най-различни посоки.

ПЛЮСОВЕ:

  • Професионално изпипана тема
  • Малко, но тематични правила
  • Създава вълнуващи истории

МИНУСИ:

  • Яко дъвкане на цифри

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers