четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Rivers, Roads & Rails – През рекички и пътечки
Rivers, Roads & Rails – През рекички и пътечки

Rivers, Roads & Rails – През рекички и пътечки

Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Хич не е лесно да се създаде добра детска игра. Да започнем от идеята – всички тематично базирани на персонажи и истории игри обикновено траят ден до пладне и се играят максимум два – три пъти. А останалите добри теми всъщност далеч не са толкова много, тъй като хем трябва да съобразим темата с конкретна детска възраст, хем, ако може, тази възраст да е колкото се може по-широка (не можем да очакваме 10-годишни деца да се забавляват с милички животни от фермата, или пък тригодишните да се ентусиазират покрай ракети и интергалактически пътувания).

Освен сложността откъм избора на тема, механиката и визията също са страшно трудни за избистряне неща при детските игри – каква концепция може да разбере дете на 3, без тя вече да е скучна на братчето му на 6?

Защо ви занимавам с такива сухоежбини, особено при положение, че ви представям детска игра на Ravensburger? Опитвам се да я оправдая? Напротив! Опитвам се да обясня отдалеч защо толкова много, много, много се вълнувам от откритието на това бижу, наречено Rivers, Roads & Rails! Темата е толкова проста – строим пътища – асфалтови, речни и железопътни. Правилата и механиката са елементарни – трябва връзките да са логични (път, започнат като асфалтов, не може да продължи като железопътен) и трябва всеки път да си има начало и край. Редуваме се да поставяме плочки с цел някой да свърши всичките си налични плочки пръв. Всичко звучи толкова леко, че чак започваме да си мислим „Ъ, ми как не съм се сетил аз да направя такава игра?!“. Но, да, правилото се потвърди още веднъж – истински гениални са простичките неща. И тази толкова проста откъм правила игра всъщност носи сериозно стратегическо мислене. Плочките са 140 и дори не мога да си представя колко тестване и мислене е падало, за да се измисли точно това разнообразие от плочки – играта може да бъде завършена напълно, без излишни плочки! Има разклонения, завои, начала и краища – всякакви варианти, които наистина да тренират вниманието към детайла и стратегическото мислене у малките играчи.

Освен това нашите любимци от Ravensburger отново отиват още крачка напред и са добавили инструкции за още 2 допълнителни игри, които да се играят със същите компоненти. Така можете да нагласите играта според възрастта и способностите на играчите. Внимание! На кутията посочената препоръчителна възраст е 5+, но не забравяйте – тя е просто препоръчителна. Вкъщи играем с играч на 4 (който е доста трениран в игрите, незнайно откъде) и по-малък играч на 3. Вярно, малкият ни играч се изморява на доста ранен етап, но за него е и много любопитно да подрежда плочките логично, дори и да не е в условията на играта. Играта е наистина подходяща за деца около 5 години и значително тренира концентрацията и вниманието им. Посоченото времетраене на кутията е 30 минути, но ако играете двама (а може до 8!), играта може да продължи по-дълго (особено ако малкият играч има нужда от малко повече обмисляне на хода). Въпреки това, играта е много забавна и приятна и за възрастни, на които ще им се наложи да се пораздвижат по неочаквани начини – играта заема много място и е най-удобно да се играе на пода, където често се налага да пролазвате над пътищата, за да поставите плочка.

В никакъв случай не искам да забравям визията – а тя е наистина страхотна! Плочките са пълни с малки, забавни детайли – човечета, коли, пейки, влакове, павилиони за продажба на сладолед – и същевременно изглеждат изчистени и опростени! Детайлите много помагат на чувството за разнообразие и обогатяват играта, без никак да я претрупват.

Rivers, Roads & Rails е наистина чудесна придобивка за всеки дом, детски клуб или класна стая – тя е изключително лесна за започване и научаване, като същевременно поддържа интереса докрай и носи сериозно забавления доста над минималната си възрастова граница. Ще успеете ли да наредите карта с всички плочки? Предизвикателството е отправено!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Опитвам се да съчетавам домашното образование на децата, работата, хобитата и надеждите си, като обикновено в края на деня съм зверски изморена и с изпълнен на 28% списък със задачи:) Затова и напоследък не успявам да играя достатъчно от любимите ми стратегически игри, но пък имам все повече случаи да играя детски и семейни игри:) Тъй че се впускам в този сезон с голям ентусиазъм и се опитвам да извлека максимална полза от времето за игра - най-добре да се съчетава забавление и учене чрез игра!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers