неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Level 8 The Board Game – Когато нещо работи, защо да не го развалиш
Level 8 The Board Game – Когато нещо работи, защо да не го развалиш

Level 8 The Board Game – Когато нещо работи, защо да не го развалиш

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ако влезете в BGG ще откриете, че играта има разни картови вариации, като слагането на дъска в цялата картинка изглежда е иновацията в поредицата.

Не съм играл оригиналните версии, но както си личи от заглавието, това си е някаква форма на Румб. А с Румб… има мнооого опит в детството. Всъщност, ние сме се скъсвали да разцъкваме тази комбо игричка не само като деца. Помня един осми декември, когато бях студент и ни се провали хижа на Карандила. Тогава си останахме в дома на един приятел и цяла нощ разцъквахме Румб и Гледай си работата. Нърдс фор лайф!

Виждате, че Румб си има специално място в сърцето ми. За тези, които не са запознати с Румб – това е игра, в която теглите карти от тесте и се опитвате да правите покер комбинации от карти. След като направите комбинация, сваляте картите и другите играчи могат да допълват. Целта е пръв да се освободите от своите карти.

Level 8 се основава на класиката, но решава да усложни правилата, като добавя дъска. Всеки ход хвърляте зарове и движите две пулчета по полета със специални действия. След това избирате едно от действията и го изпълнявате. Тези действия се въртят около снабдяването с карти по най-различни начини – от тесте, от дискард, от други играчи, от тесте с жокери и още други подобни.

Всеки играч има 8 различни комбинации, които трябва да изпълни. Всеки рунд има обаче само по една или две конкретни. Когато успее си сваля картите пред него. В процеса на играта и други хора могат да добавят към тази комбинация.

Рундът свършва, когато някой си свали всичките карти. Този играч качва две нива, всички останали по едно. Целта е да стигнете до осмо ниво. След това, първият, който успее да си изпълни целта печели играта.

Това е най-големият минус на играта. Рундовете са прекалено дълги. Играта продължава близо час, което е повече от досадно. Първите ходове ще си кажете, че това е приятна детска/семейна игра, но след това простотата на иначе излишно усложнената игра дотежава с нахалното си гостоприемство.

Казах „излишно усложнена“. Всъщност това усложнение се крие в изкуствени добавки към правилата, които парадоксално не я правят по-дълбока. Даже напротив… всъщност обикновеният Румб е много по-дълбок, понеже в него вие трябва да поемате рискове и да пресмятате различните комбинации, като сами решавате какви точно ще бъдат тук. В Level 8 The Board Game, играта ви слага насила комбинации, които трябва да извършите.

Заключение

Level 8 The Board Game не е моята игра, а имаше потенциал да бъде. Имам богат и емоционално обвързан опит с класическата Румб и се надявах тази настолна версия да вдъхне носталгична нотка с модерен привкус към забравената ми любов. За жалост играта е точно обратното – стъпка назад с плитък геймплей, но усложнени правила.

Дъската за мен е излишна, а насилственото налагане на комбинации е ограничително. Не съм играл оригиналните Level 8, така че не мога да правя аналогия, макар че предполагам, че и там е същото. Все пак, франчайза се казва Level 8.

Не знам, всъщност знам. По-добре играйте Румб

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотен органайзер на кутията

МИНУСИ:

  • Стъпка назад от стандартния Румб
  • Излишно дълга
  • Излишно усложнена
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers