петък, юни 21, 2024
Образователни игри

Образователни игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Тази седмица се включваме повечко хора в препоръките. Първо, защото няма как да помогнем в едни по-значими и полезни препоръки и второ – Всеки от нас е понаучил нещичко от настолните игри. Все пак, ако в тях нямаше нищо полезно, защо изобщо се занимаваме с това хоби. С тази статия ще ви докажем, че игрите, освен за забавление, могат да служат и за образователни цели.


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:pic837162

Command & Colors Napoleonics

Всъщност, която и да е игра от поредицата на C&C би свършила работа, защото те са в исторически сетинг. Избрах тази обаче, защото само нея съм играл. Играта е изградена върху сценарии, а сценариите са реално пресъздадени битки между французите и британците. Ричард Борг е отишъл по-далеч и дори е предоставил огромна порция история във всеки един от сценариите. Ако искате да разберете повече за битките на Наполеон, ако искате да влезете навътре войната и да научите неща, които дори не сте предполагали, препоръчвам ви тази игра. Да, можете да я играете и без да се интересувате, можете просто да разположите войските както ви е указано и да се млатите, но ако се поинтересувате и отделите време на реалната история, играта определено ще ви вкара в миризливите ботуши на Наполеон и ще ви понаучи на туй-онуй.

P.S.

Очаквайте утре ревю на Napoleonics.

pic910989_lg


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Убонго

Признавам си, не бях чувал за играта, докато Деян не се върна от миналогодишния „настолен“ фестивал в град Клуж – Румъния. Нека да цитирам – „Просто. Хитро. Гениално. Точка.“

В Убонго играчите ще подреждат различни задачки-пъзели, използвайки 12 тетронимо фигури (да, да, фигурите използвани в играта Тетрис). Играта се играе в 8-9 рунда, като в началото на рунда се хвърля зар, който определя кои от 12-те фигурки, играчът ще използва за да разреши пъзела си. Едновременно със зара, се обръща и часовник… или иначе казано, имате 1-2 минути да се ориентирате кои фигури да използвате, да ги подредите по правилен начин и накрая да си вземете точки. Звучи забавно, нали? Обобщено, бих казал, че Убонго е пристрастяваща игра-пъзел в реално време. Общо пред вас има 36 табла със задачи (всеки с 2 варианта: лесен и труден) като всяка задача може да се нареди по 6 различни начина. Отново, иначе казано, пред вас има 432 пъзела. Преиграваемост да искате. 😀

Къде е „образователното“ в тази игра? Интересен факт, който трябва да отбележа е, че играта се използва в някои училища в Германия. Играта успешно „тренира“ бързото логическо мислене, бързите реакции, бързо вземане на решения и съобразителност. Разбира се, играта се усеща добре сред по-възрастните играчи, защото е адски забавно да гледаш „наборите“ да се ядосват и да мрънкат, когато им свърши времето или са успели да решат пъзела си секунди след края на времето. Но играта разгръща потенциала си в семейна обстановка и особено, ако има малчугани сред играчите. Пробвайте, няма да сгрешите. 🙂

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bgTime2Play


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Apples to apples

Моята препоръка за образователна игра е Apples to Apples. Това е една много лека парти игра на английски език, която освен да ви предложи приятно прекарване за около 30-40 минути с приятели, ви обогатява и знанията по английски език. За тези, които не са фенове на ученето на езици, това може и да не звучи много примамливо, но за останалите ще бъде много интересно. Фактът, че можете да научите доста синоними на думи без дори да ги търсите в речниците или в Google, доставя едно усещане, че все пак правите нещо. Имайте едно наум обаче – Apples to Apples не е изцяло образователна игра. Има такива елементи, но целта е да представят нещата по по-приятен и достъпен начин на играчите, затова играта е направена и предназначена за партита (парти игра е все пак). Това прави играта много добра и за събирания с хора, които не са навлезли в света на картовите и настолните игри и се получава не само образователно, но и забавно преживяване.


Димитър Симидчиев ‘BigBoxExplorer’ препоръчва:

Ticket to Ride

pic66668_mdАко сте чели статията ми за „9-те игри на бизнес успеха“ ще знаете, че аз по принцип разглеждам всички игри като образователни – всяка игра може да те научи на нещо. В тази връзка, тази седмица в препоръките мога да пиша за каквото искам, но ще се фокусирам върху едно интересно използване на Ticket to Ride за се възпитава предприемачески дух.

Играта е една от по-елементарните и широко се играе от по-кежуъл хора, което я прави идеална за образователния елемент. В играта трябва да събираш карти с дадени цветове, за да строиш железопътни маршрути между различни градове като между всеки два града има 1 или максимум 2 маршрута, така че ако някой ти ги заеме трябва да заобикаляш много. Ето и уроците, които един млад предприемач може да научи от Ticket to Ride:

  1. Планиране и фокусиране на продукта/услугата – в началото на играта трябва да си избереш кои билети (маршрути между отдалечени градове) ще изпълниш, като за успешни такива печелиш точки, а за неуспешни – губиш. Затова е най-добре да избереш един дълъг маршрут и да видиш кои други можеш да направиш около него. Да се опитваш да направиш всичко едновременно не е добра стратегия.
  2. Подготовка – добре е да посъбереш картите, които ще са ти необходими и после ход след ход да започнеш да строиш маршрутите, за да не стане така, че да направиш почти всичко, но докато събираш за поредната част, някой да ти я вземе. И в предприемачеството е важно да излезеш продукта си когато е вече почти завършен, за да не може някой да те прецака.
  3. Предимството на първия – колко и да е добре да се подготвяме първо, още по-добре е да си подсигурим критичните отсечки. Има отсечки, които можем да заобиколим, но има и такива, които са критични и трябва да сме сигурни, че ще имаме. Те се взимат рано, за да имаме преимущество. Ако много се мотаеш в изкарването на нов продукт, някой друг може да те изпревари и да направи живота ти много труден.

Това са само три от уроците, които Ticket to Ride може да предложи на млади предприемачи, но са добър пример за това как всяка игра може да послужи като обучителен инструмент за най-неочакваните дисциплини.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bgPaladium Games

Ивайло Драганов препоръчва:Kolejka

Kolejka

С полската игра „Kolejka“ (чете се „колейка“ и означава „опашка“) се запознах когато бях на курс по полски език и култура. Играта е един от малкото примери за игра, създадена с образователна цел(с държавно финансиране!), но превърнала се в масов хит. „Kolejka“ има за цел да ни запознае с една особена част от ежедневието през епохата на социализма – чакането на опашка за покупки поради недостига на стоки в магазините.

Пренасяме се в Полша от началото на 80-те и всеки играч поема контрола над едно 5-членно семейство с наглед проста задача – да изпълни списък с покупки. Това обаче не е толкова лесно, защото плановата икономика често не успява да осигури дори стоки от първа необходимост. Това е главният проблем, около който е изградена играта и мисля, че авторът Карол Мадай се е справил отлично. Основната механика е поставянето на работници или по-точно – нареджането им на опашка пред магазини. Следващата механика (и първото забавно нещо) е, че не се знае в кои магазини ще има доставка – това се определя от тегленето на случайни карти. Другата основна механика е възможността да се променя реда в опашките и дори да се преминава от опашка в опашка. Това става чрез играенето на карти, които пресъздават обичайни случки – майка с дете се пропуска най-отпред, някой ви прережда и после си връщате мястото, имате позната магазинерка, която ви продава стока „под тезгяха“, имате връзки в местния партиен комитет и др. Тук е мястото да кажа, че арта в играта е страхотен и допринася много за атмосферата. Използването на снимки на истински продукти засилва историческия климат, а рисунките върху картите с действия са страшно забавни и това придава приятен комичен отенък.

Силно препоръчвам „Kolejka“ като образователен ресурс, защото много добре предава темата и може да се отнесе към реалността в България от онези години. Също така играта може да е чудесна връзка между поколението, което е живяло в тези условия, и младежите, за които това е непознато.

kolejka-closeup

снимка: boardgamegeek.com


Това бяха нашите предложения за образователни игри, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Един коментар

  1. Ticket to Ride е доста образователна като дойде дума и за география, малко ли градове научава човек докато играе. Че и експанжъни доста – Индия, Швейцария, скоро сигурно и за Узбекистан ще пуснат. Изключително забавна игра като цяло.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers