петък, април 19, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » C&C Napoleonics – епична военна игра
C&C Napoleonics – епична военна игра

C&C Napoleonics – епична военна игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Command and colors е позната система на много от нас. Ричард Борг е предоставил системата не само на GMT в тяхната известна поредица от C&C игри, но я е използвал и в компании като Days of Wonder (Memoir ’44) и Fantasy Flight Games (Battlelore). Разбира се, във всяка една игра, развиваща се по метода на C&C има разлики. Лично аз, мога да сравня Napoleonics единствено с Battlelore 2nd Edition, въпреки че наскоро си дадох мнението за една друга игра с блокчета (Black & White), която има известни прилики с тази игра тук.

Затова се чувствам длъжен, преди да започна да говоря за Napoleonics, да ви дам идея за това какво представлява основата на…

Системата Command and Colors

pic1754209_lg

 

Това са военни игри за двама. Централната дъска е разделена на три части – лява, дясна и централна. Играчите разполагат единиците си спрямо сценарии (в повечето случаи) и после теглят определен брой карти. По време на хода си всеки играч играе една от тези карти, която му позволява да активира определен брой единици в някоя конкретна/конкретни част/части на дъската. Целта на играчите е да съберат определено количество точки, като точки се дават за различни неща, обособени от сценария. В повечето случаи – тепане!

Napoleonics е една от най-епичните игри, които съм играл

pic910989_lg

 

Както съдите по заглавието, това е военна игра, която пресъздава исторически битки по времето на Наполеон. В базовата игра ще получите френска, британска и португалска армия с няколко испански лидери, хвърлени вътре. Играта пристига с две книжки, една с правила и една със сценарии. Сценариите са построени върху реални битки от историята, като всеки един има подробна и акуратна предистория.

Единиците, които ще движите по картата са блокчета и армиите ви, макар и еднакъв тип на пръв поглед (всички имат лидери, пехота, конници и артилерии), всъщност действат по различен начин.

Освен това, има няколко вида пехота, няколко вида конници и няколко вида артилерии. Разнообразие има, нека не ви притеснява. Плюс това вие ще използвате малка част от всички блокчета. Чакай сега! Малка част? Нали беше епична?! Да, малка част. Ще използвате 100-200 блокчета! О, да! В играта има над 340 блокчета, което гарантира масивни битки!

Да ви имам достойнството!

pic1808826_lg

Битките по наполеоново време са били крайно прахоснически. Нямало е хитри стратегии, нямало е мръсни номера, нямало е тактически интриги. Всеки лидер е разполагал армиите си една срещу друга на огромно поле, сформирал е малки взводове и е бил готов крайно неоптимално да използва своя ресурс – хора.

Това е то – достойнство…

Усещането на този тип битки се усеща в играта (Пример: Не можете да стреляте по лидер, ако е сам на поле) и въпреки, че няма да можете да си правите мръсни номера, играта ви предоставя прекрасни възможности за тактически решения.

Как точно ще разположите войските си е от ключово значение, защото ще искате подкрепата си на артилерията, но тя трябва да е близо до някоя единица и да вижда свободно целта. От друга страна, не трябва да бъде твърде разкрита, защото артилерията ще е първото нещо, която врагът ще иска да унищожи. Освен това, винаги трябва да си оставяте свободно място за бягство, защото ако ви натисне опонента и няма къде да се оттеглите, има голям шанс целият ви взвод да си отиде.

pic2316239_lg

В играта има най-различни терени, които определят движението, погледа и силата на атаките – градове, реки, хълмове гори и други. Те допринасят за тактическите ви решения в играта.

Както виждате, без значение дали битките предлагат начини за хитрости, мръсни удари под кръста или просто гадни интрижки, играта ще ви отдаде възможности за мислене и стратегическа постройка на войската.

Сега, има едно нещо, което може да разочарова хората, които очакват твърде строгия контрол. В играта има хвърляне на зарове. Много хвърляне на зарове. Понякога колкото и стратегически да сте си разположили хората и колкото добре да сте замислили целия си ход… просто ще хвърлите лоши зарове и ще бъдете прецакани. Понякога пък само един прост пешак може да ви отблъска взвода от конници. На мен тази случайност ми харесва и придава възможност за героични моменти, но виждам как много хора биха се подразнили.

О, едно нещо забравих… сравнително важно. Ако си мислите да купувате играта, трябва да имате нещо предвид. Очаква ви…

Часове ръчен труд!

pic1361478_lg

Споменах, че играта пристига с над 340 блокчета. Хората, които са играли военни игри с блокчета знаят, че върху всички тях се лепят стикери с единиците. От двете страни! Това са 720 стикера!

Лично на мен ми отне повече от 4 часа, така че бъдете готови да отделите това време преди да започнете да цъкате. Ако сте като мен, развълнувани всеки път като се сдобиете с нова игра и нямате търпение да я пробвате колкото се може по-бързо… Сори. Няма да ви се получи. Ще трябва първо да си полепите малко. Да, може и да пообъркате някое друго блокче с неправилната лепенка, но не се притеснявайте. GMT пращат допълнителни блокчета и стикери, за всеки случай.

Друго нещо, без което няма да се разминете е да откриете начин да разпределите блокчетата. С кутийки от Джъмбо този път няма да стане, защото блокчетата са твърде много и твърде разнообразни. Аз съм ползвал пликчета за всеки вид армия, но и това отнема много време при подредба на мисиите. Най-добрият вариант е да си измайсторите нещо сами, за да можете да подредите всичко. Това може да ви звучи като малък проблем, но повярвайте ми като ви казвам – Не подценявайте сортирането в тази игра!

pic869801_lg

Заключение

Command and Colors: Napoleonics е отлична военна игра, която предлага безкрайна преиграваемост и изключителна тематичност. Битките, които са написани в книжката с мисиите са реални и следват историческия път на Наполеон. Двамата опоненти ще се изправят в напрегната битка от един-два часа един срещу друг и ще се опитат тактически да превъзхождат врага. Системата, която използва играта е C&C, така че ако сте играли други игри като Memoir’44, Battlelore или други от поредицата C&C, знаете какво да очаквате. Тук има някои иновации от по-старите игри, но това за някои хора може да натежи повече, отколкото да помогне. За мен лично е така. Battlelore 2nd edition на същия дизайнер и със същата система е по-нова игра, но реално е с по-изчистен геймплей. Да, там има някои различни правила, но като цяло ми се струва по-динамична и по-интуитивна. Лично аз винаги бих я избрал. Но това съм само аз. Battlelore е във фентъзи сетинг, докато Napoleonics е в исторически. Тематично предпочитам историческата игра, но откъм геймплей – бих избрал по-простите механики. Причината при мен се крие в това, че когато играя игри за двама, обикновено или оставаме сами след гейм вечер двама или се случва твърде рядко да организирам нещо само за двама, така че ми се ще да имам такива конфликтни игри, които да мога да ги извадя, подредя и обясня бързо и лесно на човека срещу мен.

Napoleonics е игра, която може да ви влезе под кожата и да я играете вечно… но с конкретен човек. Ако имате човек, с когото често играете такъв тип игри, много силно ви препоръчвам играта, защото определено това е игра, в която можете да задобреете, да измисляте по-добри тактики и да предвиждате ходовете на противника. Ако сте като мен и играете по-рядко игри за двама, бих ви насочил към други, по-леки и по-лесни за обяснение игри на Ричард Борг. Във всеки случай, играта е повече от чудесна, както и очаквах…

ПЛЮСОВЕ:

 • Исторически акуратна игра
 • Масивни и епични битки
 • Най-добрите листове със справки, които съм срещал
 • Интересни тактически решения

МИНУСИ:

 • Голяма доза случайност… зарове, duh!
 • Голяма доза малки и детайлни правила
 • Голяма доза време за залепяне на стикери
 • Голяма доза мислене как да сортирате блокчетата

Ще остане ли в колекцията ми?

 • О, да!
 • Засега
 • Не
 • О, не!

Защо?

 • Мразя историята!
 • Бих предпочел по-лекия брат на Napoleonics – Battlelore 2.0
 • Наполеон е бил комплексар
 • Аз също

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

 

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers