вторник, април 23, 2024
Конфликтни игри

Конфликтни игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Скоро ви препоръчахме безконфликтни игри, този път си избрахте да ви дадем съвети за точно обратното. Какво ви става бе, хора! Не знаете какво искате! Шегувам се, просто искам да създам… конфликт! Да-да-дааам!  …а? А? Много мета и много… хумор…. да… Както и да е.  На.


Деян Георгиев ‘BigBoxGamer’ препоръчва:

Игра на тронове

Въпреки, че не е най-любимата ми игра, когато става въпрос за конфликтни игри, просто няма как да не ви я препоръчам. Ако търсите тежка, трудоемка, агресивна и „прецакай жена си и спи на дивана тази вечер“ тип игра, това е най-добрият ви избор, според мен. Игра на тронове е една от най-тематичните игри, които съм играл и ако сте чели книгите или гледали сериала, знаете какво да очаквате. Всичко е в духа на света на Джордж Мартин – обещания, предателства, лъжливи усмивки, унижения, агресия и конфликти. Много конфликти! Често игровите конфликти дори могат да прераснат до личностни, така че внимателно подбирайте с кого играете тази игра. Ако играете с обидчиви хора, ще загубите приятелите си, ако играете с хора, които никога не се обиждат… пак ще загубите приятелите си. Причината да не е сред най-любимите ми игри не е нито защото играта е брутална, нито защото има лош геймплей. Напротив – играта е солидна и всичко работи добре… Просто е страшно тежка, дълга и уморителна. След всяка игра имам чувството, че 16 часа съм мъкнал 30 килограмови кегове с развалена бира. Правил съм го.  Игра на тронове е по-уморителна. Въпреки това, ако харесвате такъв тип игри, препоръчвам ви с цяло, надупчено от приятелски ножове, сърце – Игра на тронове!

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Недислав Стойчев ‘BigBoxTyr’ препоръчва:

Munchkin

При такава тема, няма как да не ви препоръчам този виден представител на категория Конфликт – Munchkin. Munchkin е хумористична картова игра, в която всеки един от играчите има за цел да достигне с мънчкина си от 1-вото ниво на тъмницата до 10-то (това с тъмницата подлежи на интерпретация). Разбира се, по пътя „на успеха“ всичко живо ще бъде изтрепано и ограбено… както се случва във всяка една тъмница. С какво обаче Munchkin се откроява като конфликтна игра?

Нека започна от правилата. На пръв поглед листчето с правилата е малко, правилата се четат лесно, както и самата игра няма толкова сложни правила. Обаче, докато четете въпросното листче, веднага ще забележите коментари като: „Decide who goes first by rolling the dice and arguing about the results and the meaning of this sentence and whether the fact that a word seems to be missing any effect“, „Any other disputes should be settled by loud arguments, with the owner of the game having the last word.“ или да прочетете FAQ-то на играта, но защо, като е по-забавно да се спори. Също така, правилата са наистина лесни, но в първата ви игра, със сигурност се появяват въпроси, които пораждат спор. След това, нека погледнем към картите. Текстът по картите е комичен, а картинките са наистина забавни. Но! Има карти, чийто текст подлежи на интерпретация спрямо губеща или печеливша позиция и това води до… спор.

За завършек, трябва да се спомене и самия геймплей. Повечето карти в играта са ориентирани към това да правят мръсно на другите играчи. Смъкване на нивата, загубване на предмети, усъвършенстване на противника на даден играч… все „приятни“ работи, които спокойно прецакват другия. А по-лошото е, че ако искате да прогресирате, то трябва да правите мръсно… няма как. Отделно, когато някой напредне в играта, някак си спонтанно цялата маса се „обръща“ срещу него и… както е бил на крачка от победата – отива на първо ниво. Също така, по време на бродене из етажите на тъмницата, може да искате помощ от други играчи, за да победите поредната гадина. Естествено, има пазарлък за наградата и кой да помогне. Просто, в тази игра всичко довежда до спор. Точно затова играя Munchkin 1 път на 1-2 месеца. Ако искате да загубите приятелите си, то това е играта.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg


Камен Цветанов ‘BigBoxYour’ препоръчва:

Cosmic Encounter

Моето предложение за конфликтна игра е повече  от очевидно – това е Cosmic Encounter. Честно, по-конфликтна игра от тази не съм играл. Тя има доста добри механики за разваляне на приятелства и мисля, че е идеална за тази категория. Само се замислете за момент – в играта има съюзи, които почти постоянно се развалят, много ножове се забиват в гърбовете на всички играещи, а в същото време играта е голям купон! Дизайнът на играта е така направен, че да можете да се набиете едно хубаво без да му мислите прекалено много – ако мислите много, обикновено вас ви набиват. Всеки ход сте длъжни да нападате случаен играч – дори и да не се биете, а просто да си размените по една колония. Това е нещо, което прави играта доста конфликтна по един или друг начин.

Вторият интересен елемент в играта са силите на извънземните. Тук няма никакъв баланс и мисля, че това е умишлено  – всяко от извънземните изглежда „като извънземно” сред останалите. Откроява се много със специалната си сила и тази му сила изглежда много по-силна от специалните сили на останалите. Пример – единият играч става все по-силен с всяка следваща битка, независимо дали е загуба или победа, вторият убива кораби на противника и те не се връщат в играта, третият убива свои кораби, за да вземе карти, с които после да убива противниковите кораби. Тотален хаос – много конфликт, много спорове и нещастни играчи, а на всичко отгоре има само един победител. С една дума, веселба.

Може да закупите играта от:BoardGames.bgBigBag.bg

Това бяха нашите предложения за конфликтни игри, ако вие искате да ни помогнете, можете също да напишете вашите предложения в коментарите. Също така, не забравяйте да гласувате в анкетата вдясно на екрана – какво да ви препоръчаме другата седмица! Ако ви е харесала тази статия и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите! А ние ще ви благодарим с подарък – игра! Дарение за сайта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers