сряда, юни 19, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Qwixx – класиката, дефинираща Roll and Write жанра
Qwixx – класиката, дефинираща Roll and Write жанра

Qwixx – класиката, дефинираща Roll and Write жанра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

2018-та година прероди забравения жанр на Roll and Write игрите. За да си обясним този феномен, предлагам да се върнем в началото на хайпа.

Qwixx е една от най-големите класики в модерните Roll and Write игрите и макар да не е първата (Всъшност е далеч от първата), за много хора през 2012 тя „дефинира“ един много специфичен отрасъла „листче и моливче“.

Мога смело да кажа, че имам сериозен опит с този тип игри, но никога не се бях докосвал до Qwixx. Ако и вие сте като мен, бих се радвал да останете с това кратко ревю, за да видите как тази класика зададе стандарт за бъдещи творения.

Qwixx е номинирана за игра на годината, когато излиза, но макар, че не взема приза, тя печели редица награди след това.

 

Искам да наблегна на класическия елемент в Qwixx, защото ако я разглеждате от днешна гледна точка може и да ви се стори твърде постна за сегашните стандарти на Roll and Write игрите.

Поради тази причина за играта съществуват редица разширения, за някои от които ще говорим скоро.

В Qwixx всеки играч получава листче с четири различни реда с числа.

В кутията ще откриете четири стандартни зара с цветовете на редове на листчетата, както и два бели зара.

Когато е ваш ход вие хвърляте всички шест зара. Всеки има възможност да задраска числото на сбора от двата бели зара в която си реши колона. Ако някой не иска или не може не е проблем. Просто не го прави. Ако обаче в момента вие сте на ход – вие сте длъжни да запишете нещо (имате и втора възможност) – ако не можете, си отбелязвате хиксче на специално място. Всяко такова хиксче е минус 5 точки в края на играта. Ако напишете четири хиксчета – играта свършва.

След като всеки си задраска числото на сбора, тогава активният играч има шанс да задраска още едно число  – той може да използва всеки един от цветните зарове, като го комбинира с един от белите зарове.

Целта ви е да задраскате колкото се може повече числа на ред. Ако успеете да задраскате последното число на ред (можете да го направите само ако преди това сте задраскали поне пет други от този ред), тогава целия ред се блокира за останалите играчи и те повече не могат да задраскват там. А и вие получавате малко бонусче.

Играта свършва или когато някой не може да задраска число четири  пъти или когато два от редовете са блокирани. Обикновено това се случва след около 15 минути.

Всеки ред дава точки спрямо броя на задрасканите числа и бонуси. Добавяте си ги, вадите хиксчетата от грепките и ей ви резултатът.

Заключение

Qwixx e класика и си личи. Всичките й механики са обрани до минимум и когато тя е излязла на пазара ние все още сме нямали съвременни хвъргачки като Railroad Inc, Ganz Schon Clever и подобни. Това, което искам да кажа е, че да – играта е добра, но може и да омръзне бързо за тези от вас, които са играли вече по-нови Roll and Write. От друга страна, ако търсите нещо елементарно и почти механично, което да си цъкате на терасата за 5 минутки, мисля че Qwixx може и да работи. Освен това, ако тепърва навлизате в жанра, мисля, че има какво да вземете от тук. Ако искате пък, може и да изчакате следващите дни, когато ще говоря за прекрасните игри, до които NSV стигнаха благодарение на дедо си Qwixx.

ПЛЮСОВЕ:

  • Компактна
  • Лесна за научаване
  • Бърза
  • Създаде цяла линия отлични игри (за които ще говорим скоро)

МИНУСИ:

  • Вече има много по-добри игри от този вид на пазара
  • Пристига без моливи (което е странно)
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers