вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Print and Play: Unbound Endless War
Print and Play: Unbound Endless War

Print and Play: Unbound Endless War

Unbound: Endless War е настолна игра за 2 души от Cliche Studio издадена през 2013 година. В нея играчите ще изследват Галактиката, ще строят космически кораби, ще попадат в Черни дупки, но най – вече ще се опитват да завладеят базата на противника си, без да загубят своята.

Компоненти 

  • 2 полета с бази (по едно за всеки играч) 
  • 66 космически карти (хексагона)
  • 2 карти „Нова“
  • 4 карти с Черни дупки
  • 28 фигурки на кораби (14 за всеки играч )
  • Правила

 

 

Подготовка за игра

Всеки играч си избира една от двете бази, след което и на двамата се раздават по 5 карти и по 14 „кораба“. Останалите карти се събират в едно тесте, от което всеки играч ще тегли.  Двете бази се слагат на пет карти разстояние една от друга.

Как протича играта

В началото на хода си всеки играч тегли три карти. Ако в даден момент няма карти, които да бъдат изтеглени и двамата играчи губят.

На всеки свой ход играча може да играе карта, да си построи кораб, да придвижи вече построен кораб и/или да атакува противникови кораби. Няма ограничение на броя или вида действия, които играча може да изиграе стига да има нужните ресурси за тях. 

Крайната цел на всеки е да свърже своята база и тази на противника посредством карти и да я завладее с корабите си. Всеки играч може да поставя карти само в съседство до свой такива, но може свободно да движи корабите си по картите на противника. Всяка карта изиграна от играч, се поставя с лицето надолу, докато някой не постави корабите си върху нея.

За да си построи кораб, играчът трябва да махне една карта от ръката си, за всеки кораб, който иска да построи. Построените кораби започват от базата на играчът. На една карта от полето не може да има повече от 4 кораба.

За да придвижвате корабите си от една карта на друга, то вие трябва да имате нужното гориво. Необходимото ви такова е означено в долната част на всяка карта и може да варира между 1 и 3. Нужното гориво е отделно за всеки кораб, който се намира на тази карта, с други думи, ако имате 3 кораба, на поле, което иска 2 гориво, то вие ще трябва да платите 6 гориво, за да придвижите всичките си кораби.

За да се сдобие с гориво, играчът отново ще трябва да се лиши от карти, намиращи се в ръката му, като всяка карта, която махне му дава две гориво. Всичкото неизползвано гориво, накрая на хода се губи.

В играта има две Специални карти – Нова и Черна дупка. Когато някой разкрие Нова, всички карти около нея са унищожени заедно с всичко на тях. Нова не може да унищожи База, но унищожава всичко в Базата. Когато корабите на един от играчите попаднат в Черна дупка, те не могат да излязат от там, като в началото на всеки ход по един от попадналите кораби е унищожен, докато не останат кораби в Дупката.

  А сега най – важното – как се провеждат битките, защото вие все пак сте завоеватели.

На всяка карта ще намерите стойността на атаката и защитата, която имат корабите намиращи се на нея. Както и горивото, така и атаката и защитата важат за всеки кораб индивидуално. Всеки път когато искате да преместите корабите си на карта, на която има противникови кораби, вие започвате битка. За да спечелите сборът на атаката на всички ваши кораби, трябва да е повече от защитата на атакуваните. Една карта може да бъде атакувана от повече от една страна. Например ако до картата, която искате да завземете, има три ваши и на тях има по 4ри кораба, всичките 12 кораба могат да атакуват картата, която искате да завземете. След като спечелите битката си избирате 4 кораба, които да минат на завзетата карта. Ако сбора на атаката ви е равна на защитата на противника ви, то той печели сблъсъка.

Ако вие завземете базата на противника си, то вие не печелите веднага, а вместо това той има един последен опит да си я върне. Това може да стане, ако той има достатъчно ресурси да си построи достатъчно кораби, с които да отблъсне тези, които вече са завзели базата му. Базите като почти всички други карти имат атака и защита. Ако един от двамата играчи успее да задържи базата на другия до следващият си ход, то той печели играта.

Всеки унищожен кораб просто се връща обратно в резерва на играча и може да бъде използван отново. Всички изхвърлени от ръцете на играчите карти се събират на отделно тесте от това, от което се теглят карти. Ако тестето от което се тегли свърши, то тестето с изхвърлени карти се размесва и става новото тесте, от което се тегли.

Заключение

Без да съм играл Endless War, мога да ви кажа какво не ми харесва в нея – няма разнообразие от карти. Има само четири вида – бази, полета, Нова и Черна дупка, което за игра, в която 80 или дори 90% от времето си ще прекарате в поставяне на карти, е прекалено малко.

Разбирам, че играта има за цел да бъде лека военна игра, която да приключва бързо, но все пак…

Като изключим това Endless War изглежда като прилична игра, с нелошо количество възможни  тактики. Кара те да планираш къде да сложиш полетата с различни показатели(атака, защита и гориво), за защита или за атака да използваш Нова и така нататък. Също така играта предразполага към агресивен стил на действие, тъй като ако искаш да спечелиш трябва да го направиш преди да свършат картите, а това  ще се случи доста бързо, имайки предвид, че са само 66.

Според мен, Unbound e не лоша лека, военна, фантастична игра, която можете да си принтирате сами и да играете без да се охарчите много.

Малко по – надолу ще откриете различни линкове за играта, включително и линк към .pdf с всички карти. От мен толкова, а вие ако решите че това което ви казах, ви звучи привлекателно – пробвайте я!

[sociallocker]

PDF с всички карти

Board Game Geek

Cliche Studio

[/sociallocker]
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers