събота, април 20, 2024
Заглавна страница » Безплатни игри » Shattered Olympus – игра за принтиране
Shattered Olympus – игра за принтиране

Shattered Olympus – игра за принтиране

Преди много време, в дълбока древност, всички митични създания решили, че не понасят вече Боговете…защото знаете ги древногръцките богове колко са непоносими, красиви, всесилни, високомерни и…абе елитари. Та всички останали създания, които били под тяхна власт решили, че не може така и им обявили война. Но не само им обявили, ами взели, че я спечелили и си извоювали свободата. „И после какво?“ ще попитате вие и ще ви кажа – после се сбили помежду си. Всеки за себе си.

Точно тук идва и вашата роля в историята. Вие сте в един от тези много, които не искат да бъдат управлявани, а да управляват. Как ще го постигнете, ами с помощта на верните си войни.

Shattered Olympus е бърза, тактическа игра, в която случайността е елиминирана максимално (както я определя създателя й). Играта е за 2 до 4-ма играчи и е вдъхновена от игри като MTG, Mage Wars и Summoner Wars. Играта е на дизайнера Ханс Ото и той сам я публикува през 2013 година.

Компоненти

  • Карти
  •  Плочки за показващи живота и ресурсите на играчите(по една за всеки играч).
  •  Токени за обозначаване върху плочките с живот и ресурси(по два за всеки играч).
  • Вето токени(по един за всеки играч).
  • Токени за обозначаване на нанесеното поражение по време на битка. Може и зарове.
  • Игрално поле с размер 7х5
  • Книжка с правила

 Карти

Картите в Shattered Olympus биват няколко вида – герои, създания, предмети, местности и събития. Първите, това сте вие. Всеки герой си има специално умение. Създанията са вашата войска, с която ще трябва да победите противниците си и да се покажете като достоен да управлявате. Предметите могат да бъдат екипирани на героите и създанията, като им дават пасивни бонуси. Местностите са карти, които по някакъв начин въздействат на картите около тях или ви дават някакви други бонуси. Като например увеличават ресурсите, които получавате, позволяват ви да унищожавате карти и други. Събитията са магии  с най – разнообразни ефекти – лекуват, подсилват, нанасят поражение и така нататък.

На всяка карта вие ще видите колко струва (горе в десният ъгъл). Колко живот има, ако е герой, създание или местност (точно под цената). Какъв тип е, точно под изображението и какво умение или ефект има. Ако картата е събитие вместо иконка с живот ще има две кръстосани стрелки с цифра на тях. Това е обхвата на магията, като той се брои от настоящото местонахождение на героя.

Как протича играта

Героите се размесват и се разделят на две тестета, след което всеки играч си избира едно тесте и от него един герой. Героите се поставят в ъглите на полето. Всеки герои си има някакво специално умение.

Пазар, ресурси и игране на карти

Следващата стъпка е всички карти да бъдат разделени по видове. А те са – предмети, създания, места и събития. След като картите са разделени на четири тестета те се слагат от едната страна на полето и от създанията и събитията се обръщат три карти, а от предметите и местата по две. Обърнатите карти ще са общия пазар, от който играчите ще купуват и играят карти. Всеки път, когато карта от пазара е изиграна, нова се обръща на нейно място. Картите не може да се събират в ръцете на играчите, а трябва да се играят веднага. Карти могат да се играят само в непосредствена близост до героят. Създанията и героите могат да се движат по две полета хоризонтално или вертикално. Като играча има избор да се придвижи карта две полета и да атакува или да атакува и да придвижи две полета, но не и да се движи, атакува и пак да се движи.

За малко да забравя, както и в повечето такива игри, картите могат да атакуват или да се движат на хода след този, в който са изиграни.

Картите се купуват с единственият ресурс в играта – кристали. На първият си ход, първия играч получава само два кристала, а след това в началото на хода си всеки играч получава по четири кристала, плюс всякакви, които може да са му останали от предишния му ход.

   Битка

Създанията и героите, освен ако не упоменато друго, могат да атакуват само единици, които са точно до тях и то само вертикално или хоризонтално. Атакуваните единици не отвръщат на удара. Целта е да убиете героите на противниците си.  Ако атаката ви не е достатъчно силна за да убие атакувания противник, то му се поставят маркери, които показват колко поражение му е нанесено.

Лично мнение

Със сигурност за никого вече не е тайна, че аз мнооого харесвам игри с карти, за това и тази игра много бързо привлече вниманието ми. За жалост този път ще трябва да си призная, че нямах възможност да си я принтирам и да я пробвам, но определено ще го направя при първа възможност, тъй като ми изглежда доста, доста интересна, особено, ако играят само двама. В играта изглежда да има добро количество създания, магии и тактика, което е точно каквото аз лично търся в една игра с карти. Също така, ако се съди по официалната туитър страница на играта, то доста често излизат нови карти. Какво по – хубаво от това.

Но не всичко е толкова хубаво и по – лошото е, че е едно от зле изглеждащите неща са картите. Има огромна разлика в качеството на изображенията върху картите. Някои са взети от творби на изкуството, докато други все едно аз съм ги рисувал. И това са -2 точки, защото не само, че създанията и героите не са с оригинални рисунки, а някои са и с лошо качество.

Другото, което има нужда от подобряване са правилата, които са не толкова написани неразбираемо, колкото непълно и не са оптимизирани. Също така повечето от нужните неща за игра, като токени, маркери и дъските с ресурси и живот ще трябва да си ги набавите/измислите сами.

Или накратко, ако не сте имали търпение да изчетете всичко до тук, Shattered Olympus е интересно изглеждаща тактическа игра, която трябва да се поизпипа още малко, за да може да блесне с пълна сила.

Линкове:
BGG
Twitter
Компоненти

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Георги Димитров 'BigBoxSharki'

Здравейте, аз съм Георги или BigBoxSharki, ако предпочитате. От пет шест години съм фен на Magic: The gathering, а от 2-3 се увличам и по други настолни приключения. Вниманието ми го грабва всичко фентъзи (друг въпрос е дали го задържа).

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers