петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Potion Explosion – настолният вариант на Candy Crush
Potion Explosion – настолният вариант на Candy Crush

Potion Explosion – настолният вариант на Candy Crush

Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Така се разглезих, че напоследък като отворя кутия и вътре видя само картон, чак се разочаровам. Свикнах напоследък на всякакви дървении (Някой спомена ли Flick’em UP!???), пясъчни часовници, текстилни торбички, огромни зарове, сложни макетни контрукции…. О, и да не забравяме онова страхотно попадение с керамичните фигурки на Poseidon’s Kingdom. Метални кутии. Дървени кутии. Дървени писти. Поставчици, фигурки, джаджички… е, много им се радвам. Онзи ден даже дойде едно огромно нещо, което даже няма съвсем никакъв картонJ Но за нея, предполагам, скоро ще ви сподели BigBoxGamer. Тъй или иначе – хванахте ми идеята. Модерните настолни игри отдавна не разчитат само на компоненти, но затова пък тази област се развива все по-стремглаво и иновативно. В това отношение Potion Explosion директно заминава на челните места в класацията за страхотни, иновативни компоненти – идва с 60 (!!!) прекрасни стъклени топчета!!!

Знам, че на голяма част от вас повече ревю не ви трябва и вече проверявате за наличност в някой магазин. Знам, че само идеята за шепа, пълна със стъклени топчета, е достатъчна, за да не се занимавате повече с четене и да минете към играта. Но! Ще ви помоля да проявите малко търпение (знам, знам колко е трудно…) и да почакате, защото има и още! Има и макетна конструкция! И колбички!Фън, фън, фън!

По колбичките трябваше да познаете (пък и по заглавието, де), че иде реч за модерната напоследък химическа тематика. Забъркването на разни отвари, зелени бъркочи и пушещи в лилаво субстанции май стана новите зомбита… Излязоха доста заглавия, доста от тях няма да останат в историята, други още по-малко. Но Potion Explosion определено заслужава ентусиазирано, ръкопляскащо и подскачащо внимание. Топчета. Стъклени топчета! 60!

dsc_0419

Играта е на принципа на добрия стар фейсбукски Candy Crush и ония забавни телефонни игрички с пукане на балончета, които всички сме цъкали в някоя чакалня преди смартфонската ера. Но за този принцип – след малко.

И така. Всички ние сме ученици, на път да вземат финалния си изпит по Отвари. Хари Потър никъде не се споменава, съжалявам за всички разочаровани. Снейп също. Всички ние, играчите де, трябва да си спретнем няколко отвари. Можем и да си ги изпием, ако щем. Има различни видове отвари (различаващи се най-вече по капачките), а за тях ни трябват съставки. Сетихте ли се? Даааа! Топчетата са съставките! Забавното е, че Horrible Games (обожавам им и името, и логото, и всичкото!) са сложили информацията за същината на съставките на много иновативно място – на страните на вътрешната кутияJ Там по забавен начин са описани. Така или иначе никой никога не нарича ресурсите в игрите с дизайнерски им имена, винаги си им викаме „две сини и едно жълто“… Така поне не ни затлачват живота с излишна информация. Но пък има излишни компоненти. Наистина. Така и не разбрахме за какво са едните мънички токънчета. Ама карай сега, важни са топчетата!

Отварите също са описани, отново с присъщия за играта хумор. Колбичките и личните бордове са супер добре изпипани, при това всичко е с нестандартна форма – никакви правоъгълници и квадрати няма да срещнетеJ Освен това навсякъде – по личните бордове, конструкцията с топчетата и по колбите се срещат разни забавни надписи, кацнали мухи и други нещица, допринасящи за атмосферата и настроението. Няма как да останете безразлични към тая игра, уверявам ви. Има чар. Има добър арт, забавна механика и… топчета!

pic2701480_md

А топчетата се слагат във едно много забавно пързалковидно нещо, което вие ще трябва сами да си сглобите, влагайки всичкото си инженерство, на което сте способни. Иначе казано – не е лесно! Но пък после е страхотно. Топчетата се пускат отгоре, а отдолу излизат в колонки. Който си вземе топченце, седи и гледа какво ще стане после. Ако при взимането на топче съседните са се подредили така, че им съвпадат цветпвете, може да си ги вземе и тях. И ако новонаредилите се пак си съвпадат, пак се взимат… И така. Необходимите съставки се слагат в колбите, можем да си запазим няколко в резерв и останалите – пак на пързалката. Връщаме ги в сложното съоражение, то си ги разпределя и е ред на следващия. Когато някоя отвара е готова, може и да си я гаврътнеш за отскок. Това не я премахва от точкуването, но пък дава опция за някои полезни допълнителни хитринки – взимане на топче, на две еднакви, на няколко различни от първи ред и т.н….

Много семпло, но много леко и забавно. Иначе казано, геймплеят съвсем не успява да измести вниманието от топчетата. И тук мога да разделя мнението си в две крайно противоположни посоки (може да е от изпаренията на отварите…). Опитният геймър в мен, който незнайно защо е навъсен, седи, гледа начумерено колбичките и мърмори, че тая работа е твърде елементарна и детинска, за к‘во са й сложили възрастово ограничение 8+, тя е за двегодишни, мрън-мрън-бъра-бъра-мрън… Но на този тип му подхвърляме една Цивилизацийка да се радва и го оставяме настрана. Другият, социалният тип в мен, се радва супер много на играчката. Сега не искам да предизвиквам дискусии от типа защо Социалният тип е противоположен на Опитният геймър, това само в моите личности е така, иначе не обръщайте внимание. Сега пак Социалния наддава глас „Йеее! Топченцааа!!!“. Много вика, знам. Такъв си е. Но играта е супер за нови играчи. За семейства. За семейства с деца. Но не е подходяща за под 3 годинки. Може да глътнат топчетата, не заради това, че няма да я разберат. Ще я разберат. Пък и могат да ви счупят хубавата конструкцийка, а всеки знае, че на децата не бива да им се позволява да си играят с играчките на мама и тати, пък! Поне у нас това си е правило….

И така – Potion Explosion определено е лека. Определено е парти и е много забавна, може да разчупи твърде напрегнатата атмосфера след някоя тежка игрица или да разпали настроението за вечер с по-леки игри. Играта няма да ви даде особен шанс да блеснете с умения, ловкост, интелигентност и стратегическо мислене, но не й е и това целта. Ако искате да се доказвате, това очевидно си е ваш сериозен проблем и молим, решете си го! Ние си имаме топченцааа!

Ако искате да закупите играта, можете да го направите от:

Potion Explosion

Източник на снимките: Boardgamegeek.com, themiseryfarm.com

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Диляна Георгиева 'BigBoxTea'

Опитвам се да съчетавам домашното образование на децата, работата, хобитата и надеждите си, като обикновено в края на деня съм зверски изморена и с изпълнен на 28% списък със задачи:) Затова и напоследък не успявам да играя достатъчно от любимите ми стратегически игри, но пък имам все повече случаи да играя детски и семейни игри:) Тъй че се впускам в този сезон с голям ентусиазъм и се опитвам да извлека максимална полза от времето за игра - най-добре да се съчетава забавление и учене чрез игра!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers